Recesiune geopolitică: riscuri cu impact mondial în 2019

Anul a început cu multe semne de întrebare pentru analiștii financiari care, în mare parte, au previziuni economice pesimiste pentru anul 2019.

Ce se va întâmpla cu economia mondială și cea europeană? 

Lista incertitudinilor este lungă, iar factorii care vor marca mersul lucrurilor sunt diverși și pot afecta și economia României. 

Există o serie de riscuri externe care nu trebuie ignorate. În urma forumului de la Davos, aproape 30% dintre lideri cred că ascendența economiei mondiale va încetini în următoarele 12 luni. Noile riscuri sunt date de conflicte comerciale, Brexit şi schimbările climatice.

Războiul comercial dintre SUA și China

Tensiunea dintre aceste două state poate să ducă la intrarea Chinei în recesiune, lucru care ar avea repercusiuni și asupra marilor economii exportatoare ale UE, în primul rând – asupra Germaniei. Și pentru că Germania este unul din principalii parteneri comerciali ai României, există un risc pe care nu îl vom putea controla. 

Există date care ne fac să credem că atât în SUA, cât și în China creșterea economică va stagna: de exemplu, investițiile în infrastructură au scăzut în ultimii doi ani în China, iar industria americană este în lipsă de materie primă pentru construcții, lucru care duce la scăderea vânzărilor și a concedierilor pe bandă rulantă în SUA.

Brexit-ul


Procesul de ieșire al Marii Britanii din UE rămâne până în prezent unul haotic și plin de incertitudini. Riscul major în acest caz este pentru Germania: Institutul de Economie german avertizează că PIB-ul va scădea cu 0,5 puncte procentuale în cazul unui Brexit dur. Acest lucru nu o avantajează pe România, pentru că Germania este un partener comercial important.

În funcție de forma pe care o va lua Brexit-ul, Banca Angliei ar putea să majoreze rata dobânzii, decizii de politică monetară similare fiind preconizate și în cazul băncilor centrale din Canada, Brazilia și Rusia. De cealaltă parte, Banca Centrală Europeană va păstra dobânda-cheie la zero cel puțin până în 2020.

Piețele emergente

În 2018, expansiunea economică în statele emergente a încetinit la 4,8%, iar tendința se va menține, analiștii Markit estimând o creștere de 4,6% în 2019.

Procesele care vor genera stagnarea creșterii economice țin de încetinirea economiei globale și a activității comerciale. Mai mult, înăsprirea condițiilor financiare, volatilitatea prețurilor materiilor prime, precum și divergențele politice din America de Sud, ar putea limita fluxul de capital.

Greșelile de politică monetară și fiscală, dar și tensiunile comerciale sunt principalele amenințări la adresa economiei globale în 2019. Totodată, disputele comerciale între marile puteri ale lumii ar putea să ia amploare rapid și să scape de sub control.

Citește și: Economia - la un pas de recesiune 


Voting postare: 29

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


Articole asemănătoare

Economia mondială - în picaj. Care sunt principalele amenințări

Economia mondială - în picaj. Care sunt principalele amenințări

La mai bine de 10 ani de la criza creditelor ipotecare din SUA care, practic, a forțat băncile din întreaga lume să-și sisteze împrumuturile..
  •   3
  •   7
  •   1274
  •   0
x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate