Randamente sub rata inflației pentru fondurile private de pensii

Potrivit unul raport al APAPR, fondurile de pensii private au efectuat plăți de 111,3 milioane de lei în ultimii zece ani. Valoarea medie a contului individual de pensii private ajunge la 6.000 lei, iar peste 1.2 milioane de participanţi au acumulat deja peste 10.000 lei în contul lor. În zece ani, fondurile din Pilonul II au generat un randament mediu anual de 8,15%. 

În același timp, fondurile de pensii private au avut un an mai slab: administratorii nu au reușit să obțină randamente care ar depăși inflația, iar acest lucru semnalează o valoare mai mică a pensiilor pentru contribuabili.  

De exemplu, în 2017, fondul de pensii private obligatorii BRD a obținut un randament de numai 2,88%, iar cele mai mari randamente au fost întregistrate la fondurile BCR (+6% randament nominal) și Alico (4,6%).

De ce fondurile private de pensii au înregistrat randamente slabe în 2017?

Orice fond de pensii are un anumit indice de referinţă. Pentru a fi eficient, indicele de referință trebuie să urmărească anumite categorii de active la alocările procentuale corespunzătoare în timp. 

Pentru a obține randamente mari, fondurile private ar trebui să abordeze o strategie pe termen lung, bine pusă la punct, care să se bazeze pe investiții în instrumente flexibile și dinamice. Cu alte cuvinte, fondurile private ar trebui să-și construiască strategii mai riscante de investiții care ar fructifica economiile viitorilor pensionari. 

Randamentele mici pe care le obțin fondurile private sunt cauzate de o strategie bazată pe riscuri mici. Or' aproximativ 70% din investiții sunt alocate în instrumente cu venit fix care implică un grad mic de risc și aduc câștiguri mici. 

Din cauza inflației negative din ultimii ani, tendințele economice s-au inversat, lucru care a generat majorarea prețurilor cu aproximativ 3%. Inflația este un motiv de îngrijorare pentru contribuabilii fondurilor de pensii, dat fiind că le devalorizează economiile.

Voting postare: 12

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


Articole asemănătoare

Creșterile salariale erodate de inflație

Creșterile salariale erodate de inflație

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, rata anuală a inflaţiei a ajuns la recordul european de 5,4%, lucru care poziționează ..
  •   3
  •   3
  •   1719
  •   1
Cum să-ți protejezi economiile de inflație

Cum să-ți protejezi economiile de inflație

Presiunile inflaționiste din ultima perioadă, dar și incertitudinile care domină platoul economic național și internațional, îi fac pe român..
  •   4
  •   6
  •   2493
  •   0
x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate