Ce te face un investitor de succes?

Succesul este rareori rezultatul unei spontaneități. Acesta derivă, mai degrabă, dintr-un șir lung de lecții, experiențe acumulate prin muncă și perseverență. În continuare, vom trece în revistă trăsăturile pe care un investitor trebuie să le aibă și/sau să le cultive, ori mulți investitori care încearcă să-și gestioneze eficient banii nu au calitățile emoționale și personale necesare pentru a obține succes.

Gândirea strategică
Gândirea este cea mai grea activitate, motiv pentru care foarte puțini investitori îndrăznesc s-o abordeze, iar acest lucru explică de ce unii aspiranți se aleg doar cu 10% din bani în cazul în care fac ce fac 90% din investitori. Un investitor de succes trebuie să identifice cea mai profitabilă strategie de investiții, care să-i indice când e momentul să cumpere active și când e momentul să le vândă. Pornind de la spusele lui Warren Buffett - “Cumpără chiar și atunci când e sânge pe străzi!”, un investitor cu o gândire strategică bună poate obține profit chiar și în vremuri de criză.

Abilitatea de a aprecia procesul, nu rezultatul
Majoritatea investitorilor iau decizii de investiții pe baza strategiilor din trecut. Însă, regula spune că ”dinamicile/rezultatele din trecut nu sunt un indicator al rezultatelor viitoare.”  Deși rezultatele din trecut sunt și ele importante, este mult mai important să studiezi și să înțelegi procesul decizional care a dus la acele rezultate, fie ele bune sau mai puțin bune. Dacă ești interesat doar de rezultate, nu vei ști niciodată care este însuși procesul care le-a generat. Ca urmare, vei începe să urmărești dinamici bune de pe piață care te vor păcăli cu ușurință.

Perseverența și răbdarea
Investiția care te poate face bogat necesită perseverență și răbdare. De fiecare data când a făcut o achiziție sau investiție, Warren Buffett a avut grijă să nu plătească un preț prea mare. Răbdarea e o mare calitate a lui și niciodată nu s-a grăbit să facă achiziții de dragul de a le face. A așteptat oportunitățile potrivite, iar acestea de multe ori au venit singure la el. 

Atitudinea corectă
Benjamin Graham spunea că ”marii investitori nu se nasc, ci devin.” Acest lucru necesită o învățare constantă și nu doar analizarea propriei experiențe, ci și obiceiurile altor oameni, datorită cărora au avut succes. Unul dintre cele mai utile obiceiuri pe care îl poate adopta un investitor este atitudinea corectă. Investitorii de succes înțeleg că scriitorul Napoleon Hill a avut dreptate spunând că „singurul lucru pe care îl poți controla este mintea ta.” Într-un sens practic, aceasta înseamnă că acțiunile, sentimentele, emoțiile și gândurile tale nu trebuie să se bazeze neapărat pe evenimente externe sau pe cuvintele și acțiunile altor persoane, ci propriile acțiuni, convingeri și obiceiuri.

Investitorii de succes nu dau vina pe alții pentru eșecuri lor. Nu se feresc niciodată de responsabilitatea personală pentru ceea ce li s-a întâmplat. Procedând astfel, ei se concentrează asupra procesului de muncă și încearcă să-l îmbunătățească. Ei învață din fiecare lecție, bună sau rea și încearcă în mod constant să încorporeze aceste lecții în procesul decizional.

Și, nu în ultimul rând - disciplina
A fi cu adevărat disciplinat este foarte dificil. Va trebui să lupți cu fiecare impuls inerent genelor tale. Adevărata disciplină se manifestă atunci când totul merge împotriva ta, când ai senzația că săptămâna durează o lună, când ești plin de îndoieli despre ceea ce faci, gândești și îți regândești acțiunile, cântărești fiecare etapă a modului în care iei decizii, iar alții te critică pentru convingerile tale. Aici ai nevoie de disciplină

Toate aceste caracteristici, plus o o baza foarte solidă, respectiv o buna înțelegere a mecanismelor pieței de capital, te pot face un investitor de succes!

Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes în piețele financiare.
Voting postare: 3

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate