România a înregistrat cea mai mare inflație din UE și în februarie

Potrivit Oficiului European de Statistică (Eurostat), România, Ungaria și Letonia au înregistrat cele mai ridicate rate ale inflației din Uniunea Europeană.

De asemenea, rata anuală a inflației a crescut în februarie la 1,5% în zona euro și la 1,6% în Uniunea Europeană, de la 1,4% şi, respectiv, 1,5% în luna precedentă.

Astfel, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei din Uniunea Europeană  au fost înregistrate luna trecută în România (4%), Ungaria (3,2%) şi Letonia (2,8%), iar cele mai scăzute în Irlanda (0,7%), Grecia, Croaţia şi Cipru (toate cu 0,8%).

Cifrele furnizate de Eurostat sunt similare cu estimările analiștilor, însă sunt sub ținta prevăzută de Banca Centrală Europeană (BCE), al cărei obiectiv este să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, un nivel considerat benefic pentru activitatea economică. 

În zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut preţurile la servicii (0,61 puncte procentuale), urmate de preţurile la alimente, alcool şi ţigări (0,44 puncte procentuale) şi energie (0,35 puncte procentuale). 

Comparativ cu datele din luna ianuarie 2019, inflația anuală a scăzut în șapte state membre ale Uniunii Europene, însă a crescut în 19 țări, inclusiv în România. În același timp, rata inflației a rămas stabilă în Austria, arată datele Eurostat. 

În schimb inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile la bunurile volatile cum ar fi energia şi alimentele, s-a menţinut la 1,2% în februarie în ona euro, același nivel ca și în luna ianuarie. 


Voting postare: 3

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate