Mulți din cei care au un capital, vor să-și diversifice portofoliile ca să obțină randamente. Unii optează pentru dobânzi la depozite și conturi de economii, alții pentru acțiuni la bursă sau pentru fonduri de investiții. Deși, de-a lungul vremii, s-a vehiculat faptul că investițiile în fondurile mutuale sunt complicate și implică riscuri mari, acestea rămân a fi o soluție rentabilă pentru cei care vor să obțină avantaje financiare.
Ce sunt fondurile de investiții?
Avantajele fondurilor de investiții
- Fiind proprietarul unor unități de fond, investitorul beneficiază de avantajele diversificării portofoliului, având acces la mai multe tipuri de investiții.
- Cotele deținute într-un fond de investiții sunt administrate de o societate specializată și experimentată în domeniu, astfel încât investitorii își pot alege cele mai fiabile instrumente financiare în funcție de situația de pe piață și de profilul fondului de investiții.
- Potențialele câștiguri obținute din fondurile de investiții pot fi mai mari decât în cazul altor investițiilor în alte produse.
- Investitorii pot investi în funcție de disponibilitățile lor și își pot face planuri de economisire prin care să achiziționeze constant unități de fond.
- Investitorii unui fond sunt egali în drepturi și obligații, beneficiind de aceleași condiții contractuale, indiferent de sumele cu care au contribuit în portofoliu.
Dezavantaje
- Cel mai important aspect pe care trebuie să-l aibă în vedere investitorii este riscul la care se supun. În scopul diminuării riscurilor investiționale, Autoritatea de Supraveghere Financiara impune limite investiționale legislative în funcție de tipul de fond, pentru a reduce riscul ca emitentul să înregistreze pierderi. Ideea ar fi ca fiecare să se informeze despre fondul în care vor să investească și anume: ce fel de fond este, ce randamente a avut in trecut, in ce investește bani etc.
- Investițiile în fondurile mutuale nu sunt garantate de către stat, iar acestea nu participă la Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare.
- Comisioanele de administrare sau taxele impuse de autoritățile de reglementare se percep din suma investită, nefiind corelate cu profitabilitatea fondului. Prin urmare, randamentele pot fi diminuate de comisioanele percepute de fond.
- Investitorii nu pot decide în mod unilateral unde vor fi plasate sumele investite de ei.