Iată ce poți face, în 7 + 1 pași simpli:
- Investește în educația ta
- Informează-te
- Fă-ți un plan
- Analizează-ți cheltuielile
- Economisește
- Multiplică-ți sursele de venit
- Investește
- Ajută-i și pe ceilalți
Ghidul tău în finanțe personale și money management. Economisește mai mult, investește inteligent, scapă de datorii!
Întrebare: care este diferența cheie dintre oamenii cu o viață prosperă și oamenii fără o viață prosperă? Răspuns: gestionarea eficientă a timpului! Gândește-te, toți avem 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână și 365 de zile pe an. Deci, la sfârșitul zilei, ceea ce determină cât de succes suntem este modul în care ne folosim timpul.
În primul rand blochează-ți rețelele sociale și e-mailuri când dorești să fii focusat pe ceva anume. Chiar și acum când citești acest articol, nu face și altceva în același timp. Focusează-te să citești cuvânt cu cuvânt și să îți imaginezi situațiile pe care ți le voi prezenta.
Când te trezești dimineața, dacă primul lucru pe care îl faci este să te întinzi după telefonul tău mobil, sa îți verifici mesajele, sa verifici ce poze au mai apărut de la prieteni… dă-mi voie să-ți spun că ai o problemă. Prima oră în fiecare dimineață e cea mai critică oră a ta. Cum te organizezi dimineața dictează cât de eficient o sa fii restul zilei. Ar trebui să te gândești cum poți investi acest timp cu înțelepciune. Poate vrei sa citesti, sau să faci sport, să îți pregătești masa, să petreci puțin timp cu copiii înainte de a-i trimite la școală, dar, cel mai important: NU PIERDE TIMP PE TELEFON.
Oamenii de afaceri folosesc această oră pentru a stabili obiective, mai exact ce vor să realizeze în ziua pe care tocmai au început-o. Dacă tentația ta este sa verifici prima dată telefonul, acesta este un obicei care te trage în jos, te ține pe loc (asta dacă nu cumva ai un business și folosești telefonul pentru administrare). Întreabă-te dacă într-adevăr trebuie să faci asta? Chiar este necesar sa verifici telefonul prima dată și mai mult, să te uiți la el de 20 de ori pe zi?
Vin cursanți la mine și îmi spun “eu mi-aș dori să îmi schimb viața dar nu am timp”. Tot aceiași oameni, petrec două ore din zi stând pe telefon și monitorizând ce fac prietenii, prin ce vacanțe au mai fost, ce se mai întâmplă în mass-media și tot așa.
Dacă ești în categoria celor care spun ”Da, bine… cine nu stă astăzi pe telefon când e atât de tentant și poți realiza cu el tot ce-ti propui” atunci măcar nu sta pe rețelele sociale, ci fă ceva util pe telefon, spre exemplu să citesti articole pe https://profitpoint.ro/blog sau să vizionezi video-uri utile pe youtube, spre exemplu https://www.youtube.com/c/ProfitPointRomania. Dacă și după aceste exemple îți spui în continuare că e mai ușor pe Facebook, atunci folosește Facebook pentru a învăța lucruri noi și înscrie-te în grupul nostru educațional https://www.facebook.com/groups/bani.in.plus
Și totuși, există oameni cu care vorbesc, oameni care au la îndemână toate aceste exemple de unde pot învăța lucruri noi și unde își pot petrece timpul într-un mod constructiv, ei în continuare spun că nu au timp nici măcar pentru asta. Ce concluzie tragem de aici? Nu-si doresc suficient de mult să îsi schimbe viața sau nu știu cum să prioritizeze.
De asta și spun să îți blochezi telefonul și să petreci altfel prima oră a dimineții. Poți să lucrezi la proiecte, să lucrezi la afacerea ta, să lucrezi la cariera ta… indiferent ce vei face e important să rămâi focusat/concentrat. Și tu, și eu avem doar 24 de ore pe zi. Nu le poți face să meargă mai repede, nu le poți face să meargă mai încet, nu putem crea mai mult timp. Tot ce putem face este să ne gestionăm prioritățile. Așa că, atunci când cineva îmi spune: „Oh, nu am timp”, ceea ce spun ei de fapt este: „Acest lucru nu este atât de important pentru mine/ „Nu este prioritatea mea”, asta spun ei, de fapt. Iar apoi tot ei spun ”Oh, viața este atât de grea/ nu am bani suficienți, m-am săturat să merg în concediu doar 21-24 de zile pe an”…și lista de plângeri poate continua.
Dar știi ce e interesant? Acești oameni refuză orice ajutor li se oferă și nu sunt dispuși să facă sacrificii suficiente pentru viața prosperă pe care și-o doresc. Deci, managementul timpului este de fapt un management prioritar în viața fiecăruia dintre noi. În ce îți investești energia și timpul?
Hai să trecem la ceva mai concret și să îți arăt, prin cifre, un alt aspect în care oamenii își investesc timpul. Să spunem că scopul tău, obiectivul tău financiar, este să câștigi lunar un venit suplimentar de 1000 de euro/aproximativ 5000RON. Asta ți-ar oferi acea libertate și viața prosperă pe care o vrei. În medie muncim 21 de zile într-o lună, aproximativ 8 ore pe zi. Salariul mediu pe economie în România este de 4000 RON. Salariul MEDIU, NU salariul MINIM. Dacă facem un calcul simplu, o oră din viața noastră ar valora aproximativ 23 de RON.
Noi, oamenii, avem diferite dorințe. Să luăm câteva exemple:
-
O pereche de pantofi sport în valoare de 400 de RON – aproximativ 17 ore din viața ta.
-
Un telefon nou în valoare de 5000 de RON – aproximativ 217 ore din viața ta.
-
O mașină nouă în valoare de 10.000 de euro (50.000 RON) – aproximativ 2173 de ore din viața ta.
Gândește-te în felul următor: Practic tu îți dai timpul pentru anumite bunuri, aproximativ o lună de muncă pentru o pereche de pantofi, 10 luni pentru un telefon nou și mai bine de un an pe o mașină. Odată dați, acești bani îi poți recâștiga, dar timpul pe care l-ai pierdut ca să ai un telefon nou, sau o mașină mai performantă cine îl aduce înapoi? Înainte să mai faci achiziții gândește-te dacă acel obiect merită timp din viața ta.
Acele 17 ore pe care le muncești ca să ai bani pentru a achizitiona o pereche nouă pe pantofi, poți sa le folosesc ca să câștigi bani, iar cu acei bani sa înveți să creezi o nouă abilitate ce îți poate oferi în viitor posibilitatea să cumperi acei pantofi într-un timp mult mai scurt sau cu mult mai puțin efort. Învață să creezi mai multe surse de venit! Prioritizează achizițiile și timpul pentru ceva mult mai calitativ. Stabileste un plan!
Să rămânem la exemplul anterior și la câștigarea sumei de 1000 de euro (aproximativ 5000 RON).
Bazându-ne pe situația anterioară, tu muncești astăzi 8 ore pe zi și ești plătit cu 23 RON pe ora. Ca să câștigi 5000 de RON trebuie să fii plătit cu mai mult, respectiv 29 RON/ ora sau să muncești și mai mult. Din acești bani să economisești periodic și să aduni un fond pe care să îl folosești pentru a învață sa creezi în viitor surse de venit alternativ. Cum ar fi dacă, spre exemplu, tu ai munci 8 ore pe zi sau 6 ore și diferenta de bani de care ai nevoie, sa fie realizată într-un mod pasiv? Trebuie să te gandesti ca fiecare minut pe care îl ai este o investiție.
Poți să petreci acel timp fiind cu familia ta, sau poți să muncești mai mult și mai mult ca sa cumperi diferite bunuri. Tu alegi ce e mai important pentru tine. Eu îți spun doar că le poți face pe amândouă. Categoric, nu muncind 10 ore pe zi, ci reducând numărul de ore muncite și dezvoltând o sursa de venit alternativă, pasivă, care să îți permită să stai mai mult cu familia. Aceasta este o mentalitate de învingător/ investitor.
Așa că alege cu înțelepciune cum dorești să îți investești timpul pentru că la sfârșitul zilei, viața ta nu este altceva decât o reflexie a cât de bine știi să prioritizezi ceea ce e important pentru a ajunge să ai o viața prosperă.
Editorial de Adela Roșca
Director Adjunct, Profit Point Cluj Napoca.