Realizarea bugetului de venituri și cheltuieli

Realizarea bugetului de venituri și cheltuieli reprezintă prima etapă a procesului de planificare financiară. Pentru a putea să ne stabilim obiective financiare realizabile, trebuie să știm cum ne administrăm resursele financiare lună de lună, pentru a ști de ce resurse financiare dispunem.

Realizarea unui buget de venituri și cheltuieli presupune în primul rând să știm pe ce venituri ne bazăm în fiecare lună, după care trebuie să ținem evidența cheltuielilor, pentru a vedea dacă la sfârșitul lunii cheltuim mai puțin decât câștigăm, diferența alocând-o economisirii și implicit obiectivelor financiare pe care vrem să le realizăm. Dacă cheltuim mai mult decât câștigăm înseamnă că trăim acumulând datorii și atunci trebuie să facem modificări în comportamentul nostru financiar pentru a ajunge fie să cheltuim mai puțin, fie să câștigăm mai mult sau ambele. Scopul final al îmbunătățirii comportamentului financiar este să ajungem să economisim, pentru că numai astfel putem să investim pentru a ne asigura un viitor financiar așa cum ne dorim.

Evidențierea veniturilor în bugetul de venituri și cheltuieli este relativ ușor de realizat dacă veniturile sunt aceleași în fiecare lună. Dacă realizăm bugetul pentru o familie, atunci trebuie să ținem cont de veniturile lunare ale ambilor soți și de alte venituri, dacă este cazul. În categoria altor venituri putem include veniturile din chirii, veniturile sociale, alocații sau indemnizații și veniturile din investiții, dobânzi sau dividende, dacă acestea nu sunt reinvestite.

Dacă obținem venituri variabile, atunci pentru întocmirea bugetului lunar se va lua în considerare o medie a acestora pe ultimele luni, iar dacă avem și venituri ocazionale, precum primele sau bonusuri în funcție de rezultate, acestea se vor considera venituri suplimentare care se vor aloca în momentul realizării lor, fără a se include în bugetul anual, datorită incertitudini lor.

În ceea ce privesc cheltuielile, acestea sunt de mai multe feluri. Există cheltuieli fixe lunare, care au aceeași valoare în fiecare lună și din care fac parte facturile de întreținere a locuinței și de telecomunicații, ratele bancare, chiria, dacă este cazul, plata serviciilor educaționale sau alte abonamente sau servicii care au aceeași valoare în fiecare lună. Cea mai simplă metodă de a ne asigura că aceste cheltuieli au fost făcute integral la timp, este să facem plățile online setându-ne direct debit și astfel ele vor fi efectuate automat în fiecare lună, fără a le mai duce noi grija.

Cheltuielile variabile lunare, sunt cheltuielile care își modifică valoarea de la lună la lună. În această categorie sunt incluse cheltuielile cu mâncarea, transportul, serviciile medicale, cheltuielile pentru uz casnic și uz personal, divertisment și altele.

O altă categorie de cheltuieli importantă o reprezintă cheltuielile periodice anuale, trimestriale sau ocazionale. Exemple de astfel de cheltuieli sunt taxele și impozitele anuale, asigurările cu plata trimestrială sau anuală, cheltuielile aferente anumitor evenimente (sărbători), zilele aniversare sau cheltuielile cu începerea școlii. Tot aici includem și cheltuielile privind modernizarea locuinței sau cele legate de întreținerea mașinii (revizia periodică sau ITP). Și cheltuielile privind concediile și vacanțele sunt cheltuieli cu caracter periodic, de aceea trebuie să le planificam de la începutul anului. Vezi cum poți poți economisi pentru vacanța mult visată aici.

Pentru a nu omite această categorie de cheltuieli din previziunile noastre anuale putem în fiecare lună să alocăm 1/12 din suma totală anuală a acestor cheltuieli și astfel ne asigurăm că vom avea din ce să le plătim fără să afectăm bugetul lunar. Pentru a face acest lucru fie trebuie să estimăm cât mai corect toate aceste cheltuieli periodice, fie să le fi ținut evidența în anii anteriori pentru a ne fi mai ușor să le planificăm cât mai corect anul acesta. Pentru o previziune cât mai fidelă încearcă să estimezi aceste cheltuieli la începutul anului pentru fiecare lună în parte, după care să te asiguri că ai alocat resursele necesare pentru acoperirea lor.

În urma completării bugetului de venituri și cheltuieli în aplicație vei obține reprezentarea lor grafică care te va ajuta să vezi cât reprezintă fiecare categorie de cheltuieli din bugetul total și care sunt cheltuielile cu cea mai mare pondere care îți influențează cel mai mult bugetul. În final aplicația calculează automat dacă bugetul este echilibrat și cheltui mai puțin decât câștigi și îți spune cât economisești lunar sau dacă bugetul este dezechilibrat și cheltui în fiecare lună mai mult decât îți permiți.

 

Autor: Monica Mititelu (www.abcdarfinanciar.ro)

Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!