Greșeli financiare de evitat pe timp de criză

România va avea cea mai gravă scădere economică trimestrială din ultimii 20 de ani, consideră economiştii Euler Hermes, precizând că scăderea constantă a PIB-ului se va înregistra pe tot parcursul acestui an, ceea ce înseamnă o posibilă intrare în recesiune. Iar când economia intră în recesiune, riscurile financiare cresc, inclusiv riscul de îndatorare, eșecul afacerii și chiar falimentul.

Experții financiari sunt de părerea că cel mai bine este să nu-ți asumi riscuri nejustificate care ți-ar putea pune în pericol obiectivele financiare. Pregătindu-te și urmând câțiva pași simpli, poți reduce riscul pierderilor financiare.

Evită să-ți asumi calitatea de codebitor sau girant.
Accesarea unui împrumut implică riscuri, mai ales în perioadele de criză. Dacă debitorul nu-și onorează obligațiunile de rambursare a datoriilor, tu vei fi responsabil pentru acest lucru ca și codebitor. Riști să-ți asumi datorii pe toată viața, mai ales dacă îți pierzi locul de muncă și nu ai cu ce să plătești acele datorii. Ia în considerare alte modalități de a îl ajuta pe debitor, dacă poți. 

Nu contracta credite cu dobândă variabilă.
Poate că nu e o idee rea. Pe timp de criză, dobânzile la credite (mai ales la cele ipotecare) sunt acceptabile, iar ratele lunare sunt mici, deci îți poți permite contractarea unui astfel de credit pe termen lung. Însă, de obicei ratele dobânzilor sunt mici pe timp de criză și cresc pe măsură ce economia se redresează. Asta înseamnă că rata variabilă a unui împrumut acordat în timpul crizei este gata să crească mai mult ca sigur la un moment dat, lucru care-ți va pune în dificultate rambursarea creditului. Iar întârzierile la plăți sau chiar îndatorarea poate avea un impact negativ asupra scoring-ului tău, ceea ce va face mai dificilă obținerea unui împrumut în viitor.

Crește-ți productivitatea la locul de muncă. 
În timpul unei încetiniri economice, este important să înțelegem că până și cele mai mari companii pot intra în criză financiară. Patronii sunt nevoiți să reducă cheltuielile, să anuleze plata bonusurilor sau a dividendelor și chiar să reducă numărul de angajați. Asigură-te că nu ești un angajat marginal și că patronul are o părere bună despre tine. Crește-ți productivitatea și valoarea, iar astfel ai șansa să-ți continui activitatea în baza unui venit.
 
Protejează-ți capitalul afacerii.
Acest sfat se referă mai mult la antreprenori. Ideea e să te gândești mereu la viitorul afacerii tale, iar o încetinire economică poate să nu fie cel mai bun moment pentru decizii riscante. Nu te avânta în cheltuieli inutile și nu face investiții fără să fii informat despre situația pieței. Evită în special proiectele de investiții care ar necesita să îți asumi o nouă datorie pentru finanțare. De exemplu, accesarea unui nou împrumut pentru a adăuga spațiu fizic sau pentru a crește inventarul poate părea atrăgătoare - mai ales că ratele dobânzilor pot fi scăzute în timpul crizei. Dar dacă afacerea încetinește (un alt efect secundar al crizei), s-ar putea să nu ai suficient capital la sfârșitul lunii pentru a plăti rata. 

Citește și Reguli de bootstrapping pentru antreprenorii începători

Concluzie:
 • Evită pe cât e posibil să te împrumuți la bănci, mai ales dacă ți se oferă o dobândă variabilă. 
 • Nu te oferi ca și codebitor sau girant la un credit.
 • Dacă ai un loc de muncă, fă tot ce îți stă în putință pentru a excela și pentru a-ți îmbunătăți productivitatea. 
 • Dacă ești antreprenor, protejează-ți capitalul, amână cheltuielile și împrumuturile noi.

Vrei să ai mai mulți bani?

Iată ce poți face, în 7 + 1 pași simpli:

 1. Investește în educația ta
 2. Informează-te
 3. Fă-ți un plan
 4. Analizează-ți cheltuielile
 5. Economisește
 6. Multiplică-ți sursele de venit
 7. Investește
 8. Ajută-i și pe ceilalți

Ghidul tău în finanțe personale și money management. Economisește mai mult, investește inteligent, scapă de datorii!

Voting postare: 3

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate