Pensia care va putea fi "portată" în orice țară din UE

O veste bună pentru cei sceptici în privința evoluției sistemului pensiilor de stat, cât și pentru românii care locuiesc în străinătate și care au dificultatea de a purta pensia cu ei într-un stat din UE: în curând, contribuabilii vor putea opta pentru un pilon nou de pensie privată, gestionată la nivel european. 

Sistemul este în curs de pregătire și va oferi o mai mare siguranţă financiară pensionarilor. Dezvoltând acest proiect, oficialii europeni vor să-i ajute pe cei care locuiesc în altă țară decât cea de origine. Astfel, noul sistem paneuropean le va permite românilor să-şi ia pensia privată în orice stat se va muta, fără să piardă contribuţiile făcute. 

„Există doar un grad limitat de portabilitate a produselor de pensii personale dintr-un stat membru în altul. Acest lucru poate afecta drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor. De exemplu, aceştia pot fi împiedicaţi să-şi găsească un loc de muncă sau să se pensioneze într-un alt stat membru al Uniunii Europene.”, spune europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Avantajul sistemului este că noua pensie va putea fi mutată dintr-o țară în alta. Astfel, o persoană care a muncit în România şi apoi în Germania, are dreptul la pensie din ambele state şi poate să decidă dacă primeşte pensia separat sau într-un singur cont.

Potrivit Comisiei Europene, produsul nu înlocuieşte sistemele existente de pensii, fiind vorba doar despre o opţiune pentru cei care și-o doresc. Produsul paneuropean de pensii va avea caracteristici standard, indiferent unde va fi vândut în UE şi va putea fi procurat de la mulți furnizori, cum ar fi: bănci, societăţi de asigurări, fonduri de pensii ocupaţionale, firme de investiţii şi societăţi de administrare a activelor. 

Voting postare: 3

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate