Vrei să reduci consumul de carburant al maşinii? Îți oferim câteva sfaturi care te vor ajuta să economisești sute de lei anual în bugetul personal!
Anticipează traseul
Pentru a economisi carburanți și chiar timp, asigură-te că ai cea mai scurtă și mai clară variantă a traseului. Acest lucru te va ajuta să eviți aglomerația și blocajele care îți risipesc combustibilul. Consumul mediu la turația de mers în gol este de obicei de la 1 la 1,5 litri pe oră, în funcție de volumul motorului. De aceea, nu trebuie să încălzești prea mult motorul: motoarele mașinilor moderne au nevoie de doar câteva minute de lucru înainte de pornire.
Nu te grăbi să accelerezi sau să frânezi
De fiecare dată când este pornită, mașina ta consumă combustibil pentru a se se pune în mişcare. În cazul în care accelerezi sau frânezi brusc, iroseşti energia maşinii, lucru care duce la risipă de benzină. Pentru un consum economic, trebuie să frânezi cât mai rar și să accelerezi progresiv. Cu alte cuvinte, cu cât vei limita acceleraţia, cu atât consumul tău va fi mai mic. Cel mai bine ar fi să conduci cu viteza de croazieră specificată în instrucțiunea mașinii. În acest caz vei scoate un consum minim.
Atenție la presiunea din pneuri
Știai că pneurile care nu au presiunea nominală pot duce atât la creşterea consumului cu circa 5%? Verifică frecvent presiunea din pneuri cât ma des. Astfel, nu doar că vei economisi carburanți, dar vei elimina și un eventual pericol în conducerea mașinii. Recomandarea specialiștilor auto e să respecţi indicaţiile producătorului maşinii, pentru a evita situațiile neplăcute.
Redu din consumul aerului condiționat
Este adevărat că mersul fără aer condiționat în toiul verii este aproape insuportabil. Însă, atunci când folosești aerul condiționat, consumul de carburanți crește în medie cu 0,5 l la 50 km. Fără să te gândești să îți sacrifici prea mult confortul , poți înlocui aerul condiționat cu ventilația mașinii, lucru care te va ajuta să economisești bani la carburant.
Fă-ți plinul la reduceri
Ce ar fi să-ți faci plinul și să iei cu 80 de bani mai puțin pe litrul de benzina? Astfel poți economisi 15% din preț sau chiar mai mult, în funcție de marca combustibilului.
Nu-ți încărca mașina cu lucruri inutile
Ai grijă ca mașina ta să nu aibă greutăți inutile în portbagaj, pentru că acest lucru îţi creşte foarte mult consumul de carburanți. Încearcă să scapi de lucrurile de care nu ai nevoie în mașină. Scăpând de câteva kilograme în plus, vei economisi cantități bune de combustibil la fiecare kilometru!
Lista sfaturilor poate continua! Tu ce sfaturi ai pentru economisirea cantității de carburanți?