România va avea cea mai gravă scădere economică trimestrială din ultimii 20 de ani, consideră economiştii Euler Hermes, precizând că scăderea constantă a PIB-ului se va înregistra pe tot parcursul acestui an, ceea ce înseamnă o posibilă intrare în recesiune. Iar când economia intră în recesiune, riscurile financiare cresc, inclusiv riscul de îndatorare, eșecul afacerii și chiar falimentul.
Experții financiari sunt de părerea că cel mai bine este să nu-ți asumi riscuri nejustificate care ți-ar putea pune în pericol productivitatea și valoarea, iar astfel ai șansa să-ți continui activitatea în baza unui venit.
Protejează-ți capitalul afacerii.
Acest sfat se referă mai mult la antreprenori. Ideea e să te gândești mereu la viitorul afacerii tale, iar o încetinire economică poate să nu fie cel mai bun moment pentru decizii riscante. Nu te avânta în cheltuieli inutile și nu face investiții fără să fii informat despre situația pieței. Evită în special proiectele de investiții care ar necesita să îți asumi o nouă datorie pentru finanțare. De exemplu, accesarea unui nou împrumut pentru a adăuga spațiu fizic sau pentru a crește inventarul poate părea atrăgătoare - mai ales că ratele dobânzilor pot fi scăzute în timpul crizei. Dar dacă afacerea încetinește (un alt efect secundar al crizei), s-ar putea să nu ai suficient capital la sfârșitul lunii pentru a plăti rata.
Citește și Reguli de bootstrapping pentru antreprenorii începători
Concluzie:
- Evită pe cât e posibil să te împrumuți la bănci, mai ales dacă ți se oferă o dobândă variabilă.
- Nu te oferi ca și codebitor sau girant la un credit.
- Dacă ai un loc de muncă, fă tot ce îți stă în putință pentru a excela și pentru a-ți îmbunătăți productivitatea.
- Dacă ești antreprenor, protejează-ți capitalul, amână cheltuielile și împrumuturile noi.
Iată ce poți face, în 7 + 1 pași simpli:
- Investește în educația ta
- Informează-te
- Fă-ți un plan
- Analizează-ți cheltuielile
- Economisește
- Multiplică-ți sursele de venit
- Investește
- Ajută-i și pe ceilalți
Ghidul tău în finanțe personale și money management. Economisește mai mult, investește inteligent, scapă de datorii!