Cu toţii căutăm succesul, fie că vorbim despre reuşita personală sau evoluţia profesională. Însă de multe ori, porniţi în căutarea acestuia, uităm de cea mai importantă dintre armele pe care le avem la dispoziţie – noi înşine.
Începător sau „veteran”, victoria poate fi atinsă pe câmpul de luptă al tranzacţionării doar dacă luăm în considerare şi rolul activ pe care îl poartă psihologia. Pieţele financiare sunt puternic influenţate de aşteptările şi temerile jucătorilor implicaţi. Aşadar, cum reuşim să trecem din propriul interior, spre succesul în activitatea de trader?
Cunoaşte-te pe tine însuţi!
Stăpânirea aspectelor psihologice din acest domeniu porneşte, în primul rând, de la tine. Trebuie să îţi analizezi şi cunoşti psihologia proprie - personalitatea, ce te motivează, care este toleranţa şi capacitatea de asumare a riscurilor.
Pe parcursul activităţii tale de trader poţi ţine o evidenţă a raţionamentelor, stărilor şi emoţiilor resimţite cu fiecare tranzacţionare făcută. Altfel spus, jurnalul tău psihologic Forex.
Gândeşte pozitiv!
Sau, într-o traducere mai simplificată – dacă vrei să pierzi, vei pierde, dacă vrei să câştigi, vei câştiga. Deşi o astfel de viziune poate stârni reacţii contradictorii, trebuie să realizăm că de multe ori oamenii se lasă uşor copleşiţi de problemele şi conflictele personale, ajungând să ia în activitatea profesională, inconştient, nu tocmai cele mai obiective decizii. O atitudine pozitivă se poate păstra prin reamintirea motivelor pentru care tranzacţionezi şi concentrarea pe scopurile propuse.
Conştientizează-şi instinctele şi depăşeşte-ţi emoţiile!
Una dintre cauzele pentru care activitatea de trader este atât de complexă constă în cerinţa de a acţiona împotriva instinctelor naturale şi emoţiilor – nu-i aşa că pare mai normal să cumperi ceva care este în creştere, decât ceva aflat în scădere?
Tot aici putem încadra frica de a pierde versus lăcomia. Şi nu puţine sunt situaţiile în care, prin conştientizarea acestor instincte şi un bun control al emoţiilor, un trader de succes poate profita pe o piaţă stăpânită de panică sau euforie.
Nu te opri din învăţat!
Tranzacţionarea este un proces în continuă mişcare, pieţele dezvoltându-se şi schimbându-se constant. Fiecare zi aduce cu sine noi evenimente şi posibilităţi de profit, iar jocul este atât de complex, încât nu ai cum să te plictişeşti. Devină evidentă, astfel, nevoia de a asimila informaţii noi, în acelaşi ritm. Pentru a reuşi, învaţă şi află zilnic mai multe despre noi tehnologii, evenimente, strategii şi teorii.
Şi nu uita, există deja cursuri şi specialişti în domeniu care te pot ajuta în acest proces dinamic!
Vrei să afli mai multe despre acest subiect?
Participă la Cursul „Adevărul despre influenţa psihologiei în tranzacţionare” sau descarcă „Ghidul tău de psihologie în tranzacţionare”!