În timp importanța obiectivelor financiare stabilite se poate schimba, de aceea și strategia noastră de alocare a resurselor trebuie adaptată noilor priorități. Este bine să ne stabilim un număr limitat de obiective și pe parcurs ce le atingem pe cele pe termen scurt să le înlocuim cu alte obiective noi care pot fi tot pe termen scurt sau pe termen mediu sau lung.
Pentru a atinge fiecare obiectiv financiar stabilit trebuie să decidem ce suma îi vom aloca lunar sau periodic pentru a-l realiza. În acest moment avem două variante, fie stabilim suma pe care putem să o alocăm lunar obiectivului respectiv și în funcție de valoarea lui să aflăm în cât timp o să-l atingem, fie în funcție de valoarea lui și de perioada de timp în care vrem să realizăm obiectivul să aflăm cât trebuie să economisim în fiecare lună.
Fișierul excel de planificare financiară este conceput astfel încât în funcție de valoarea obiectivului și perioada pe care e stabilit să returneze suma lunară pe care trebuie să o economisești. Dacă ai economisit deja o sumă alocată unui obiectiv ea va fi scăzută din suma totală necesară pentru atingerea obiectivului final.
Pentru un calcul cât mai exact trebuie să ținem cont de 2 factori. Aceștia sunt factorul de inflație și factorul de randament. Factorul de inflație este valoarea anuală a inflației estimată pentru următorii ani. Ținând cont de faptul că unele obiective sunt stabilite pe perioade mai mari de un an, inflația ne afectează valoarea economiilor și trebuie să ținem cont de acest aspect atunci când ne facem calculele. Factorul de randament este valoarea estimată a randamentului pe care credem că îl vor obține investițiile noastre. La fel ca și inflația și acest factor influențează rezultatul final al calculelor privind atingerea obiectivelor.
Un calcul simplificat presupune omiterea acestor factori, plecând de la premiza că randamentele anuale obținute de investițiile făcute sunt cel puțin egale cu valoarea anuală a inflației și astfel acestea se anulează reciproc.
Un aspect important al stabilirii și prioritizării obiectivelor este faptul că economiile pe care le facem pentru atingerea obiectivelor stabilite trebuie investite pentru a aduce randamente care să ne ajute să ne realizăm obiectivele mai repede. Pentru a alege instrumentele financiare în care trebuie investite economiile trebuie să ținem cont atât de profilul de risc al fiecăruia dintre noi, cât și de vârsta pe care o avem la momentul stabilirii strategiei.
Cu cât suntem mai tineri cu atât suntem mai dispuși să acceptăm un grad de risc mai ridicat, atât datorită apetitului la risc mai crescut, cât și datorită timpului îndelungat pe care îl avem la dispoziție pentru investițiile făcute. În schimb cu cât înaintăm în vârstă este recomandat să reducem ponderea investițiilor riscante în portofoliul nostru pentru o mai multă siguranță.
Nu în ultimul rând trebuie să evaluăm periodic rezultatele obținute și să revizuim atât obiectivele cât și strategia pentru obținerea acestora în funcție de schimbările care au avut loc pe parcurs.
Fiecare pas din procesul de planificare financiară are importanța sa, de aceea dacă vrei să îți realizezi planul financiar personal trebuie să începi cât mai curând pentru a ajunge cât mai departe.
În următorul articol îți voi prezenta un model de plan financiar realizat pe baza informațiilor statistice puse la dispoziție de INS (Institutul Național de Statistică) privind veniturile și cheltuielile medii realizate de o gospodărie din România pentru trimestrul III din 2017.