Nu contează exact care este numele meu şi câţi ani am, contează că în urmă cu ceva timp am decis să investesc în mine, în reuşita mea, în munca mea. Ca marea majoritate dintre voi, am atins acel punct în care am vrut mai mult. Nu doar din punct de vedere financiar - deşi voi fi sincer şi voi recunoaşte că acesta a fost principalul motiv, ci şi din punctul de vedere al investiţiilor. Vorbesc aici despre în ce alegeam să îmi investesc timpul, energia, cunoştinţele.
Am vrut mai mult şi mai bine pentru mine. Aşa că m-am hotărât să devin TRADER! Habar nu aveam ce presupune această activitate. Eram acelaşi individ cu speranţe umflate de scenarii hollywoodiene – o viaţă de lux, asezonată cu un minimum de efort şi bani peste măsură. Dar măcar am avut decenţa să recunosc că poate ar trebui să ştiu mai mult, să aflu mai multe. Mai ales când am descoperit „cu stupoare” că şi tranzacţionarea pe piaţa de capital este o meserie care se învaţă!
Nu mai are rost să vă explic cât de încrezător am fost în spiritul meu autodidactic şi în vastele şi corecte informaţii de pe Internet. Vast de incomplete, contradictorii şi pur teoretice. În scurt timp am realizat că, dacă adevărata educaţie s-ar putea face doar citind nişte cuvinte şi scheme de pe pagini (fie ele şi online), şcolile nu ar mai avea nevoie de profesori. Am ales să investesc în mine, din nou. Nu mi-am ales un profesor, ci un mentor.
În tot acest proces, niciodată nu mi-am pus întrebarea „Ce înseamnă să fii un trader?”. Iar când, în final, mi-a fost pusă în cel mai simplist mod, de unul dintre prietenii mei, sincer interesat de ceea ce alesesem să fac, am realizat că o definiţie „de carte” nu mă mulţumeşte. Da, sunt un trader, dar cine sunt?
Am luat acest concept occidental la analizat, pornind de la cele mai de bază semnificaţii, şi mi-am găsit toate răspunsurile – nu doar la întrebările celorlalţi, ci mai ales la ale mele.
To trade / Trade / Trader
Afaceri, comerţ, tranzacţie comercială: Sensul principal, evident, asupra căruia nu are rost să insist, dar şi punctul în care se opresc cei mai mulţi. Pentru că, atunci când spui trader, nu te gândeşti decât la omul care cumpără, vinde, tranzacţionează pe piaţa de capital. Sensul primar poate „dezbracă” însă această meserie de cele mai frumoase aspecte pe care le implică.
Îndeletnicire, măiestrie: Tranzacţionarea este o artă! Şi nu este vorba despre a fi un profesionist iscusit în ceea ce faci. Aici va interveni sinele tău, construcţia ta ca om, aspecte psihologice care pot face mari diferenţe. Contează conştientizarea şi controlul pe care îl capeţi asupra incontrolabilului.
Drum, direcţie, călătorie: Te-ai decis să devii trader? Atunci înseamnă că ai analizat această variantă, te-ai informat cât mai mult şi mai corect cu putinţă, ai luat o decizie asumată. Şi nu îl ultimul rând, ţi-ai găsit şi companionul de drum potrivit – un mentor care să îţi fie alături.
Negociere, înţelegere, învoială: Iată o altă situaţie în care sensul secundar ar putea deveni cu uşurinţă principală. Pentru că ce este un trader fără abilităţile lui de negociere, fără capacitatea de a finaliza înţelegeri îndelung gândite în prealabil?
Sforţare, istovire: Am spus mai devreme că tranzacţionarea este o artă. Iar arta cere sacrificii. Doar cel care conştientizează cu adevărat cât de mult este de muncă în această meserie şi nivelul de educaţie necesar pentru a atinge performanţa, poate înţelege acest sens. Mult prea mulţi se opresc la primele piedici, aruncând mai apoi vina pe domeniu în sine. A fi trader implică, într-adevăr, efort educaţional. Însă acest efort se va dovedi în scurt timp profitabil!
Trader de meserie, găsit identitate! Sunt Eu, omul, afaceristul, profesionistul, călătorul, negociatorul cel mai trudit! Şi elevul cel mai conştiincios!
P.S.: Îţi cauţi şi tu identitatea de trader? Investeşte în tine şi în educaţia ta financiară, urmând cursurile Profit Point. După asta, poţi fi tu cel care îşi relatează propria experienţă în tranzacţionare!