Leul – pe traiectorie de depreciere

Săptămâna debutează cu date sumbre despre leul românesc, care nu bucură pe nimeni.  

Se pare că avansarea "nesănătoasă" din ultima vreme a economiei se reflectă și asupra valutei naționale. Leul s-ar putea deprecia semnificativ până la începutul anului 2019, iar indicele ROBOR, care influenţează valoarea ratelor la creditele în lei, va continua să se majoreze.

Valoarea valutei euro ar fi de 4,69 de lei în martie anul viitor, asta după ce, abia luna trecută, estimarea era de 4,67 lei pentru un euro. Ți se pare mare acest nivel? Stai puțin, că "în vară s-ar putea ca nivelul să ajungă la 4,73 de lei per euro!", spun analiștii. 

Ai rate la bancă? Dacă e să faci un calcul considerând cursul de schimb în ziua de facturare, te îngrozești. Și când ai un rezultat la aceste calcule, gândește-te la cât de mari sunt importurile României şi cum se vor reflecta aceste evoluţii pe rafturile din magazine.

De ce pică leul? 

Această traiectorie de depreciere este cauzată de majorarea salariilor care a pus presiune pe creştere şi în sectorul privat şi pe partea de cerere şi pe cea de ofertă: având presiune, s-a ajuns la inflaţia pe care o avem acum.

Rata inflației nu doar că a atins nivelul maxim, dar se și menține ridicată, iar în acest caz – dobânzile trebuie să fie mai mari decât rata inflaţiei.

Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes în piețele financiare.
Voting postare: 3

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate