Surse de venit pasiv

Dacă ești ca majoritatea oamenilor, probabil că ai o singură sursă principală de venit: munca ta. Aceasta poate fi una dintre cele mai sigure și de încredere moduri de a câștiga bani, dar poate fi și stresantă și foarte limitativă. Foarte multe persoane trăiesc de la un salariul la altul, să nu mai vorbim despre împlinirea anumitor visuri sau obiective.  
Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes pe bursă.
Dacă ești ca majoritatea oamenilor, probabil că ai o singură sursă principală de venit: munca ta. Aceasta poate fi una dintre cele mai sigure și de încredere moduri de a câștiga bani, dar poate fi și stresantă și foarte limitativă. Foarte multe persoane trăiesc de la un salariul la altul, să nu mai vorbim despre împlinirea anumitor visuri sau obiective.  


De aceea, este important să avem și alte surse de venit, în special cele care sunt pasive, adică nu necesită o implicare ca la un job full time din partea noastră. 



Ce este un venit pasiv?




Sursă foto: iStock

Dacă nu știi exact ce este un venit pasiv, acesta este orice tip de venit care vine fără ca tu să fii nevoit să lucrezi pentru el în fiecare zi. Practic, acesta este o sursă de venit care nu necesită prezența fizică sau efort constant din partea ta. Acesta poate proveni din investiții, proprietăți sau alte surse care generează bani în mod automat.



De exemplu, dacă ai investit într-un imobil și îl închiriezi, chiria va fi un venit pasiv. Sau dacă ai cumpărat acțiuni într-o companie și aceasta generează dividende, acestea vor fi un venit pasiv pentru tine.



Internal Revenue Service (IRS) spune că venitul pasiv poate proveni din două surse: proprietăți închiriate sau o afacere la care nu participăm activ, cum ar fi plata unor redevențe de carte sau dividende pe acțiuni.


„Mulți oameni cred că venitul pasiv înseamnă să obții ceva pentru nimic”, spune antreprenorul și managerul de fonduri speculative Todd Tresidder, însă cei care au dezvoltat surse de venit pasiv știu că lucrurile nu stau chiar așa…



În practică, poți face o parte sau toată munca în avans, dar venitul pasiv implică adesea și ceva forță de muncă suplimentară pe parcurs. Adică, chiar dacă nu va fi nevoie de tine în mod constant în generarea acestui venit, tot trebuie să depui un efort în luarea deciziilor sau în crearea unei strategii pe termen lung. 



Totuși, trebuie să cunoști bine acea modalitate prin care vei genera venitul pasiv. Este important să fac cercetări înainte de a face o investiție și să iei în considerare riscurile implicate. Vrei să afli la ce să aloci atenție? Înscrie-te la cursul GRATUIT!


Însă un venit pasiv poate fi o sursă valoroasă de venit și te poate ajuta la construirea unei stabilități financiare pe termen lung sau chiar îți poate aduce libertatea financiară. 


Venit pasiv vs. Venit activ



Sursă foto: investmentu

…sau ce NU este venitul pasiv, așadar le vom lua pe rând, pentru a face distincția clară între cele două surse de venit:



Jobul tău. În general, venitul pasiv nu este venitul care provine din ceva în care ai fost implicat material, cum ar fi salariul pe care îl câștigi dintr-un loc de muncă.



Un al doilea job. Obținerea unui al doilea loc de muncă nu se va califica ca un flux de venit pasiv, deoarece va trebui totuși să te prezinți zilnic la acel loc de muncă și să prestezi servicii  pentru a fi plătit. Venitul pasiv înseamnă crearea unui flux consistent de venituri fără a fi nevoie să depui multă muncă pentru a-l obține.



Active care nu produc venituri. Investiția poate fi o modalitate excelentă de a genera venituri pasive, dar numai dacă activele pe care le deții plătesc dividende sau dobândă (aici discuția este mai amplă pentru că un activ precum o mașină se poate transforma în venit pasiv, dacă o închiriezi pentru a face Uber, sau un apartament pe care îl deții se poate transforma într-o sursă de venit pasiv dacă îl închiriezi).


Acțiunile care nu plătesc dividende sau active precum cryptomonede pot fi interesante, dar nu vă vor aduce venituri pasive.



Totuși, ambele tipuri de venituri pot fi importante pentru stabilirea unui stil de viață financiar sănătos și pentru atingerea obiectivelor tale financiare pe termen lung. 



Veniturile active sunt importante pentru a-ți asigura un venit constant, în timp ce veniturile pasive pot oferi stabilitate financiară pe termen lung și pot chiar să crească dacă sunt investite în mod inteligent. Vrei să afli diferența mai multe detalii? Participă la curs!



Venit pasiv - avantaje și beneficii pentru tine



Sursă foto: entrepreneur



Există multe avantaje atunci când ai un venit pasiv. În primul rând, te poate elibera de stresul de a face față unei singure surse de venit. Chiar dacă ai un loc de muncă care îți oferă un salariu constant însă insuficient, poți fi sigur că întotdeauna vei avea bani să plătești facturile și să îți îndeplinești alte obligații financiare.



În al doilea rând, un venit pasiv poate aduce stabilitate financiară pe termen lung. Dacă investești într-o investiție care îți produce venituri constante, poți conta pe acestea chiar și atunci când tu ești angrenat în alte activități, ai rămas fără servici sau când ai nevoie de un venit la pensie. 



Un alt avantaj al venitului pasiv este că acesta poate continua să genereze bani chiar și atunci când eu nu ești prezent în acea activitate, când vrei să petreci mai mult timp cu familia, să pleci în concediu sau pur și simplu să te odihnești. 



De exemplu, dacă ai investit într-un fond de investiții, acesta va continua să genereze bani chiar dacă sunt în vacanță sau am alte obligații.



Un alt avantaj al venitului pasiv este că acesta poate avea o rată mai mare de creștere decât un venit activ. De exemplu, dacă ai investit într-o proprietate și a crescut suma chiriei pe parcursul timpului, acest lucru poate duce la o creștere semnificativă a venitului tău pasiv.



Așadar având un venit pasiv poți sa iti gestionezi timpul liber cum dorești. Dacă obții un venit pasiv suficient, poți chiar să te retragi din munca activă și să te bucuri de viașă fără să te îngrijorezi în privința banilor. 



Surse de venit pasiv. 20 Idei din care poți obține venituri în România



Pentru a-ți da câteva idei clare despre diversificarea surselor de venit pasiv, te vom ajuta prin oferirea câtorva exemple. 



Astfel, îți vei face o idee clară despre modul în care îți vei seta obiectivele în vederea crearării unor surse de venit pasiv diversificate. 



Imobiliare
Cu siguranță, atunci când pleci în concedii îți cauți cazare pe Booking sau AirBnB, nu? De ce nu ai face același lucru și cu un apartament (altul decât cel în care locuiești) pe care îl deții, metodă care îți va aduce un venit lunar constant, dacă optezi pentru închirierea lui pe termen lung, ori regim hotelier.


La ce trebuie să fi atent în acest caz:

  • În momentul în care setezi prețul chiriei (dacă optezi pentru închirierea pe termen lung), trebuie să faci un studiu de piață pentru a stabili valoarea reală, iar dacă optezi pentru închirierea pe termen scurt (regim hotelier), trebuie să fii la curent cu toate ofertele existente pe piață.
  • Închirierea proprietății vine la pachet cu o serie de riscuri (deteriorarea apartamentului, eventuale datorii acumulate la furnizori, etc), așadar trebuie să verifici în mod constant starea imobilului.
 

Marketingul afiliat 


Explorând această sursă de venit pasiv, ne-am gândit în interiorul companiei noastre să realizăm o astfel de structură, oferindu-le posibilitatea cursanților noștri să recomande produsele educaționale marca Profit Point, iar noi să îi recompensăm pe baza cantintății de noi cursanți aduși în cadrul companiei noastre. Puteți citi mai multe despre acest sistem implementat de noi, chiar aici. 



Pentru a avea o definiție clară a ceea ce presupune Marketing-ul Afiliat, acesta reprezintă un program prin care promovezi un produs sau serviciu furnizat de o terță persoană. Câștigi un comision dacă cineva cumpără produsul ca urmare a promovării tale. 



Închirieri auto


La fel ca domeniul imobiliar, industria auto ne permite explorarea ei ca sursă de venit pasiv. Cum? Îți explicăm imediat. 



Dacă ești dispus să folosești mijloacele de transport în comun pentru a te deplasa la muncă și nu vrei ca mașina ta să stea în parcare, poți opta ca ea să îți producă bani, în tot acest timp. Companii precum Uber, Bolt sau BlaBlaCar se pot folosi de autoturismul tău, plătindu-ți o sumă, lunar.


La ce să fi atent:
  • La fel ca în cazul închirierii proprietăților, trebuie să iei în calcul uzura mașinii și accidentele, așadar cel mai bine ar fi să închei o poliță de asigurare care să acopere eventualele neplăceri.



Fonduri de investiții


Investind în fonduri de investiții, poți beneficia de un venit pasiv prin dobânzile obținute din investițiile realizate de către gestionarii fondului. 


Riscul principal al acestei opțiuni este fluctuația pieței financiare, însă, dacă alegi cu atenție fondurile în care să investești și le monitorizezi îndeaproape, poți obține un profit bun pe termen lung.


Investițiile în acțiuni


O altă idee ar fi investițiile în acțiuni, care pot aduce venituri prin dividende sau prin creșterea valorii acțiunilor. Totuși, există riscuri, cum ar fi fluctuațiile pieței și riscul de pierdere a investiției.


Împrumutul


Există multe proiecte crypto care plătesc dobândă, iar ratele dobânzilor sunt adesea mult mai mari decât cele din conturile de economii tradiționale. Din păcate, aceste rate mai mari au un risc ridicat. 



De obicei, într-un contract de împrumut cu cryptomonede, cel care împrumută și cel care ia banii sunt persoane fizice, nu organizații precum băncile. Multe platforme care oferă conturi crypto purtătoare de dobândă fac acest lucru împrumutându-ți activele și oferindu-ți o parte din dobânda împrumutului. Nivelul de risc depinde de cine îți împrumută banii și de ce garanții au nevoie.


 
Fonduri mutuale


Investiția în fonduri mutuale poate fi o opțiune benefică pentru tine dacă ești în căutarea unui mod de a-ți diversifica portofoliul tău de investiții și de câștiga un venit pasiv. 


Unul dintre avantajele investiției în fonduri mutuale este că acestea sunt administrate de profesioniști în domeniu, care au experiența și cunoștințele necesare pentru a face alegeri financiare corecte și rentabile pentru tine. Astfel, poți beneficia de un management profesionist al investiției tale fără a fi nevoit să ai cunoștințe foarte profunde despre piețele financiare.

În plus, investiția în fonduri mutuale te ajută să îți diversifici riscurile, deoarece fondurile conțin mai multe tipuri de activități financiare, astfel încât dacă una dintre acestea nu performează bine, impactul asupra portofoliului tău este minimizat.

Cel mai mare avantaj al acestei investiții este că  aceasta poate fi accesibilă financiar, deoarece suma minimă de investiție poate fi relativ mică. Astfel, poți începe să investești în fonduri mutuale chiar dacă nu dispui de o sumă mare de bani. 


Cash back

Cash back-ul este un sistem prin care primești bani înapoi atunci când faci cumpărături, indiferent dacă faci achiziții online sau în magazine. 


Acest tip de venit pasiv poate fi un avantaj pentru tine, deoarece nu trebuie să faci absolut nimic special pentru a câștiga bani. Trebuie doar să te înscrii într-un program de cash back și să cumperi produsele de care ai nevoie.


Un alt avantaj al cash back-ului este faptul că poți câștiga bani în plus chiar și atunci când faci cumpărături de care aveai deja nevoie. De exemplu, dacă ai nevoie de detergent și faci achiziția prin intermediul unui program de cash back, vei primi bani înapoi pentru achiziția ta.



Deși cash back-ul poate părea ca o modalitate ușoară de a câștiga bani în plus, trebuie să fii conștient și de riscurile acestui sistem. În primul rând, trebuie să verifici dacă programul de cash back în care te înscrii este sigur și de încredere. De asemenea, trebuie să fii atent la ratele de cash back oferite de diferitele magazine și să faci cumpărăturile în locurile care oferă siguranță și un procent convenabil. 



Afacere de tip MLM


Unul dintre avantajele principale ale unei afaceri MLM este că poți obține un venit pasiv, fără a fi nevoit să muncești prea mult. De exemplu, dacă reușești să construiești o echipă puternică  sub poziția ta, vei putea obține un comision din vânzările lor, chiar dacă tu nu ești neapărat implicat în fiecare tranzacție.


De asemenea, multe afaceri MLM oferă produse de calitate, așa că nu trebuie să te îngrijorezi că vei face promovarea unor produse mai puțin calitative.


Cu toate acestea, trebuie să fii conștient și de riscurile unei afaceri MLM cum ar fi spre exemplul acela ca echipa ta să nu lucreze la fel de bine ca tine ceea ce poate însemna că nu vei obține venitul pasiv pe care îl aștepți.



Surse de venit pasiv pe internet (sau online)



Nu trebuie neapărat să deții proprietăți sau active pe care le poți fructifica în direcția veniturilor pasive, dacă ești o persoană creativă, află că se pot face sume frumoase de bani din industria creativității. Cum poți face acest lucru? Bineînțeles că îți detaliem în cele ce urmează.



Creare de cursuri online



O strategie populară pentru venitul pasiv este crearea unui curs audio sau video, apoi aceste materiale pot fi distribuite și vândute prin site-uri precum Udemy, SkillShare și Coursera. 



Alternativ, ai putea lua în considerare un „model freemium” - crearea unui număr de urmăritori cu conținut gratuit și apoi taxarea pentru informații mai detaliate sau pentru cei care doresc să afle mai multe. Conținutul gratuit acționează ca o demonstrație a experienței tale și îi poate atrage pe cei care doresc să treacă la nivelul următor.



Oportunitate: Un curs poate oferi un flux excelent de venituri, deoarece faci bani ușor după „cheltuirea” inițială de timp.



Risc: „Este nevoie de un efort masiv pentru a crea produsul”, spune același Tresidder. „Și pentru a câștiga bani buni din asta, trebuie să fie grozav. Nu este loc pentru gunoi în această lume.”


Scrie un e-book



Scrierea unei cărți electronice poate fi o oportunitate bună de a profita de costul scăzut al publicării și chiar de a profita de distribuția Amazon la nivel mondial pentru a-ți face cartea văzută și cunoscută de milioane de potențiali cumpărători.



Cărțile electronice pot fi relativ scurte (30-50 de pagini) și pot fi relativ ieftin de creat, deoarece se bazează pe propria experiență.



Va trebui să fii un expert pe un anumit subiect, dar subiectul ar putea fi de nișă și să folosească niște aptitudini sau abilități speciale pe care foarte puțini le oferă, dar de care mulți cititori ar avea nevoie. Poți să proiectezi rapid cartea pe o platformă online și apoi chiar să testezi pe piață diferite titluri și grile de preț.



Oportunitate: o carte electronică poate funcționa nu numai pentru a furniza informații bune și valoroase pentru cititori, ci și ca o modalitate de a genera trafic către celelalte oferte, inclusiv cursuri audio sau video, alte cărți electronice, un site web.



Risc: cartea ta electronică trebuie să fie foarte puternică pentru a construi trigger în mintea utilizatorului, ca ulterior să te urmeze și să îți consume produsele existente, sau viitoare. Altfel, vei depune multă muncă în avans și vei primi foarte puțin înapoi pentru eforturile tale (mai ales la început).



Vinde fotografie online


Dacă ești pasionat de fotografie, te îndemnăm să iei în calcul această sursă de venit pasiv. Prin încheierea de parteneriate cu platforme precum Getty Images, Shutterstock sau  Alamy îți poți expune portofoliul de creație acolo.
Pentru a începe, va trebui să fiți aprobat de platformă și apoi să vă autorizați fotografiile pentru a fi folosite de oricine le descarcă. Apoi platforma te plătește de fiecare dată când cineva folosește fotografia ta.



Venit pasiv obținut din crypto


Nu îi ținem la o parte nici pe împătimiții universului crypto (iar pentru ei am scris  un articol complet despre ce este blockchain, iar în cele ce urmează vrem să le dăm câteva variante prin care pot genera surse de venit pasiv din crypto.



Mine clouding


Minarea în cloud a fost dezvoltată ca o modalitate de a extrage cryptomonede prin utilizarea puterii de cloud computing închiriate fără a fi nevoie să instalați sau să rulați direct orice software sau hardware asociat. 



Oamenii pot participa de la distanță la minerit de cryptomonede prin deschiderea unui cont și plătind un cost minim. Astfel, firmele de minerit în cloud au făcut mineritul mai accesibil și mai profitabil pentru un grup mai mare de oameni.



Minedollars este un software mobil de exploatare în cloud care permite oricui să extragă Bitcoin din confortul propriei case. Minedollars folosește tehnologie avansată de exploatare pentru a permite utilizatorilor să extragă diferite jetoane la costuri competitive. Astfel, ele obțin cea mai mare rentabilitate posibilă a investiției din exploatarea minieră.



Dropshipping



Dropshipping-ul este o afacere ușor de demarat și poate fi extrem de profitabilă.


Unul dintre avantajele dropshipping-ului este că nu necesită investiții mari. Nu trebuie să cumperi produsele în avans și să le depozitezi într-un spațiu comercial, ci le vei comanda direct de la furnizor doar atunci când ai o comandă de la un client. Astfel, vei avea un control mai bun asupra costurilor și a profitului. 



De asemenea, vei avea o flexibilitate mai mare în ceea ce privește alegerea produselor și a furnizorilor. Poți schimba produsele sau furnizorii dacă nu îți aduc profit suficient sau dacă apar anumite probleme. 



Cu toate acestea, trebuie să fii conștient că există și riscuri în dropshipping. Unul dintre acestea este că există o concurență puternică. Datorită costurilor reduse și a facilităților oferite, dropshipping-ul este popular printre afacerile online, ceea ce înseamnă că va trebui să te diferențiezi de ceilalți pentru a atrage clienți. 



Nu uita să îți alegi cu atenție furnizorii. Dacă alegi unul care nu livrează produse de calitate sau care nu livrează la timp, acest lucru se va reflecta negativ asupra afacerii tale. Așadar asigură-te că faci toate verifiările necesare înainte de a colabora cu un furnizor.



Editare foto și video


Dacă îți place să editezi foto și video, atunci ai putea să faci asta într-un mod care să-ți aducă un venit pasiv. Există mai multe avantaje și riscuri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când alegi această cale.



În primul rând, unul dintre avantajele principale ale obținerii unui venit pasiv din editarea foto și video este faptul că poți face asta de acasă sau de oriunde te afli, atâta timp cât ai acces la internet și la echipamentul necesar. 
Astfel, îți poți organiza timpul cum doreșți și nu eșți nevoit să te conformezi unui program de lucru fix. 



Dacă eșți bun în ceea ce faci și oferi servicii de calitate, atunci poți atrage mulți clienți și poți obține un venit constant și predictibil. În plus, poți face asta pe lângă jobul tău actual sau în timpul liber, astfel încât să-ți maximizezi veniturile. 



Totuși, trebuie să fii conștient și de anumite riscuri pe care le implică obținerea unui venit pasiv din editarea foto și video. În primul rând, trebuie să fii sigur că oferi servicii de calitate și să ai un portofoliu de lucrări care să ateste acest lucru. De asemenea, trebuie să te asiguri că respecți toate regulile și legea privind drepturile de autor și să nu încalci niciun drept al altor persoane. În plus, trebuie să ai în vedere și faptul că piață poate fi foarte competitivă și că pot există mulți alți editori foto și video care oferă servicii similare. 


Astfel, trebuie să fii pregătit să-ți promovezi serviciile și să te faci cunoscut în piață, dar și să te adaptezi la cerințele și nevoile clienților tăi.



Lumea veniturilor pasive îți dezvoltă o nouă perspectivă asupra modului în care se aplică sintagma: „fă banii să lucreze pentru tine”. Doar ți-am oferit câteva variante, însă în încheiere vrem să îți lăsăm o listă de noi surse de venit pasiv pe care o poți exploata tu.


Setează-ți obiective mari, pentru fiecare pas pe care îl faci către independența ta financiară.




Dacă ești ca majoritatea oamenilor, probabil că ai o singură sursă principală de venit: munca ta. Aceasta poate fi una dintre cele mai sigure și de încredere moduri de a câștiga bani, dar poate fi și stresantă și foarte limitativă. Foarte multe persoane trăiesc de la un salariul la altul, să nu mai vorbim despre împlinirea anumitor visuri sau obiective.  

Consimțământul cookie-urilor GDPR

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru web pentru a vă oferi cea mai relevantă experiență, amintindu-vă preferințele și repetând vizitele. Dând clic pe „Accept”, sunteți de acord cu utilizarea TUTUROR cookie-urilor. Cu toate acestea, puteți vizita Setările cookie-urilor pentru a furniza un consimțământ controlat.
Activat Permanent

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul web să funcționeze corect. Această categorie include doar cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului web. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

Cookie-urile publicitare sunt utilizate pentru a oferi vizitatorilor reclame și campanii de marketing relevante. Aceste cookie-uri urmăresc vizitatorii de pe site-uri web și colectează informații pentru a oferi reclame personalizate.

Cookie-urile de performanță sunt utilizate pentru a înțelege și analiza indicii cheie de performanță ai site-ului web, ceea ce ajută la oferirea unei experiențe mai bune utilizatorilor pentru vizitatori.

Cookie-urile analitice sunt utilizate pentru a înțelege modul în care vizitatorii interacționează cu site-ul web. Aceste cookie-uri ajută la furnizarea de informații despre valori, numărul de vizitatori, rata de respingere, sursa de trafic etc.

Modifică