Este începutul anului, cea mai bună perioadă pentru a-ți stabili obiectivele pentru anul în care tocmai am pășit. Dacă nu ai făcut acest lucru până acum, este cel mai bun moment să iei în considerare și stabilirea unor obiective financiare pentru anul 2018.
Dacă nu știi cum să faci acest lucru am pregătit pentru tine o aplicație de planificare financiară care te va conduce spre stabilirea obiectivelor financiare pentru acest an și pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a-ți atinge obiectivele.
Orice obiectiv pe care ți-l planifici implică resurse financiare. Fie că este vorba de viața personală sau profesională, că vrei să îți schimbi locul de muncă, că vrei să călătorești sau că planifici un eveniment important precum căsătoria, achiziționarea unei locuințe sau venirea pe lume a unui copil, fiecare dintre aceste obiective trebuie planificat și din punct de vedere financiar pentru a putea fi realizat.
Pentru a putea să îți stabilești niște obiective financiare realiste trebuie să ai o imagine de ansamblu asupra situației tale financiare, pentru a ști de ce resurse dispui pentru a-ți putea atinge obiectivele stabilite. Pentru asta trebuie să parcurgi următorii pași:
- Realizarea bugetului de venituri și cheltuieli;
- Evaluarea situației financiare prezente;
- Stabilirea obiectivelor financiare.
Toate aceste etape le vei regăsi în aplicația de planificare financiară detaliate fiecare într-o foaie de calcul separată, astfel încât la finalul completării aplicației să știi ce ai de făcut pentru a-ți atinge obiectivele. Fiecare pagină din aplicație va fi detaliată în unul din următoarele articolele practice pentru a te ajuta să parcurgi procesul cât mai ușor cu putință.
Îți voi prezenta cum să completezi toate secțiunile planului financiar și îți voi explica ce reprezintă graficele și cum trebuie ele interpretate pentru o mai bună înțelegere. De asemenea, articolele vor fi completate și de o serie de recomandări, ce să faci în anumite situații în funcție de rezultatele obținute în urma completării aplicației.
La finalul completării aplicației de planificare financiară vei obține schița planului tău financiar, dar pentru a realiza tot ce ți-ai propus trebuie să pui planul în practică, ceea ce înseamnă că trebuie să fii foarte bine organizat din punct de vedere financiar și să fii perseverent. Planificarea financiară nu se încheie însă cu realizarea planului, acesta trebuie urmărit îndeaproape, evaluat și dacă situația o cere trebuie revizuit la intervale regulate de timp sau cel puțin anual, pentru a vedea dacă rezultatele sunt cele estimate sau planul trebuie îmbunătățit.
Realizarea unui plan financiar personal te va ajuta să îți organizezi mai bine finanțele personale, să ai o imagine de ansamblu asupra situației tale financiare și să îți urmărești obiectivele și progresele pe care le faci pentru realizarea lor.
Indiferent în ce moment al vieții te afli, planificarea financiară te va ajuta să îți stabilești și să îți atingi obiectivele mai repede. Până la articolul următor, descarcă aplicația, familiarizează-te cu ea, pune-ți toate documentele financiare în ordine pentru a-ți fi mai ușor să începi drumul spre succesul tău financiar.
Autor: Monica Mititelu (www.abcdarfinanciar.ro)