Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes pe bursă.
Activele sunt orice lucru de valoare pe care o persoană sau o organizație îl deține. Aceasta include numerar (cash), proprietăți imobiliare, mașini, afaceri personale, conturi de economii, depozite bancare, obligațiuni, titluri de stat, acțiuni ale companiilor listate pe bursă. Mai jos vei găsi o explicație a acestui termen din perspectiva finanțelor personale și nu a celei contabilicești.
Gândește-te la active ca la contul tău de economii. Depui bani în el, banca plătește dobândă și, în cele din urmă, poți retrage acei bani atunci când ai nevoie să faci o achiziție sau să plătești o datorie.
Dacă ai un activ, cum ar fi o casă sau o mașină, îl poți vinde dacă ai nevoie de bani în caz de urgență. Dacă ai investiții, cum ar fi acțiuni sau obligațiuni, și acestea pot fi vândute, cand trebuie să achiți niște datorii. Astfel, activele sunt lucrurile pe care le deții și care au valoare în bani. Acestea pot fi obiecte fizice, dar pot fi și intangibile, cum ar fi un brevet sau un nume de marcă.
Atunci când aduni toate activele tale și scazi pasivele (datoriile), se obține "valoarea netă" pe care o deții și reprezintă bonitatea ta față de creditori și încrederea pe care ți-o pot oferi. Activele reprezintă o modalitate de a investi în viitorul tău și de a te asigura că dispui de suficienți bani în caz de urgență sau când hotărăști să te pensionezi.
Activele sunt lucrurile care îți fac viața mai bună. Așadar, dacă ai mai multe active decât pasive (datoriile tale), înseamnă că te descurci bine! Participă la curs pentru a afla diferența dintre ele!
Totuși, ce sunt pasivele?
Cel mai probabil acest termen te duce cu gândul la venituri pasive.
Veniturile pasive și pasivele sunt ambele subiecte financiare importante, dar sunt foarte diferite. Subiectul venituri pasive l-am prezentat aici.
Este important să știi ce sunt pasivele, deoarece acestea pot avea un impact asupra sănătății tale financiare și chiar asupra afacerii tale. Pasivele sunt datorii pe care le ai față de alte persoane, companii sau guverne.
Un pasiv este o datorie sau o obligație. Este ceva ce datorezi și este responsabilitatea ta să o plătești înapoi. Dacă deții o mașină și ai un împrumut neachitat pe ea, banca este creditorul tău. În acest caz mașina reprezintă un pasiv.
Dacă împrumuți bani de la cineva pentru a plăti ceva precum o casă sau un teren, acesta devine creditorul tău, iar casa sau terenul devine obligația ta (pasiv). Dacă ai un loc de muncă la care ești plătit cu ora și nu câștigi suficient pentru a-ți acoperi toate cheltuielile în fiecare lună, atunci unele dintre aceste cheltuieli sunt în continuare considerate datorii, deoarece, în cele din urmă, mai devreme sau mai târziu, vor fi decontate din salariul tău sau din activele tale.
Activele și pasivele sunt două fețe ale aceleiași monede. Ambele reprezintă valoarea unui activ, dar o fac în moduri diferite. Activele sunt lucruri pe care le deții și care au valoare, iar pasivele sunt lucruri pe care le datorezi altcuiva.
Mai multe exemple cum generează activele venituri?
Probabil că ai auzit expresia "pune banii să muncească pentru tine", dar ce înseamnă asta de fapt? Și cum poți folosi acest principiu în viața ta pentru a crea bogăție și securitate financiară?
Pentru a înțelege modul în care un activ generează venituri, trebuie să înțelegeți mai întâi caracteristicile unui activ.
Vrei să afli ce sunt activele și cum îți aduc venituri suplimentare? ÎNSCRIE-TE la cursul GRATUIT!
Caracteristicile activelor
În lumea afacerilor și mai exact în contabilitatea firmelor vei regasi termeni specifici care descriu caracteristicile activelor și anume:
- Active circulante
- Active imobilizante
În ultima parte a acestui articol îți voi prezenta în detaliu această clasificare.
Pentru moment vreau să-ți prezint o clasificare ca să înțelegi mai bine acest aspect din perspectiva Finanțelor Personale.
Venitul generat de un activ depinde de două lucruri: timpul și condițiile de piață, pe de o parte, și dacă genereaza venit constant sau sunt valoroase datorită utilității pe care o au, pe de altă parte.
Să le luăm pe rând.
Timpul și condițiile de piață.
De exemplu, dacă deții un apartament și îl oferi spre închiriere, în acest caz vei vedea creșteri constante ale venitului tău pe măsură ce anii trec. Peste câțiva ani vei constata că apartamentul pe care-l ai costa mai mult și dacă vei dori să-l vinzi vei obține un profit din vanzarea lui. Acest profit se va datora condițiilor de piață care au favorizat aprecierea lui.
Pe de altă parte, dacă deții acțiuni la o companie care plătește dividende, iar aceste dividende cresc în fiecare an, atunci și venitul tău crește, constant în timp. Dar, în același timp, poate crește și prețul acțiunilor ca efect al condițiilor de piață.
Un exemplu real de activ care ar fi generat un venit impresionant cu trecerea timpului și al condițiilor de piață:
Să presupunem că ai fi investit 1.000 de dolari în Apple când aceasta a devenit publică în 1980. La acea vreme, Apple avea vânzări de aproximativ 2 milioane de dolari și câteva mii de angajați, deci nu era o companie mare, dar a creat printre primele computere personale de pe piață și a avut câteva idei interesante despre cum să își vândă produsele.
Astăzi? Ei bine... să spunem doar că Apple nu se zbate chiar atât de mult!
Dacă ți-ai fi păstrat acest activ până astăzi - ceea ce înseamnă că nu ai fi vândut niciodată acțiunile, acum ar fi valorat peste 1 milion de dolari! Asta pentru că, pe măsură ce Apple a devenit una dintre cele mai valoroase companii de pe pământ, prețul acțiunilor sale a crescut o dată cu ea.
Active care nu generează venit, dar sunt valoroase datorită utilității pe care o au.
Un activ care nu generează venituri ar fi o operă de artă: nu îți aduce bani în mod direct, dar este o parte valoroasă a casei tale și te ajută să o simți mai mult ca fiind "a ta".
Exemple de active din perspectiva finanțelor personale pot fi:
- O casă
- Terenul pe care îl deții
- O mașină
- Un cont bancar
- Un business profitabil în care ești acționar
- Acțiuni la bursă
- Obligațiuni și titluri de stat
- Brevete sau drepturi de autor
- Educația ta
- Orice lucru pe care l-ai construit, creat
- Lucrurile pe care le ai și care valorează bani - bijuteriile tale, colecția de porțelan, colecția de benzi desenate etc
- Valoarea lucrurilor pe care le poți face bine, cum ar fi cântatul sau cântatul la un instrument.
Activele în finanțele familiei.
Dacă vrei să te căsătorești sau să-ți întemeiezi o familie, e necesar să iei în considerare modul în care activele tale personale vor afecta situația financiară a ambelor părți.
În multe cazuri, cuplurile decid să își pună în comun activele personale pentru a putea conlucra ca un tot întreg.
Activele personale oferă o plasă de siguranță pentru tine și familia ta în cazul în care se întâmplă ceva neașteptat, cum ar fi o urgență medicală sau pierderea locului de muncă. De asemenea, acestea îți permit să profiți de oportunitățile care apar și care ar putea îmbunătăți calitatea vieții familiei tale, cum ar fi pornirea unei afaceri sau investiția în educație.
Este important să știi câți bani ai sau îți generează fiecare tip de activ, astfel încât să poți lua decizii inteligente cu privire la modul cel mai bun de a-l utiliza!
Cel mai bun mod de a trece prin viață este să ai o echipă în care să ai încredere - iar această echipă este familia ta. Dacă ai o familie iubitoare care crede în tine și în visurile tale, atunci este timpul să le arăți cât de mult îi apreciezi, având grijă de activele familiei.
Să privim acum lucrurile și din perspectiva unei companii.
După cum deja știi, o afacere pe care o deții reprezintă un activ pentru tine.
Dar și business-ul este constituit din active, care nu-ți aparțin în mod direct.
În cazul unei companii, activele sunt clasificate ca:
- Active imobilizante
- Active circulante
Ce înseamnă active imobilizate?
Activele imobilizate sunt investiții pe termen lung care sunt destinate a fi utilizate mai mult de un an. Aceste active includ lucruri precum terenuri, clădiri, echipamente și utilaje. Ele sunt adesea denumite active fixe sau active corporale, active necurente, în eng. Non-Current Assets
De ce o companie are nevoie de active imobilizate?
Activele imobilizate sunt esențiale pentru orice afacere, deoarece ajută compania să câștige bani fără a fi nevoie să utilizeze capitalul de lucru sau alte active circulante.
Companiile care se bazează pe activele lor curente (cum ar fi stocurile) vor avea probleme în a se menține pe linia de plutire în perioadele de criză economică, când clienții nu mai cumpără atât de multe produse. Activele imobilizate permit companiilor să funcționeze mai eficient și să țină pasul cu cerințele consumatorilor chiar și atunci când economia nu este în cea mai bună perioadă - și oferă, de asemenea, protecție împotriva falimentului dacă lucrurile merg prost!
Ce sunt activele circulante?
Se mai numesc și active curente, în eng. Current Assets
Termenul "circulant" se referă la activele care pot fi transformate rapid în cash. Activele circulante includ numerar, conturile curente din banca, titluri de valoare tranzactionabile și alte instrumente financiare, stocuri și creanțe.
Activele circulante sunt importante deoarece ajută o companie să își îndeplinească obligațiile pe termen scurt. De asemenea, ele sunt luate în calcul la determinarea lichidității unei companii, ceea ce reprezintă un aspect important al operațiunilor comerciale.
Ce sunt activele totale ale unei companii?
Activele totale reprezintă suma tuturor activelor unei societăți.
Active circulante + Active imobilizate = Active Totale.
Valoarea activelor totale va depinde de domeniul de activitate al companiei și de mărimea acesteia.
De exemplu, un mare lanț de magazine poate avea stocuri în valoare de sute de milioane de euro, în timp ce un mic start-up din IT poate avea doar câteva mii de euro în cash.
Activele totale reprezintă o evaluare a puterii financiare totale a unei companii.
Este unul dintre cei mai importanți indicatori, deoarece îți oferă o idee despre cât de mulți bani are compania la dispoziție și cum ar putea fi folosiți.
Și spre final, câteva concluzii și câteva sfaturi de gestionare a activelor personale.
Atunci când îți faci un plan pentru viața ta, unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le iei în considerare este ce active ai, care să te ajute la realizarea acelui plan.
Să luăm ca exemplu mașinile.
Mașinile sunt un activ pentru că te duc din punctul A în punctul B, dar costă bani pentru a le întreține. Așadar, dacă ai mai multe mașini sau dacă mașina ta costă mai mult să o întreții decât ar trebui, s-ar putea să fie o cheltuială prea mare pentru tine în acest moment. Ca să te deplasezi din punctul A în punctul B, sunt și alte modalități.
S-ar putea să fie nevoie să o vinzi, astfel încât să te poți concentra pe alte obiective financiare, cum ar fi plata datoriilor sau economisirea pentru pensie.
Aceeași idee se aplică la orice lucru care reprezintă un activ: case, bijuterii, artă... chiar și hainele, dacă au valoare sentimentală (și nu doar pentru că sunt la modă).
Concluzia principală este să te asiguri că fiecare lucru pe care îl deții are un scop - și dacă nu te ajută să ajungi la unul dintre obiective tale în viață, atunci poate că este timpul pentru o schimbare.
Toată lumea visează să aibă o viață confortabilă la pensie, dar adevărul trist este că majoritatea oamenilor nu o vor avea. Acest lucru are legătură cu faptul că nu știu cum să își administreze activele.
Cu toții trebuie să începem de undeva, iar aceste sfaturi ar putea să-ți fie de folos:
Începe să economisești devreme. Cu cât ești mai tânăr atunci când începi să economisești, cu atât mai mulți bani poți câștiga în timp, ca efect al dobânzii compuse.
Poate ai auzit de expresia: ”Nu îți pune toate ouăle într-un singur coș!”. Diversifică activele în care investești. Astfel încât, dacă ceva nu merge bine, nu va distruge toate celelalte dețineri ale tale.
Iată și câteva sfaturi pentru gestionarea activelor personale care te vor ajuta să te menții pe linia de plutire în vremuri grele:
Ia în considerare cumpărarea de polițe de asigurare pentru anumite obiecte care ar putea fi dificil de înlocuit dacă ar fi pierdute sau deteriorate.
Ia în considerare posibilitatea de a avea mai mult de un cont de economii, astfel încât, dacă unul dintre ele este compromis, să existe și alte surse de venit disponibile.
Să ai un fond de urgență pus deoparte în caz de pierdere a locului de muncă sau în caz de urgențe medicale.
Concluzie.
Un activ este, în principiu, orice lucru care are valoare și care poate fi folosit pentru a genera venituri. Ar putea fi o casă, o mașină, o afacere - orice lucru pe care îl deții cu intenția de a-l vinde pe bani în viitor sau te ajută să fii mai productiv, sau are o valoare sentimentală pentru tine.
Activele sunt importante pentru că ne ajută să ne construim averea. Atunci când avem active care au valoare, avem mai multe opțiuni atunci când ne dorim să generăm venituri. Putem să ne vindem activele cele mai valoroase (cum ar fi o casă) și să folosim acei bani pentru a cumpăra active mai puțin valoroase (cum ar fi o mașină nouă) sau să pornim propria afacere.