Salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 decembrie 2019

Salariul minim brut pe ţară va fi raportat la 50% din valoarea câştigului salarial mediu brut pe ţară din anul anterior, iar în cazul salariaţilor cu studii superioare, salariul minim brut va reprezenta 60% din această valoare de referinţă.

"Una dintre cele mai importante măsuri de guvernare propuse de doamna prim-ministru Viorica Dăncilă în cadrul Congresului PSD este raportarea salariului minim la valoarea câștigului salarial mediu brut pe economie. Mai simplu spus, când cresc salariile pe toată economia, atunci obligatoriu va crește și salariul minim, care va fi 50% din media câștigului salarial brut din România. Pentru salariații cu studii superioare acest procent va fi 60%. Măsura se va aplica chiar din acest an, de la 1 decembrie. În acest fel, avem garanția că nimeni nu este lăsat în urmă și că beneficiile creșterii economice se vor regăsi în buzunarele tuturor românilor", a scris Mihai Fifor pe contul său de Facebook.

Astfel, o estimare în cazul salariului minim brut prevede că acesta va creşte de la 2080 de lei, la 2244 de lei. Pentru cei cu studii superioare, suma este majorată de la 2350 de lei la  2.692 de lei.

În cazul salariului net, estimarea este că va creşte de la 1.263 de lei la 1355 de lei (creştere 92 de lei/lună), iar pentru cei cu studii superioare de la 1413 de lei la 1603 lei (creştere de 190 de lei/lună).

Sunt vești bune pentru angajați, nu și pentru firmele românești care înregistrează cheltuieli tot mai mari cu personalul. Salariul minim pe economie a fost majorat de 12 ori în ultimii opt ani și a crescut mult mai rapid decât nivelul productivității medii. Majorările consecutive ale salariului minim pe economie s-au realizat într-un ritm accelerat, care nu a fost susținut de evoluția corespunzătoare a productivității medii înregistrate la nivelul mediului de afaceri. În acest context, competitivitatea firmelor românești a avut de suferit.

La nivel microeconomic, majorarea salariului minim pe economie are efecte negative precum descurajarea antreprenoriatului, pentru că apare incertitudinea cu privire la evoluția cadrului fiscal și a altor cheltuieli; creșterea diferențelor dintre companiile mari și cele mici; creșterea șomajului în rândul tinerilor, în condițiile în care aceștia reprezintă segmentul cu experiența cea mai redusă din forța de muncă.
 

Voting postare: 2

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate