Cuprins
- Ce sunt platformele de tranzacționare?
- Tipuri de platforme de tranzacționare
- Top platforme de tranzacționare din România
- Cea mai bună platformă de tranzacționare online
- Criterii dupa care sa alegi cea mai buna platforma de tranzactionare actiuni
- Ce active oferă cele mai bune platforme de tranzacționare?
- Tarifele platformelor de tranzacționare
- La ce să fii atent când alegi un broker?
Sursa foto: Pexels
Dacă te interesează să tranzacționezi atunci este necesar să te concentrezi asupra găsirii celei mai bune platforme care să faciliteze acest lucru. Dar pentru a putea să tranzacționezi eficient ai nevoie să găsești o platformă de tranzacționare ușor de utilizat, intuitivă și mai ales ușor de învățat.
Cele mai bune platforme de tranzacționare oferă modalități de plasare ordine, să urmărească o listă de monitorizare a acțiunilor, criptomonedelor, monedelor și fondurilor, să primească alerte legate de tranzacțiile interesante, să ofere instrumente de tranzacționare complexe, cu opțiuni multe și intuitive.
O platformă de tranzacționare bună poate să ofere pe lângă toate acestea chiar și știri care să ajute traderul să ia cele mai bune decizii în ceea ce privește tranzacțiile pe care trebuie să le realizeze.
Poate că de-a lungul timpului ai avut ocazia să descoperi unele platforme de tranzacționare dar oare care dintre acestea sunt cele mai bune?
În plus, având o importanță deosebită să alegi corespunzător brokerul
cu care să colaborezi, este esențial să cunoști cât mai multe aspecte legat de ce trebuie să urmărești, astfel încât să poți efectua tranzacții în cele mai optime condiții.
Ce sunt platformele de tranzacționare?
Sursa foto: Pexels
O platformă de tranzacționare este un software folosit pentru a facilita procesul de tranzacționare online prin deschiderea, închiderea și gestionarea pozițiilor pozițiilor pe piață cu ajutorul unui intermediar financiar sau al unui broker online.
Aceste platforme de tranzacționare sunt oferite de brokeri fie gratuit fie la un preț redus, în schimbul menținerii contului finanțat sau al efectuării unui număr de tranzacții pe lună. De regulă, cele mai bune platforme oferă posibilitatea traderilor să beneficieze de o combinație de facilități solide sau chiar să beneficieze de comisioane reduse.
Platformele de tranzacționare pot oferi utilizatorilor funcționalități nelimitate pentru a putea plasa tranzacții și să parcurgă cataloage de instrumente financiare care să ajute la monitorizarea conturilor prin intermediul instituțiilor financiare.
Funcțiile suplimentare pe care le poate conține o platformă de tranzacționare pot să fie informații de cercetare premium, cotații în timp real, fluxuri de știri sau instrumente grafice care să ofere informații utile despre tranzacțiile existente și posibilitatea efectuării unor analize tehnice.
Platformele de tranzacționare sunt adaptate să se potrivească nevoilor unei piețe specifice așa cum sunt piețele futures, acțiunile, valutele, etc.
Tipuri de platforme de tranzacționare
Sursa foto: Pexels
Există o varietate de platforme de tranzacționare care pot să fie împărțite în două. În primul rând este vorba despre platformele de tranzacționare dezvoltate de brokeri iar în al doilea rând există platformele dezvoltate de companii specializate. Fiecare dintre aceste tipuri de platforme are propriile seturi de standarde și reguli după care funcționează.
Pentru un trader care lucrează prin intermediul unei platforme dezvoltate de un broker, poate să fie destul de dificil să efectueze o tranziție către o altă platformă deoarece va fi necesar să se adapteze din nou. Deoarece brokerul își bazează întreaga afacere pe a câștiga comisioane și taxe, ceea ce înseamnă că nu întotdeauna poate să aloce timp suficient pentru a adăuga pe platformă noi funcții, să o personalizeze și să crească calitatea.
Pe platformele mai bine dezvoltate există funcții de înaltă calitate cu viteze de execuție excelente dar poate să fie destul de dificil, mai ales pentru un trader începător, toate caracteristicile complexe și preferate de traderii cu experiență.
Pe aceste platforme se mai pot tranzacționa și criptomonede sau alte tipuri de tranzacții, pentru a ajuta traderul să își diversifice portofoliul de investiții. Aceste platforme de tranzacționare criptomonede pot să fie parte componentă a platformelor de tranzacționare acțiuni sau pot să fie dedicate în mod special pentru tranzacționarea criptomonedelor. De exemplu, Bursa de Valori București, este una dintre acele platforme de tranzacționare bursă unde se pot tranzacțonează acțiuni și obligațiuni.
Platformele de tranzacționare criptomonede sunt piețe digitale unde se poate face schimb de bani pentru a obține ceea ce este nevoie. Platformele de tranzacționare criptomonede seamănă cu foreign exchange unde oamenii cumpără pentru sau împotriva pieței. Multe persoane folosesc acest concept de tranzacționare pentru a-și proteja veniturile împotriva inflației.
Având în vedere că este vorba despre o afacere digitală securitatea este una dintre componentele majore care trebuie luate în considerare.
Platformele de tranzacționare criptomonede trebuie să îți asigure securitatea finanțelor personale urcate pe platformă în scopul tranzacționării criptomonedelor, să fie legale și protejate împotriva hackerilor.
Top platforme de tranzacționare din România
Sursa foto: Pexels
Dacă ești în căutarea celei mai bune platforme de tranzacționare din România trebuie să identifici un furnizor compatibil cu dorințele și necesitățile tale. Cele mai bune platforme de tranzacționare trebuie să ofere un comision redus, varietate mare de instrumente financiare, accesibilitate ușoară și servicii de calitate în relația cu clienții.
Având în vedere că există numeroase platforme de tranzacționare în România, să alegi un singur furnizor de servicii poate să fie o adevărată provocare. Totuși, înainte de a alege, este important să te asiguri că toate condițiile pe care le prezintă și inclusiv comisioanele și taxele pe care le percepe sunt avantajoase pentru tine.
Înainte de a te înregistra pe o platformă de tranzacționare este important să te documentezi în legătură cu toate avantajele și dezavantajele pe care le prezintă. Pentru a te scuti de căutări online, am întocmit un top platforme de tranzacționare pe care poți să le iei în considerare:
eToro
Este o platformă de tranzacționare care a fost lansată în 2007 iar la ora actuală are un portofoliu de peste 17 milioane de clienți.
Platforma oferă avantajul de a tranzacționa o paletă largă de active prin simpla apăsare a unui buton. Fiecare dintre tranzacțiile indicate de platformă presupune operarea cu 0% comision.
Singurul comision pe care trebuie să îl iei în calcul este cel inclus în spread, nu se percep taxe anuale pentru menținerea platformei iar depozitele costă numai 0,5%. Vei putea tranzacționa active din România și din străinătate fără a purta grija comisioanelor de conversie valutară.
Este o platformă perfectă pentru începători și este foarte intuitivă de utilizat, având totul la îndemână și chiar funcții care permit să investești în mod pasiv. Vei putea tranzacționa pe această platformă acțiuni, indice, ETF-uri, criptomonede și nu numai.
Totodată, vei putea copia în funcție de preferințe portofoliile unor traderi experimențați. Însă, dacă dorești să efectuezi analize tehnice ample și să folosești instrumente de trading avansate, atunci trebuie să știi că nu este o platformă potrivită pentru utilizatorii experimentați.
Capital.com
Este o platformă de tranzacționare relativ nouă care a făcut deja furori pe piața din România. Această aplicație oferă peste 3000 de instrumente, incluzând o varietate mare de CFD-uri. Este vorba de peste 2400 de acțiuni și oferă posibilitatea de a tranzacționa oriunde în lume. De asemenea, oferă indici, ETF-uri, comodități și forex. Platforma percepe 0% comision și spread-uri reduse.
Una dintre cele mai apreciate trăsături ale aplicației constă în mijloacele și caracteristicile de tranzacționare. De asemenea, deține o platformă inovatoare de trading pentru Inteligență artificială, oferind o viziune personalizată, indicatori tehnologici, instrumente analitice și grafice performante. Singurele dezavantaje pe care le prezintă este că nu poate deține efecte și nu acceptă PayPal.
Crypto.com
Este o platformă cu peste 250 de monede digitale dintr-o varietate de rețele și proiecte blockchain. Se poate deschide foarte ușor un cont pe această platformă de tranzacționare și procedura nu durează mai mult de zece minute.
Platforma permite utilizatorilor să depună fonduri instantaneu cu ACH fără taxe și sunt acceptate chiar și carduri de credit sau de debit dar în acest caz vei fi taxat cu 2,99 % din valoarea tranzacției.
Această platformă se limitează doar la tranzacționarea de criptomonede și nu pune la dispoziție alte tipuri de active.
Binance
Este o altă platformă care permite tranzacționarea de criptomonede în mod exclusiv. Această platformă permite accesul la numeroase instrumente de tranzacționare concepute pentru comercianții experimentați. Platforma are o integrare cu Trading View care oferă date în timp real privind volumul și prețurile.
Libertex
Este o platformă de CFD Trading foarte populară în România, mai ales în rândul celor care sunt în căutarea unor comisioane și taxe reduse. Platforma oferă zero spread ceea ce înseamnă că indiferent de natura activelor pentru care optezi să le tranzacționezi nu există nici un decalaj între prețul de vânzare și cel de cumpărare. Chiar dacă platforma încasează un comision pentru ambele părți implicate în tranzacționare acesta este de multe ori, foarte redus. Alte plusuri pe care le oferă platforma sunt resursele educaționale eficiente și o mare posibilitate de alegere a pieței.
Cea mai bună platformă de tranzacționare online
Sursa foto: Pexels
Dacă vrei să găsești cea mai bună platformă de tranzacționare online trebuie să știi că o mare parte din investitori utilizează aplicații de tranzacționare în paralel cu conturile deținute pe platformele cu același profil.
Aceste aplicații permit efectuarea tranzacțiilor indiferent de oră sau loc, astfel încât să nu se rateze nici o oportunitate importantă. Pe piață, exact ca și în cazul platformelor de tranzacționare există numeroase aplicații care pot să fie utilizate iar alegerea acestora poate să fie destul de dificilă mai ales dacă nu știi care ar putea fi cea potrivită pentru tine și care răspunde cel mai bine nevoilor tale.
Pentru a ști de unde să începi cercetările tale, îți propunem mai jos o listă cu cele mai populare aplicații și care se bucură de cele mai bune recenzii în mediul online:
- eToro
- Crypto.com
- Binance
- Libertex
- Coinbase
Toate aceste aplicații menționate sunt legale și pot să fie utilizate chiar și de traderi începători. Mai ales eToro este una dintre cele mai apreciate aplicații deoarece oferă o mulțime de avantaje celor care sunt la început de drum în tranzacționare.
Alegerea celei mai bune aplicații pentru tranzacționare necesită atenție deoarece trebuie să te asiguri că este compatibil cu nevoile tale.
Sursa foto: Pexels
Dacă te interesează să obții un venit pasiv ca începător pe piața valutară trebuie să parcurgi o serie de cursuri și instruiri care durează. Este nevoie să fii înzestrat cel puțin cu o serie de cunoștințe de bază pentru a putea stăpâni tranzacționarea online. De asemenea, în tot acest timp ai nevoie de coaching, mentorat și practică.
Însă, pentru a-ți putea face o idee despre care sunt cele mai bune platforme de tranzacționare Forex pentru începători care pot fi utilizate de începători sunt următoarele:
Meta Trader 4
Dacă dorești să tranzacționezi cu bani reali pe piața valutară atunci vei avea nevoie de această platformă pentru a afla rudimentele pieței valutare. Această platformă permite să efectuezi tranzacții live și este potrivită pentru începători deoarece oferă posibilitatea de a vizualiza o serie de caracteristici distincte cum ar fi citirea ușoară pentru a permite o înțelegere mai bună asupra instrumentelor grafice și ilustrațiile împreună cu ferestre de informații plus o interfață ușor de utilizat.
cTrader
Este o platformă ușor de utilizat mai ales de către începători deoarece oferă posibilitatea de a efectua depuneri și retrageri instantaneu. Platforma are o versiune desktop și web iar în plus vine și cu opțiunea de ,,cTrader Copy” care permite începătorilor să copieze portofoliile traderilor mai experimentați.
eToro Social Trading
Este o platformă de tranzacționare potrivită pentru cei care doresc ca într-un viitor destul de apropiat să devină comercianți experimentați. Este ușor de utilizat și are o funcție bazată pe web care se încarcă rapid și fără întârziere. Ulterior, un nou trader poate să alcătuiască o listă de supraveghere și să copieze tranzacții de la traderi de succes de pe aceeași platformă. Atunci când se copiază un portofoliu de tranzacționare este important să se ia în calcul scorul de risc, o valoare importantă de remarcat.
Criterii dupa care sa alegi cea mai buna platforma de tranzactionare actiuni
Sursa foto: Pexels
Acum, după ce ai descoperit care sunt principalele platforme de tranzacționare, este important să te asiguri că ai făcut alegerea cea mai corectă. Desigur, există o serie de criterii de selecție, astfel încât să te poți asigura că folosești o patformă cu funcții ușor de înțeles.
Multe platforme de tranzacționare oferă posibilitatea de a le testa, așadar, cea mai bună recomandare este să testezi efectiv platforma respectivă pentru a vedea dacă îți place și dacă îl poți folosi cu ușurință. Dacă răspunsul tău este ,,nu” atunci încearcă o altă platformă până când o găsești pe cea potrivită pentru tine.
Desigur, în viitor va trebui să înveți toate detaliile platformei pentru a o putea utiliza în mod profesionist dar lucrurile de bază trebuie să fie ușor de înțeles încă de la început.
Pentru a fi mai ușor să găsești cea mai bună platformă de tranzacționare poți să te ghidezi după o serie de aspecte care te vor ajuta să o alegi pe cea potrivită pentru tine:
a) Fiabilitatea
Este un aspect de care trebuie să ții cont deoarece indiferent de ce ai alege să tranzacționezi este important să îți recuperezi profiturile. Fiabilitatea execuției respectiv a depunerilor și retragerilor este crucială.
b) Să existe o aplicație mobilă
Tranzacționarea online devine mult mai convenabilă atunci când există și o aplicație mobilă deoarece nu mai ești legat de laptop sau de desktop pentru a putea verifica starea portofoliului tău de tranzacționare. Dezvoltarea aplicațiilor mobile a coincis și cu dezvoltarea preferințelor utilizatorilor deoarece un număr din ce în ce mai mare de persoane aleg să își gestioneze banii prin intermediul smartphone-urilor sau al tabletelor.
c) Existența unei licențe
Aceleași platforme de tranzacționare pot să fie oferite de mai mulți brokeri. Unii sunt licențiați și supraveghați iar alții sunt companii care nu intră sub incidența reglementărilor. Astfel, este important ca brokerul să aibă o licență și o reglementare sub jurisdicția în care autoritatea monetară urmărește îndeaproape, auditează compania în privința tranzacționărilor, politica de execuție, politica de confidențialitate, retragerile și securitatea fondurilor.
d) Experiența utilizatorului
O platformă de tranzacționare acțiuni populară în întreaga lume pentru interfața ușor de utilizat și a varietății instrumentelor de analiză tehnică, este important să ofere utilizatorului o experiență bună de fiecare dată când utilizează platforma indiferent dacă o accesează de pe desktop sau de pe un dispozitiv mobill.
e) Condițiile de tranzacționare
Alți factori cheie care trebuie luați în considerare sunt comisioanele și spread-urile percepute de agenția de brokeraj. Dacă sunt prea mari atunci îți pot destabiliza profiturile, drept urmare nu vor putea crește pe măsura așteptărilor tale.
Ce active oferă cele mai bune platforme de tranzacționare?
Sursa foto: Pexels
Platformele de tranzacționare de top oferă posibilitatea de a tranzacționa diverse tipuri de active. În timp ce unele se focusează pe active precum acțiuni, oibligațiuni, ETF-uri și nu numai, altele pot să fie dedicate exclusiv pentru criptomonede. În momentu în care alegi ce tip de platformă de tranzacționare să alegi, este importantă să îți stabilești obiectivele principale.
Platforma eToro acționând în calitate de broker acoperă o gamă largă de clase de active precum acțiuni, cripto, EFT-uri, copy trading, portofolii inteligente. Pe platforma Capital.com, despre care am vorbi și anterior, se pot tranzacționa active precum acțiuni, Forex și criptomonede. După cum am spus anterior, există și acele platforme care sunt dedicate exclusiv tranzacțiilor de criptomonede așa cum este Crypto.com, Binance sau Coinbase.
Platformele de tranzacționare oferă o selecție largă de active, un aspect pozitiv mai ales dacă ai în vedere diversificarea portofoliului de tranzacționare.
Tarifele platformelor de tranzacționare
Sursa foto: Pexels
Fiecare platformă de tranzacționare percepe o serie de taxe și comisioane la care trebuie să fii foarte atent înainte de a-ți face cont. Pe lângă taxele și comisioanele percepute transparent de fiecare platformă de tranzacționare mai este necesar să se exploreze în detaliu sunt tarifele legate de tranzacționare, comisioane și spread-uri. Există și alte taxe pe care o platformă de tranzacționare poate să le perceapă și acestea includ:
Finanțarea peste noapte
Dacă tranzacționezi CFD-uri va trebui să plătești un comision de finanțare peste noapte dacă poziția ta rămâne deschisă la o anumită oră a zilei. Iar acesta este motivul pentru care CFD-urile sunt potrivite pentru strategii pe termen scurt.
Comisioane de tranzacție
Anumiți brokeri din țara noastră permit să depui și să retragi fonduri fără să se aplice nici o taxă în timp ce alții au implementat un sistem de taxare pentru acestea.
Comisioane de inactivitate
De asemenea, există anumite platforme de tranzacționare care percep o taxă în cazul în care contul rămâne inactiv pentru o anumită perioadă de timp.
Comisioane de tranzacționare FX
Sunt multe cazuri în care brokerii din România percep un comision de tranzacționare FX atunci când dorești să cumperi, să vinzi sau să tranzacționezi un activ din afara României.
Comisioanele și taxele vor avea un impact major asupra capacității tale de a avea câștiguri, așadar, este important să te asiguri că ai înțeles ce trebuie să plătești înainte de a deschide un cont. De asemenea, la fel de important este să te documentezi cât mai bine înainte, eventual să urmărești un curs, să participi la workshop-uri, să citești resurse online sau cărți pentru a te putea pregăti corespunzător pentru a parcurge acest drum și, desigur să ai și de câștigat.
La ce să fii atent când alegi un broker?
Sursa foto: Pexels
Brokerul este un element cheie în reușita unei investiții la bursă, motiv pentru care alegerea acestuia poate juca un rol decisiv pentru tine. În plus, alegerea nu trebuie să o faci în grabă deoarece este esențial să ții cont de o serie de aspecte importante.
a) Stabilește-ți nivelul de competență în tranzacționare
Acest lucru este esențial pentru a putea să stabilești care sunt prioritățile tale. Dacă ești un investitor la început de drum, brokerul ales trebuie să aibă capacitatea să îți ofere un serviciu clienți de calitate, o platformă de tranzacționare potrivită nivelului tău de cunoștințe de tranzacționare, un cont demo pentru a putea testa platforma și educație financiară.
b) Stabilește-ți obiectivele de tranzacționare
Pentru ca un broker să te poată ajuta eficient este necesar să îți stabilești tu, în primul rând obiectivele pe care le ai. Dorești să economisești pentru pensie? Vrei să cumperi o casă? Sau poate dorești să le poți plăti studiile copiilor tăi? Dacă acestea sunt obiectivele tale, atunci vei avea de câștigat mai mult decât prin a deschide un simplu cont de economii.
c) Alege strategia de tranzacționare potrivită pentru tine
În momentul în care îți vei stabili strategia de tranzacționare pe care dorești să o aplici iar astfel vei putea să reduci și lista de opțiuni în ceea ce privește brokerii pe care îi ai în vedere pentru o posibilă colaborare.
d) Definește orizontul de investiții
Este important să stabilești de la bun început orizontul de timp în care dorești să tranzacționezi. Dorești să tranzacționezi pe termen scurt, mediu sau lung? Dacă vrei să tranzacționezi pe termen scurt atunci cu siguranță vei fi interesat de investiții care pot aduce câștiguri rapide. În funcție de stilul de investiție pe care îl preferi va trebui să analizezi mai multe variante de brokeri. De asemenea, trebuie să mai iei în calcul și unele aspecte precum comisioanele de gestiune, comisioanele de mentenanță, etc.
Vei putea recunoaște un broker bun după o serie de criterii precum fiabilitatea, istoricul, oferta de programe educative, capacitatea de comunicare cu clientul, să nu impună un plan de tranzacționare, să propune platforme de tranzacționare fiabile.
Acum dispui de toate informațiile necesare pentru a ști cum să începi să cauți cea mai bună platformă de tranzacționare potrivită cu nevoile și obiectivele tale. Desigur, acestea sunt doar o mică parte din informațiile pe care trebuie să le știi despre tranzacționarea activelor dar considerăm că este un punct de pornire foarte bun pentru a putea porni în această călătorie.