Pe măsură ce piețele continuă să scadă, negarea face loc fricii. Valorile investițiilor scad poate chiar până la punctul în care începem să vedem pierderi. Apare primul moment în care ne gândim că poate nu am fost atât de deștepți precum credeam. „Lăcomia și frica sunt în ADN-ul nostru. Nu putem scăpa de ele, dar putem învăța cum să le ținem sub control.” Aș dori sa discutăm astăzi mai mult despre ciclurile emoționale în investiții și mai puțin despre situația fundamentală care cauzează astfel de scăderi, deși fundamentele sunt de cele mai multe ori asemănătoare dacă te uiți suficient de departe în istorie.
Istoria ne învață că pe lângă ciclicitatea crizelor economice, reacțiile investitorilor la emoțiile pe care le experimentează sunt, de asemenea, ciclice. Nu cu mult timp în urmă ne aducem aminte de momente în care investitorii au fost anxioși, criza creditelor ipotecare subprime din 2008 și eșecul CDO, Lehman Brothers declara faliment.
Investitorii care își amintesc acea perioada spun că simțeau în jurul lor sfârșitul lumii financiare și totuși, omenirea a găsit o cale sa meargă mai departe. Eu îmi amintesc istoria și mai recentă în martie 2020, când piețele financiare au avut un crack din cauza temerilor legate de pandemie, același sentiment în jurul meu. Televiziunile explicau de ce acela ar fi putut însemna sfârșitul lumii și totuși, omenirea a găsit o cale sa meargă mai departe. Același lucru putem spune despre toate războaiele trecutului, despre creșterea și căderea imperiilor. Nu urmăresc să spun că toate aceste catastrofe nu au lăsat urme adânci în memoria colectiva, ceea ce vreau să spun este că noi, ca omenire, am găsit întotdeauna o cale să mergem mai departe. Iar pentru că piețele se oglindesc în comportamentul oamenilor, consider că și acestea își vor regăsi calea lor către creștere.
Plecând de la premisa că piețele în ansamblu își găsesc întotdeauna o cale de creștere am reușit sa intuiesc creșterea prețului petrolului de la 0$/baril în 2020 când lumea s-a oprit pentru puțin timp, până la 100$/baril astăzi sau creșterea celor mai importanți indici bursieri din lume. Chiar dacă impactul emoțional în astfel de perioade este puternic, revin de fiecare dată la ciclul emoțiilor în investiții, care mă ajută să înțeleg în ce moment al pieței mă regăsesc.
https://profit-point.ro/graficul-emotiilor-in-investitii/
În procesul de pregătire investițională la Profit Point, nu ne axăm doar pe livrarea de informație, deoarece acesta este primul pas. Pentru a deveni un investitor cu experiență ai nevoie de mai multe abilități, printre care și inteligența emoțională. Procesul de pregătire este dezvoltat astfel încât cursanții să treacă printr-un simulator cu diferite situații emoționale pe care investitorii le experimentează în perioada de acumulare, iar cei care fac parte din comunitate primesc acces la evenimente organizate împreună cu Luminița Leonte, psihologul nostru specializat pe zona investițională.
Două citate și o poveste îmi vin în minte de la investitori consacrați cu privire la importanța emoțiilor în investiții:
• „Cea mai important calitate a unui investitor este temperamentul, nu intelectul”.
- Warren Buffet
• „Indivizii care nu-și pot stăpâni emoțiile sunt nepotriviți să profite de pe urma procesului investițional”
- Benjamin Graham
• În 1939, Sir John Templeton și-a asumat o decizie majoră. Al Doilea Război Mondial tocmai începuse în Europa și provoca incertitudine pe piețe. Templeton a văzut scăderea preturilor și a împrumutat mii de dolari pentru a cumpăra acțiuni vândute pentru mai puțin de un dolar. Chiar și atunci când o treime dintre companii s-au confruntat cu faliment, el a păstrat acțiunile sale. Toate acțiunile, cu excepția a patru, au revenit, realizând o rentabilitate de aproape 400% în doar patru ani.
Cu toate aceste lucruri în minte, astăzi mă concentrez mai mult ca niciodată pe oportunitățile din piață care nu întârzie să apară.
Dacă doriți să vă testați impactul emoțional pe care orice investitor îl experimentează vă invit în simulatorul nostru ---->
https://profit-point.ro/ciclul-emotiilor-in-investitii/
Dacă nu ai început încă drumul către educația investițională, uite un loc unde ai putea începe → www.profit-point.ro/curs-gratuit/
Rămâneți în siguranță!
Editorial de Robert Nicolescu