10 sfaturi pentru un Time Management care funcționează! (partea a II-a)

Timpul curge ireversibil. În viața ta ești pilot sau pasager?
Managementul timpului este un mod de viață, un mod de muncă, prin care ne folosim propriul timp în mod eficient. Ți-am prezentat în articolul precedent câteva sfaturi despre gestionarea eficientă a timpului și te invităm să citești continuarea acestui subiect.

Sfatul # 6: Adăugă „task-uri finalizate” la lista ta de activități.
Uneori, pe parcursul zilei pot să apară task-uri spontane. De aceea, separă-ți sarcinile noi de cele finalizate, iar duminica revizuiește-le pe cele finalizate și felicită-te pentru succesele tale. Această revizuire îți va crește încrederea în propriile abilități și te va ajuta să creezi un nou program pentru săptămânii viitoare.

Sfatul # 7: Fă cele mai importante și solicitante task-uri de dimineață.
Folosește-ți inteligent timpul și energia! Cele mai productive ore pentru sarcini complicate sunt cele de dimineață, atunci când creierul are un potențial maxim de activitate. 

Sfatul # 8: Blochează factorii care îți mănâncă timpul.
Folosește statusul „nu deranjați” la calculator atunci când ai nevoie de concentrare maximă. Canalizează-ți atenția lucrând la un singur monitor și deschizând o singură fereastră. Offline-ul ar putea fi și el o opțiune, însă nu e necesar să mergi atât de departe. 

Sfatul # 9: Nu fă multitasking. 
Studiile arată că multitasking-ul este un comportament contraproductiv și stresant. Cei care fac multitasking se simt stresați, supraîncărcați, obișnuiesc să mănânce mai mult, au o tensiune arterială crescută, sunt mai ușor de distras, relaționează greu cu cei din jur, au afectată creativitatea și sunt impulsivi. De asemenea, multitasking-ul obligă creierul să proceseze informația superficial.

Sfatul # 10: Nu aștepta să-ți vină inspirația. Acționează acum!
Unii artiști, scriitori sau designeri așteaptă să le vină inspirația. Unii oameni de afaceri nu pot lucra dacă nu se află într-un mediu de lucru perfect. Se lasă copleșiți de tot felul de gânduri și pierd din timp. Recunoaște-ți emoțiile și lasă-le să plece. Pune-te pe treabă chiar și atunci când te simți nesigur și copleșit de probleme. Ai încredere în tine, iar motivația nu va întârzia să apară!
 
Citește și: De ce acum și nu mâine?


La final, imaginează-ți că ai o bancă care îți furnizează zilnic în cont 86.400 de lei. Nu poți păstra și nici retrage acești bani, îi poți doar cheltui sau investi. În fiecare noapte, banca îți anulează suma nefolosită, deci nu o mai poți utiliza în ziua următoare. Ce ai face? Ai cheltui zilnic banii până la ultimul leu, nu-i așa? Timpul e și el o ca o bancă. Acesta îți oferă zilnic 86.400 de secunde care se epuizează în fiecare noapte, secunde pe care nu le mai poți recupera și investi. Nu poți salva nicio secundă pentru ziua următoare. Dacă nu reușești să folosești acest timp, pierderea e doar a ta pentru că timpul nu poate fi dat înapoi. Fiecare din noi trebuie să investească acest timp în mod eficient pentru a obține cât mai multe. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *