Lecție gratuită pentru angajați, viitorii antreprenori

“Cum să fie mai bine angajat?”. Așa suna una din întrebările primite după articolul precedent. Dacă nu l-ai citit, vreau să te oprești câteva minute înainte de a trece mai departe și aruncă o privire pe articolul precedent. Iți voi spune și ție același lucru: e cel mai bine să fii angajat. Păi uite așa:
 • nu îți pasă de unde vine salariul, important e ca el să vină în fiecare lună
 • ai deplasări decontate
 • ai asigurare de viață
 • ai mașină de serviciu
 • ai apartament achitat de companie
 • ai 2 vacanțe pe an unde vrei și unde îți permiți
 • când ajungi acasă îți închizi telefonul și nu îți mai pasă de nimeni
 • dacă nu ai rezultate, în cel mai rău caz îți pierzi locul de muncă, dar nu-i problemă, are balta pește, găsești altul.
      Cred că șirul poate continua la nesfârșit cu argumente, dar vreau să rămâi cu o idee simplă: ca angajat îți poți permite luxul de a avea o viață. Și dacă totuși te bate gândul să devii antreprenor hai să discutăm puțin despre viața de antreprenor. Visezi la independență? Visezi să lucrezi pentru tine? Visezi să nu mai dai explicații la nimeni? Visezi? Dacă măcar la una din întrebările precedente răspunsul a fost DA, atunci îți spun sigur că VISEZI. Hai să-ți spun povestea din spatele antreprenorului de succes.
 • Adio viață.
 • Adio prieteni.
 • Adio timp liber.
 • Adio salariu.
 • Adio vacanțe programate.
 • Adio tot.
    E al naibii de greu să fi antreprenor. L-am auzit acum câteva luni pe Cristian Onețiu povestind despre începutul lui în antreprenoriat. Și-a vândut casa cumpărată de părinții lui, a pierdut toți banii, a trebuit să se reinventeze, a avut nopți nedormite, a uitat ce înseamnă salariu, ce înseamnă timp liber, ce înseamnă vacanțe. Când l-am auzit își spunea povestea cu zâmbetul pe buze. Dar încearcă să îți imaginezi, ce o fi fost în sufletul lui și în mintea lui când se întâmplau toate cele? Îți spun eu: o gândire de antreprenor, a găsit soluții. Asta e definiția antreprenorului pentru mine: omul care găsește soluții indiferent de situație. Ești pregătit să simți aceleași sentimente? Ești pregătit să iți asumi aceleași riscuri? Dacă nu știi ce înseamnă toate aceste sentimente, mai bine nu te juca cu focul. Lasă-i pe acești guru care te conving să devii antreprenor, și întoarce-te la viața ta. Lasă-i pe cei care au suficientă nebunie să încerce ceva suficient de nebunesc despre care nu au garanția că măcar va merge. Adevărul despre cursurile de antreprenoriat și orice alt curs este că îți oferă informații (nu că nu le-ai găsi scrise în cărți, dar măcar să apreciem efortul celui care le-a citit și a decis să îți ofere o structură coerentă a informație) și atât. Am o problemă cu modul în care ele sunt promovate, ca fiind calea spre succes, calea spre primul milion de euro, calea spre independență.
Urmăreşte-ne şi pe pagina de Facebook!
Dacă ai puțină inteligență, vei înțelege că rezultatele în business, în antreprenoriat, apar în urma unui proces, unor ani de teste, de experimente, reușite, nereușite, dar experiențe din care înveți. Într-adevăr, ai nevoie de o direcție prin care să ajungi la rezultate, dar fără un mentor alături, fără a putea discuta cu cineva cu experiență de business, fără a-i putea cere sfaturi în diferite situații, calea spre succes te va duce pe calea spre eșec. Ia-o ușor. Analizează unde vrei să ajungi. Vezi dacă într-adevăr vrei să ajungi acolo. Apoi analizează pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru a ajunge la rezultat. Analizează dacă ești capabil să urmezi acești pași. Am fost cumva prea evaziv și nu ți-am spus nimic concret? Nu știi cum să îți faci acest plan și nici să pui pe hârtie toate etapele de parcurs pentru a ajunge la rezultat? E prima temă în viața ta de antreprenor. Găsește soluții. Antreprenorii se fac, nu se nasc. Autor: Alexandru Chirilă