Este vorba de Programul Operațional Competitivitate - POC 2014-2020, prin care linia de finanțare europeană acordă fonduri nerambursabile a câte 500.000 de euro - 3,5 milioane de euro fiecărei firme IT care se înscrie în program.
Programul sprijină obiectivele de specializare inteligentă și promovează noi oportunități de creștere, în special într‐un număr limitat de domenii prioritare concentrate pe avantajele comparative ale României.
Inițial, apelul de proiecte era programat să se deschidă pe 17 decembrie 2018, însă a fost amânat pentru ianuarie 2019, efectuându-se anumite modificări la ghidul solicitantului. Astfel, firmele care își doresc să obțină finanțare europeană își pot depune proiectele în sistemul electronic MySMIS 2014 în perioada 14.01.2019 ora 09:00 - 11.03.2019 ora 17:00.
Fondurile nerambursabile pot fi obținute de următoarele categorii de solicitanți:
- Întreprinderi (microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii) care își desfășoară activitatea în România în Tehnologiilor Informaționale și Cercetare.
- Întreprinderi (microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii) care își desfășoară activitatea în România, în cadrul clusterelor centrate pe domeniul TIC.
În același timp, proiectele trebuie să aibă o strategie și să îndeplinească următoarele condiții:
- Să fie implementate în mai multe regiuni de dezvoltare a țării.
- Să fie implementate în parteneriate care încorporează IMM-uri care provin din clustere TIC diferite sau din același cluster.
- C2611 Fabricarea subansamblurilor electronice (module)
- C2612 Fabricarea altor componente electronice
- C2630 Fabricarea echipamentelor de comunicații
- J6201 Activități de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)
- J6202 Activități de consultanta in tehnologia informației
- J6203 Activități de management (gestiune si exploatare) a mijloacelor de calcul
- J6209 Alte activități de servicii privind tehnologia informației
- M7211 Cercetare-dezvoltare in biotehnologie
- M7219 Cercetare-dezvoltare in alte științe naturale si inginerie
Valoarea minimă acordată pe proiect în cadrul schemei de ajutor de stat (raportată la cheltuielile eligibile totale din sursele Fondul European de Dezvoltare Regională și Bugetul de stat) este de 500.000 euro.
Valoarea maximă a finanțării este de 3.500.000 euro, la care se adaugă cheltuielile aferente ajutorului de minimis.
La partea de ajutor de stat, întreprinderile trebuie să vină cu propriul aport de investiți în proporție de 20% și 80%, în funcție de locul de desfășurare a proiectului, domeniul de investiție și mărimea firmei.
La componenta de ajutor de minimis, care poate fi de maximum 200.000 de euro pe proiect, intensitatea sprijinului este de 100%, adică beneficiarul nu este nevoit să participe cu aport propriu la această finanțare.
Documentele necesare pentru finanțare și ghidul solicitantului pot fi descărcate aici.