"Ordonanța lăcomiei" duce inflația spre 10%

Dacă până acum ne așteptam la o inflație în jur de 5% anul acesta, astăzi, prin prisma OUG 114 de la adoptarea căreia a trecut o lună și jumătate, patronii organizațiilor de afaceri se așteaptă la o inflație de 10%.

Care este impactul OUG 114 asupra antreprenorilor, consumatorilor și a economiei în general?

Nu mai e nici un secret că, din cauza costurilor cu 20% mai mari pe care le suportă companiile românești, prețurile practic la orice servicii și produse au crescut, iar consumatorii nu vor mai fi dispuși să le plătească în condițiile în care acestea vor continua să crească.

Antreprenorii sunt nevoiți să-și amâne investițiile planificate pentru a-și reface bugetele, după ce tarifele la energie, internet, chirie și transport s-au majorat într-un timp atât de scurt.

În 2018, cifra de afaceri din comerţ s-a micșorat la jumătate faţă de 2017, după ce România a înregistrat o inflaţie record pentru ultimii 5 ani.

Acum, patronii sunt îngrijoraţi în ceea ce privește impactul Ordonanței 114 asupra modului în care aceștia își finanțează mai mult costurile decât proiectele și se pregătesc de scumpiri și mai mari și chiar pierderi. Pentru că, în cazul în care patronii vor mări și mai mult prețurile, consumatorii nu vor mai fi dispuși să plătească pentru servicii sau produse cu costuri atât de mari.

Consumatorii vor avea de suferit și din cauza scumpirii creditelor: în loc să-i ajute pe români să se împrumute în condiții mai avantajoase, Ordonanța lăcomiei le face, de fapt, viața mai grea. 

Din estimările analiștilor, taxa pe activele băncilor va fi în jur de 1%.

Astfel, dacă de exemplu o persoană aplică pentru un credit ipotecar de 100.000 de euro, contractat pe 20 de ani, plătind cu 1% mai mult pe an, debitorul va trebui să restituie 20.000 euro în plus la bancă.

Mai mult, OUG 114 direcționează întreaga economie către recesiune.

Citește și:
Recesiune geopolitică: riscuri cu impact mondial în 2019
Cum să-ți protejezi economiile de inflație


Voting postare: 24

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate