Surse de venit pasiv

Ce înseamnă venit pasiv?

Pentru a ne da seama cum putem avea surse alternative de venit, trebuie să definim prima dată ce înseamnă venitul pasiv. 

Venitul pasiv include câștigurile regulate dintr-o altă sursă decât remunerația oferită în urma unui loc de muncă stabil sau a unui contract lunar. Internal Revenue Service (IRS) spune că venitul pasiv poate proveni din două surse: proprietăți închiriate sau o afacere la care nu participăm activ, cum ar fi plata unor redevențe de carte sau dividende pe acțiuni.

„Mulți oameni cred că venitul pasiv înseamnă să obții ceva pentru nimic”, spune antreprenorul și managerul de fonduri speculative Todd Tresidder, însă cei care au dezvoltat surse de venit pasiv știu că lucrurile nu stau chiar așa…

În practică, puteți face o parte sau toată munca în avans, dar venitul pasiv implică adesea și ceva forță de muncă suplimentară pe parcurs. Este posibil să trebuiască să vă păstrați produsul actualizat sau proprietatea de închiriat bine întreținută, pentru a face ca banii „pasivi” să curgă. Dacă sunteți dedicat strategiei și obiectivului acestea pot fi o modalitate excelentă de a genera venituri și vă veți crea o siguranță financiară suplimentară, pe parcurs.


Venit pasiv vs. Venit activ

…sau ce NU este venitul pasiv, așadar le vom lua pe rând, pentru a face distincția clară între cele două surse de venit:

Jobul tău. În general, venitul pasiv nu este venitul care provine din ceva în care ai fost implicat material, cum ar fi salariul pe care îl câștigi dintr-un loc de muncă.

Un al doilea job. Obținerea unui al doilea loc de muncă nu se va califica ca un flux de venit pasiv, deoarece va trebui totuși să te prezinți zilnic la acel loc de muncă și să prestezi servicii  pentru a fi plătit. Venitul pasiv înseamnă crearea unui flux consistent de venituri fără a fi nevoie să depui multă muncă pentru a-l obține.


Active care nu produc venituri. Investiția poate fi o modalitate excelentă de a genera venituri pasive, dar numai dacă activele pe care le deții plătesc dividende sau dobândă (aici discuția este mai amplă pentru că un activ precum o mașină se poate transforma în venit pasiv, dacă o închiriezi pentru a face Uber, sau un apartament pe care îl deții se poate transforma într-o sursă de venit pasiv dacă îl închiriezi). Acțiunile care nu plătesc dividende sau active precum cryptomonede pot fi interesante, dar nu vă vor aduce venituri pasive.


Idei de surse de venit pasiv pe care le poți obține în România.

Pentru a-ți da câteva idei clare despre diversificarea surselor de venit pasiv, te vom ajuta prin oferirea câtorva exemple. Astfel, îți vei face o idee clară despre modul în care îți vei seta obiectivele în vederea diversificării surselor tale de venit pasiv. 


Imobiliare, ca venit pasiv

Cu siguranță, atunci când pleci în concedii îți cauți cazare pe Booking sau AirBnB, nu? De ce nu ai face același lucru și cu un apartament (altul decât cel în care locuiești) pe care îl deții, metodă care îți va aduce un venit lunar constant, dacă optezi pentru închirierea lui pe termen lung, ori regim hotelier.


‼️ La ce trebuie să fiți atenți:

  • În momentul în care setați prețul chiriei (dacă optați pentru închirierea pe termen lung), trebuie să faceți un studiu de piață pentru a stabili valoarea, iar dacă optați pentru închirierea pe termen scurt (regim hotelier), trebuie să fiți la curent cu toate ofertele existente pe piață.
  • Închirierea proprietății vine la pachet cu o serie de riscuri (deteriorarea apartamentului, eventuale datorii acumulate la furnizori, etc), așadar trebuie să verificați în mod constant starea imobilului.

Marketing afiliat, ca venit pasiv

Explorând această sursă de venit pasiv, ne-am gândit în interiorul companiei noastre să realizăm o astfel de structură, oferindu-le posibilitatea cursanților noștri să recomande produsele educaționale marca Profit Point, iar noi să îi recompensăm pe baza cantintății de noi cursanți aduși în cadrul companiei noastre. Puteți citi mai multe despre acest sistem implementat de noi, chiar aici

Pentru a avea o definiție clară a ceea ce presupune Marketing-ul Afiliat, acesta reprezintă un program prin care promovezi un produs sau serviciu furnizat de o terță persoană. Câștigi un comision dacă cineva cumpără produsul ca urmare a promovării tale. 


Închirieri auto, ca venit pasiv

La fel ca domeniul imobiliar, industria auto ne permite explorarea ei ca sursă de venit pasiv. Cum? Îți explicăm imediat: dacă ești dispus să folosești mijloacele de transport în comun pentru a te deplasa la muncă și nu vrei ca mașina ta să stea în parcare, poți opta ca ea să îți producă bani, în tot acest timp. Companii precum Uber, Bolt sau BlaBlaCar se pot folosi de autoturismul tău, plătindu-ți o sumă, lunar.


‼️ Mare atenție însă:

  • La fel ca în cazul închirierii proprietăților, trebuie să iei în calcul uzura mașinii și accidentele, așadar cel mai bine ar fi să închei o poliță de asigurare care să acopere eventualele neplăceri.


Surse de venit pasiv pe internet (sau online)

Nu trebuie neapărat să deții proprietăți sau active pe care le poți fructifica în direcția veniturilor pasive, dacă ești o persoană creativă, află că se pot face sume frumoase de bani din industria creativității. Cum poți face acest lucru? Bineînțeles că îți detaliem în cele ce urmează.

Creare de cursuri online, ca sursă de venit pasiv online

O strategie populară pentru venitul pasiv este crearea unui curs audio sau video, apoi aceste materiale pot fi distribuite și vândute prin site-uri precum Udemy, SkillShare și Coursera. Alternativ, ai putea lua în considerare un „model freemium” - crearea unui număr de urmăritori cu conținut gratuit și apoi taxarea pentru informații mai detaliate sau pentru cei care doresc să afle mai multe. Conținutul gratuit acționează ca o demonstrație a experienței tale și îi poate atrage pe cei care doresc să treacă la nivelul următor.

Oportunitate: Un curs poate oferi un flux excelent de venituri, deoarece faci bani ușor după „cheltuirea” inițială de timp.

Risc: „Este nevoie de un efort masiv pentru a crea produsul”, spune același Tresidder. „Și pentru a câștiga bani buni din asta, trebuie să fie grozav. Nu este loc pentru gunoi în această lume.”


Scrie un e-book, ca sursă de venit pasiv online

Scrierea unei cărți electronice poate fi o oportunitate bună de a profita de costul scăzut al publicării și chiar de a profita de distribuția Amazon la nivel mondial pentru a-ți face cartea văzută și cunoscută de milioane de potențiali cumpărători. Cărțile electronice pot fi relativ scurte (30-50 de pagini) și pot fi relativ ieftin de creat, deoarece se bazează pe propria experiență.

Va trebui să fii un expert pe un anumit subiect, dar subiectul ar putea fi de nișă și să folosească niște aptitudini sau abilități speciale pe care foarte puțini le oferă, dar de care mulți cititori ar avea nevoie. Poți să proiectezi rapid cartea pe o platformă online și apoi chiar să testezi pe piață diferite titluri și grile de preț.

Oportunitate: o carte electronică poate funcționa nu numai pentru a furniza informații bune și valoroase pentru cititori, ci și ca o modalitate de a genera trafic către celelalte oferte, inclusiv cursuri audio sau video, alte cărți electronice, un site web.

Risc: cartea ta electronică trebuie să fie foarte puternică pentru a construi trigger în mintea utilizatorului, ca ulterior să te urmeze și să îți consume produsele existente, sau viitoare. Altfel, vei depune multă muncă în avans și vei primi foarte puțin înapoi pentru eforturile tale (mai ales la început).


Vinde fotografie online, ca sursă de venit pasiv online

Dacă ești pasionat de fotografie, te îndemnăm să iei în calcul această sursă de venit pasiv. Prin încheierea de parteneriate cu platforme precum Getty Images, Shutterstock sau  Alamy îți poți expune portofoliul de creație acolo.

Pentru a începe, va trebui să fiți aprobat de platformă și apoi să vă autorizați fotografiile pentru a fi folosite de oricine le descarcă. Apoi platforma te plătește de fiecare dată când cineva folosește fotografia ta.


Venit pasiv obținut din crypto

Nu îi ținem la o parte nici pe împătimiții universului crypto (iar pentru ei am scris  un articol complet despre ce este blockchain, iar în cele ce urmează vrem să le dăm câteva variante prin care pot genera surse de venit pasiv din crypto.

Mine clouding, sursă de venit pasiv

Minarea în cloud a fost dezvoltată ca o modalitate de a extrage cryptomonede prin utilizarea puterii de cloud computing închiriate fără a fi nevoie să instalați sau să rulați direct orice software sau hardware asociat. Oamenii pot participa de la distanță la minerit de cryptomonede prin deschiderea unui cont și plătind un cost minim. Astfel, firmele de minerit în cloud au făcut mineritul mai accesibil și mai profitabil pentru un grup mai mare de oameni.


Minedollars este un software mobil de exploatare în cloud care permite oricui să extragă Bitcoin din confortul propriei case. Minedollars folosește tehnologie avansată de exploatare pentru a permite utilizatorilor să extragă diferite jetoane la costuri competitive. Astfel, ele obțin cea mai mare rentabilitate posibilă a investiției din exploatarea minieră.


Împrumutul, sursă de venit pasiv

Există multe proiecte crypto care plătesc dobândă, iar ratele dobânzilor sunt adesea mult mai mari decât cele din conturile de economii tradiționale. Din păcate, aceste rate mai mari au un risc ridicat. De obicei, într-un contract de împrumut cu cryptomonede, cel care împrumută și cel care ia banii sunt persoane fizice, nu organizații precum băncile. Multe platforme care oferă conturi crypto purtătoare de dobândă fac acest lucru împrumutându-ți activele și oferindu-ți o parte din dobânda împrumutului. Nivelul de risc depinde de cine îți împrumută banii și de ce garanții au nevoie.


Concluzii

Lumea veniturilor pasive îți dezvoltă o nouă perspectivă asupra modului în care se aplică sintagma: „fă banii să lucreze pentru tine”. Doar ți-am oferit câteva variante, însă în încheiere vrem să îți lăsăm o listă de noi surse de venit pasiv pe care o poți exploata tu.

Setează-ți obiective mari, pentru fiecare pas pe care îl faci către independența ta financiară!


Surse alternative de venit pasiv:

Creează un curs

Scrie o carte electronică

Venit pasiv din închiriere

Marketing afiliat

Flip produse de vânzare cu amănuntul (consignații)

Vinde fotografii online

Cumpărați imobiliare cu finanțare participativă

Împrumut peer-to-peer

Acțiuni purtătoare de dividende

Creează o aplicație

Inchirieză un loc de parcare

REIT-uri

Postări sponsorizate pe rețelele sociale (branded content)

Închiriază-ți casa pe termen scurt

Fă publicitate pe mașina ta

Creează un blog sau un canal YouTube

Închiriază articole de uz casnic utile

Vinde design-uri grafice online


Dacă ți-a plăcut articolul nostru, lasă-ne un comentariu, iar noi ne vom asigura că vom mai scrie astfel de materiale pe blogul Profit Point, pentru că împreună educăm pentru viitor.

Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes în piețele financiare.

Consimțământul cookie-urilor GDPR

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru web pentru a vă oferi cea mai relevantă experiență, amintindu-vă preferințele și repetând vizitele. Dând clic pe „Accept”, sunteți de acord cu utilizarea TUTUROR cookie-urilor. Cu toate acestea, puteți vizita Setările cookie-urilor pentru a furniza un consimțământ controlat.
Activat Permanent

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul web să funcționeze corect. Această categorie include doar cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului web. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

Cookie-urile publicitare sunt utilizate pentru a oferi vizitatorilor reclame și campanii de marketing relevante. Aceste cookie-uri urmăresc vizitatorii de pe site-uri web și colectează informații pentru a oferi reclame personalizate.

Cookie-urile de performanță sunt utilizate pentru a înțelege și analiza indicii cheie de performanță ai site-ului web, ceea ce ajută la oferirea unei experiențe mai bune utilizatorilor pentru vizitatori.

Cookie-urile analitice sunt utilizate pentru a înțelege modul în care vizitatorii interacționează cu site-ul web. Aceste cookie-uri ajută la furnizarea de informații despre valori, numărul de vizitatori, rata de respingere, sursa de trafic etc.

Modifică