Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes în piețele financiare.
Cuprins
- Ce înseamnă Bollinger Band?
- Cum funcționează Bollinger Band?
- Formula de calcul a benzilor Bollinger
- Reguli de interpretare a poziționării Bollinger Band
- Ce acuratețe au benzile Bollinger?
- Avantajele, dezavantajele și riscurile benzilor Bollinger
- Strategii de tranzacționare Bollinger Band
- Când să tranzacționezi cu benzile Bollinger?
- Combinarea benzilor Bollinger cu alți indici tehnici
- Bollinger Band pe bursă
- Sfaturi pentru începători în tranzacțiile Bollinger Band
Benzile Bollinger sunt un tip de diagramă statistică și caracterizează prețurile și volatilitatea unui instrument financiar, utilizată după metoda propusă de John Bollinger în anii 1980. Utilizarea acestui tip de diagramă pentru a efectua previziuni, este una dintre cele mai eficiente instrumente pe care le poți utiliza pentru a putea analiza modul în care fluctuează prețurile pe piață. Acest indicator poate să te ajute să faci o previzionare cât mai corectă pentru perioada următoare și să te ajute să iei o decizie optimă în ceea ce privește portofoliul tău de investiții.
Înainte de a utiliza acest indicator este important să fii cât mai bine informat despre modalitatea prin care poți să o folosești la potențialul maxim, ce înseamnă, ce reguli se aplică și mai ales dacă este o strategie care poate să fie aplicată de un începător.
Ce înseamnă Bollinger Band?
Bollinger Band folosește o măsură statistică denumită și deviație standard, în scopul de a identifica posibile nivele de rezistență sau sprijin. Reprezintă o utilizare specifică a unui concept mai dezvoltat și este cunoscut sub numele de canal de volatilitate. Un canal de volatilitate. Aceste canale de volatilitate afișează trei linii, superioară, centrală și inferioară care sunt denumite canale sau benzi Bollinger care se îndepărtează una de cealaltă în funcție de cât de volatilă este piața. Benzile Bollinger sunt reprezentate de două linii care sunt situate atât deasupra cât și dedesubt și cuprind dinamica prețului unui activ de bază.
Cu alte cuvinte, unealta îți va ilustra grafic dacă piața este liniștită sau prezintă momente de agitație. În momentul în care pe piață este liniște, benzile se contractă iar în situația în care este mai agitată atunci se dilată.
Un aspect pe care trebuie să îl știi despre benzile Bollinger este acela că prețul are tendința de a-și reveni la mijlocul benzilor iar acest lucru se numește Bollinger Bounce. Acesta este un concept care se formează din motivul că benzile din cadrul acestui indicator tehnic acționează ca suport respectiv rezistență dinamică.
Mulți traderi au dezvoltat sisteme cu ajutorul cărora prosperă fiind bazate în totalitate pe impulsuri și corecții pe linia mediană. Aceasta este o strategie care se utilizează cel mai bine în situația în care piața nu urmează un trend clar și este necesar să se acorde atenție benzilor.
Cum funcționează Bollinger Band?
Sursa foto: tradingview
Benzile Bollinger pot fi folosite pentru a determina cât de puternic crește un activ și când este posibil să se inverseze sau să își piardă puterea. Dacă o tendință ascendentă este suficient de puternică, va ajunge regulat în banda superioară. O tendință ascendentă care atinge banda superioară indică faptul că acțiunile sunt în creștere și comercianții pot exploata oportunitatea de a lua o decizie de cumpărare. Dacă prețul se trage înapoi în cadrul tendințelor ascendente și rămâne deasupra benzii de mijloc și se mută înapoi în banda superioară, asta indică multă putere. În general, un preț în trend ascendent nu ar trebui să atingă banda inferioară și, dacă o face, este un semn de avertizare pentru o inversare sau că stocul își pierde puterea.
Mulți traderi evită să tranzacționeze atunci când tendințele sunt descendente, exceptând situația de a căuta oportunități de a cumpăra atunci când tendințele încep să se schimbe. O tendință descendentă poate să dureze doar pe termen scurt sau lung (minute, ore, săptămâni, zile, luni sau chiar ani). Investitorii trebuie să identifice orice semn de tendință descendentă suficient de devreme pentru a-și proteja investițiile. Dacă benzile inferioare arată o tendință descendentă constantă, traderii trebuie să fie precauți pentru a evita să intre în tranzacții lungi care la final se pot dovedi a fi neprofitabile.
Formula de calcul a benzilor Bollinger
Pentru a putea determina mai ușor când se poate identifica o oportunitate pentru a cumpăra sau pentru a vinde un activ, se utilizează o serie de formule de calcul pentru Bollinger Band. Așadar, iată care sunt cele mai importante formule care se utilizează:
calculul mediei mobile pentru ,,n” perioade (de regulă 20 de zile):
MM = suma închiderilor cursului activului de bază pentru ultimele 20 de zile / numărul de zile (adică 20).
Valoarea benzii superioare
Se adaugă două deviații standard la valoarea obținută din media mobilă la 20 de intervale.
Valoarea benzii inferioare
Se elimină două abateri standard de la valoarea obținută din media mobilă la 20 de intervale.
Reguli de interpretare a poziționării Bollinger Band
Sursa foto: tradingview
Benzile Bollinger se pot interpreta în funcție de modul în care se comportă. În ceea ce privește acest indicator se pot observa diverse faze în funcție de situația în care se află piața la un moment dat. Cu cât benzile au o diferență mai mare între ele cu atât este mai volatilă piața. Astfel, este posibil să se identifice cu ajutorul acestui indicator situațiile volatile, implicit perioadele în care activele sunt mai puțin volatile. În aproximativ 95% din situații cursul rămâne în interiorul benzilor Bollinger. În funție de situația de pe piață, o perioadă de volatilitate poate să fie urmată de una de calm sau chiar de o tranzacționare în interval.
În momentul în care benzile se îndepărtează mai mult decât de obicei în perioadele de ,,range”(tranzacționare în interval) procesul este inversat iar astfel se observă o diminuare a intervalului între benzi. Astfel, traderul este informat despre contextul pieței în care se evoluează la un moment dat.
Ce acuratețe au benzile Bollinger?
La fel ca majoritatea indicatorilor tehnici, Benzile Bollinger sunt un indicator întârziat. Acest lucru se datorează faptului că instrumentul se bazează pe o medie mobilă simplă, care ia prețul mediu al mai multor bare de preț. Deși traderii pot folosi benzile pentru a evalua tendințele, ei nu pot folosi instrumentul de unul singur pentru a face predicții de preț.
Bollinger Bands reprezintă un instrument util pentru traderi însă nu este unul pe care să te poți baza 100% deoarece aceasta este doar una dintre strategiile pe care le poți utiliza pentru a tranzacționa. Înainte de a fi sigur că este o strategie care ți se potrivește este recomandat să testezi pe un cont demo și să înveți toate principiile pe baza cărora funcționează această strategie.
Avantajele, dezavantajele și riscurile benzilor Bollinger
Bollinger bands oferă o imagine a pieței cu privire la nivelul scăzut sau ridicat al volatilității. Aceste bezni prezintă o serie de avantaje pentru un trader, care trebuie să fie luate în considerare iar acestea sunt:
benzile Bollinger sunt ușor de interpretat vizual
pot să fie utilizate atât ca indicator de volatilitate cât și ca oscilator de impuls
pot fi aplicate oricărui activ subiacent în orice interval de timp
indicatorul generează semnale care nu numai că oferă niveluri precise de intrare dar specifică și zonele de stop loss și take profit.
De asemenea, este un indicator care prezintă și o serie de dezavantaje precum:
- benzile Bollinger funcționează mai bine pe piețele laterale decât pe piețele în tendințe
- deși oferă posibilitatea să se identifice valori extreme de preț cu ajutorul benzilor Bollinger acestea nu sunt ideale în acest scop
- chiar dacă pot declanșa propriile semnale este important să se utilizeze aceste semnale în concordanță cu alte aspecte ale analizei tehnice.
Deși traderii pot să utilizeze benzile pentru a evalua tendințele, ei nu pot folosi acest instrument pe cont propriu pentru a putea face predicții de preț. John Bollinger, dezvoltatorul benzilor Bollinger recomandă traderilor să utilizeze sistemul împreună cu alte două sau trei instrumente necorelate care oferă semnale mai directe ale pieței. O altă limitare a benzilor Bollinger este că setările standard nu vor funcționa pentru toți traderii. Ei trebuie să găsească setări care să le permită să stabilească linii directoare pentru anumite acțiuni pe care le tranzacționează. Dacă setările benzii selectate nu funcționează, traderii pot modifica setările sau pot folosi un instrument diferit. Eficacitatea benzilor Bollinger variază de la o piață la alta și este posibil ca traderii să fie nevoiți să ajusteze setările chiar dacă tranzacționează aceeași valoare pe o perioadă de timp.
Strategii de tranzacționare Bollinger Band
În materie de strategii de tranzacționare cu Bollinger Bands se pot utiliza indicatori precum:
- benzile duble Bollinger Trading Daily
- scalping Bollinger Bands
- Bollinger Band Squeeze
De exemplu, DBB sau Bollinger Double Band poate fi aplicată în cazul unei analize tehnice pentru orice activ tranzacționat pe piețele lichide mari cum ar fi Forex, indici, mărfuri, acțiuni, obligațiuni, etc. Ideea acestei strategii de tranzacționare este aceea că ar trebui combinate două zone centrale și traderul să se concentreze pe trei domenii: sfertul superior, jumătatea centrală și sfertul inferior. Conform regulilor acestei strategii, indiferent de zona în care se află prețul indicatorul va preciza dacă ar trebui să se tranzacționeze în direcția trend-ului indiferent dacă evoluția este ascendentă sau descendentă.
În cazul în care prețurile sunt în zona superioară ar trebui să cumperi iar dacă sunt în zona inferioară ar trebui să se vândă. În cazul în care prețul se situează pe o zonă neutră ar trebui ca traderul să se abțină de la tranzacționare. În general, traderii preferă intervale mai lungi pentru a tranzacționa utilizând această strategie.
Desigur, acestea nu sunt singurele strategii pe care să le folosești în tranzacționare deoarece în funcție de ce tip de trader ești vei putea să identifici care sunt cele mai importante strategii pe care le poți utiliza pentru a-ți dezvolta portofoliul de tranzacționare.
Când să tranzacționezi cu benzile Bollinger?
Sursa foto: tradingview
Pe scurt, cumpărarea se recomandă atunci când se formează o comprimare, aștepți ca benzile superioare Bollinger să treacă prin canalul Keltner (canalul Keltner este format din trei linii așezate pe graficul prețului și sunt similare benzilor Bollinger însă, mai stabile fapt pentru care sunt preferate de mulți traderi) și să aștepți ca lumânarea să aibă o închidere deasupra vârfului superior în scopul deschiderii unei pozții de cumpărare.
Vânzarea se recomandă atunci când se formează o comprimare. Drept urmare trebuie să aștepți ca benzile Bollinger inferioare să treacă prin canalul Keltner inferior și lumânarea să aibă o închidere sub banda inferioară pentru a deschide o poziție de vânzare.
Indicatorul Bollinger Band este un instrument de analiză tehnică esențial în tranzacționare iar a ști cum să îl utilizezi poate să îți aducă numeroase avantaje în tranzacționare.
Combinarea benzilor Bollinger cu alți indici tehnici
Sursa foto: tradingview
Deoarece Benzile Bollinger sunt un indicator de preț pur, aii putea dori să iei în considerare combinarea lor cu indicatori de volum pentru și mai multă profunzime și perspectivă. În cele din urmă, nu există niciun indicator care să garanteze că vei intra întotdeauna în partea de jos sau în partea de sus. Cu toate acestea, benzile Bollinger, mai ales atunci când sunt asociate cu alți indicatori, cum ar fi instrumentele de recunoaștere a modelelor grafice, te pot ajuta să luați decizii de tranzacționare mai bune.
Bollinger Band pe bursă
Fără îndoială, Bollinger Bands reprezintă un indicator preferat de traderi deoarece se bazează pe analiză tehnică. Cea mai bună modalitate prin care poți determina dacă este o strategie potrivită pentru tine este să testezi pe un cont demonstrativ gratuit. Nici un indicator nu reprezintă o soluție în sine deoarece face parte dintr-o analiză de piață mai cuprinzător și numai astfel se pot crește șansele de succes.
Bollinger Bands reprezintă o strategie și nu un scop, așadar rezultatele obținute pe bursă atunci când utilizezi această strategie, depind în totalitate de capitalul tău, de analiza, psihologia și modul în care îți gestionezi resursele financiare.
Sfaturi pentru începători în tranzacțiile Bollinger Band
Succesul în tranzacționare nu este greu de obținut însă, este important să poți determina dacă este o strategie potrivită pentru tine. Tocmai de aceea este recomandat să studiezi foarte bine strategiile de tranzacționare, să te documentezi în continuu, să înveți de la traderii cu experiență și să te dezvolți în continuu. Poate că la început nu vei investi un capital mare, aspect care nici nu este recomandat, însă, o dată cu trecerea timpului vei descoperi că vei avea mai multă stăpânire și experiență în a tranzacționa.
Adeseori, cele mai des întâlnite probleme cu care se confruntă un trader începător se numără accesarea prea rapidă a tranzacțiilor, reacțiile impulsive, intrarea într-un breakout fals sau deciziile cu impact negativ asupra tranzacțiilor. Este important să știi când să faci compromisuri și când este momentul să renunți la a folosi o strategie care nu ți se potrivește.
Bollinger Bands reprezintă un instrument de analiză complex pe care este recomandat să îl înțelegi înainte de a-l utiliza, așadar, recomandarea noastră este să studiezi cât mai în detaliu ce înseamnă și mai ales cum îl poți utiliza la potențialul maxim.