- Fă o listă cu toate datoriile pe care le ai, dobânzile şi ratele aferente fiecărei datorii şi în paralel calculează care este suma maximă pe care o poţi plăti lunar pentru achitarea împrumuturilor.
- Imaginează-ţi cum s-ar modifica viaţa ta financiară dacă: ai plăti în continuare ratele conform graficului actual, ai plăti în avans lună de lună suma rămasă disponibilă, ceea ce ar duce la scăderea dobânzilor plătite şi a sumei totale rambursate şi dacă ai plăti accelerat toate datoriile ceea ce presupune un efort financiar mai mare din partea ta.
- Alege varianta care ţi se potriveşte cel mai bine şi întocmeşte un plan pentru rambursarea datoriilor. Majoritatea aleg a doua variantă pentru că îşi pot măsura eforturile şi nu sunt obligaţi să respecte un ritm accelerat impus.
- Ţine evidenţa strictă a plăţilor efectuate conform planului realizat. Există aplicații special concepute ca să te ajute în acest sens.
- Aminteşte-ţi regulat obiectivele financiare pentru care depui eforturi susţinute şi îţi vei păstra motivaţia pentru a reduce datoriile şi pentru a avea un viitor financiar mai bun.