Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes pe bursă.



V-am povestit în articolele trecute despre modalități prin care vă puteți diversifica sursele de venit, v-am dat câteva idei de afaceri pe care le puteți începe de acasă și chiar am detaliat pe larg care este specificul și unicitatea blockchain. În acest articol vrem să vă vorbim despre fondurile mutuale: cum le puteți transforma într-o strategie durabilă de investiții. Însă, să o luăm gradual, prin definirea acestor termeni. 


Ce sunt fondurile mutuale?

Ca să răspundem la întrebarea: „ce sunt fondurile mutuale”, trebuie să le privim ca strategii de investiții care ne permit să ne punem în comun banii, alături de alți investitori pentru a cumpăra o colecție de acțiuni, obligațiuni sau alte valori care ar putea fi dificil de re-creat pe cont propriu. Acestea poartă adesea numele de portofoliu. 


Prețul fondului mutual, cunoscut și ca valoarea activului net (NAV) al acestuia, este determinat de valoarea totală a titlurilor din portofoliu, împărțită la numărul de unități de fond în circulație ale fondului. Acest preț fluctuează în funcție de valoarea titlurilor deținute de portofoliu la sfârșitul fiecărei zile lucrătoare. Rețineți că investitorii fondurilor mutuale nu dețin efectiv valorile mobiliare în care investește fondul; dețin doar unități de fond la fondul propriu-zis.


În cazul fondurilor mutuale administrate în mod activ, deciziile de cumpărare și vânzare de titluri sunt luate de unul sau mai mulți manageri de portofoliu, sprijiniți de echipe de analiști. Scopul principal al unui administrator de portofoliu este să caute oportunități de investiții care să permită fondului să-și depășească indicele de referință, care este, în general, un indice larg urmărit, cum ar fi Standard & Poor\'s 500 (S&P500).


Cum funcționează fondurile mutuale de investiții?

Un fond mutual de investiții permite investitorilor să reunească bani cu un obiectiv de investiții comun, apoi investește banii în diferite clase de active în funcție de obiectivele strategiei investiționale.


Fondurile mutuale au anumite avantaje față de investițiile directe. De exemplu, poate nu aveți abilitățile de a înțelege singur tendințele pieței sau nu aveți timp să urmăriți piața îndeaproape. Fondurile mutuale sunt o alternativă excelentă în acest caz, deoarece sunt gestionate de profesioniști. 


Care sunt cele mai bune fonduri mutuale de pe piață?

Scopul articolelor noastre este unul educativ, prin informațiile pe care vi le oferim ne dorim să vă creați o imagine amplă despre specificul și potențialul investițional pe care îl au fondurile mutuale, așadar nu vom veni cu o „rețetă” prin care să evidențiem cele mai bune fonduri mutuale din piață.


Mulți investitori noi fac o căutare rapidă pe Google după cuvintele „top 10 fonduri mutuale”. Majoritatea investitorilor noi în fonduri mutuale pun diverse versiuni ale acestei întrebări - prietenilor sau colegilor sau unor forumuri de fonduri mutuale - în timp ce își încep călătoria investițională. Dar căutarea strategiilor de top deseori derutează și mai mult investitorii. Nu ne înțelegeți greșit. Vrem să explicăm.


O căutare online te-ar duce în mare parte către unele site-uri web cu liste gata făcute. Cel mai adesea, strategiile investiționale folosite de fonduri pot fi selectate pe lista scurtă pe baza termenului lor scurt din denumirea fondului. Unii oameni nu trec niciodată dincolo de colectarea numelor de fonduri de top, deoarece căutarea fondurilor de top devine distracția lor preferată. O îndoială persistentă cu privire la veridicitatea numelor îi reține întotdeauna. Nu e de mirare că mulți investitori continuă să viziteze forumurile de fonduri mutuale pentru validare, ani de zile - chiar și după ce încep să investească.


Atunci când am făcut research-ul pentru acest articol am căutat o clasificare cât mai amplă, de aceea ne-am oprit asupra programelor oferite de cei de la ETMutualFunds, companie care a decis să publice o listă cu primele 10 categorii de fonduri mutuale. Am ales două din cinci categorii diferite de fonduri mutuale de acțiuni - sisteme mixte agresive, cu investiții în companii cu capitalizare mare, cu capitalizare medie, cu capitalizare mică și cu capitalizare flexibilă - care considerăm că ar trebui să fie suficiente pentru investitorii incepători în fonduri mutuale.


Listă fonduri mutuale, organizate după specificațiile pe care vi le-am menționat mai sus:


  • Fondul Axis Bluechip
  • Fondul Mirae Asset Large Cap
  • Fondul de acțiuni pe termen lung Parag Parikh
  • Fondul UTI Flexi Cap
  • Fondul Axis Midcap
  • Fondul de acțiuni emergente Kotak
  • Fondul Axis Small Cap
  • Fondul SBI Small Cap
  • Fondul mixt de acțiuni SBI
  • Fondul de acțiuni mixte Mirae Asset



Ce randamente poți obține cu fondurile mutuale din România?

Fonduri mutuale randament – sunt cuvintele cheie pe care majoritatea celor care vor să investească în acest instrument le folosesc atunci când își doresc să facă primii pași, însă trebuie să vă setați așteptările în mod corect.


Revenind la specificul pieței românești, cele mai populare fonduri mutuale din piața autohtonă sunt cele de obligațiuni și monetare, adică fondurile care implică cele mai scăzute riscuri. Acestea sunt adesea promovate pe ideea de siguranță sau prin evidențierea dimensiunii acestora.  


Fonduri mutuale vs. Acțiuni

Care este diferența dintre fonduri mutuale și acțiuni – pentru a clarifica acest aspect, vom defini, prin comparație cele două strategii de investiții.

„O acțiune reprezintă proprietatea fracționată într-o operațiune”, explică Dan Raju, CEO la Tradier, o platformă fintech care oferă tranzacții cu acțiuni și opțiuni. „Un fond mutual atrage bani de la mulți investitori pentru a investi într-o combinație de mai multe acțiuni și obligațiuni.”


Când investești doar în acțiuni, cu siguranță poți câștiga bani, dar este mai greu. Trebuie să încercați să reproduceți aceleași randamente pe care le-ați obține cu un fond mutual, dar aveți nevoie de mult mai mult capital pentru a face acest lucru. Fondurile mutuale oferă investitorilor opțiunea de a investi într-o selecție diversă de companii. Experții sunt de acord că, odată ce îți construiești un portofoliu solid și bine diversificat, folosind vehicule de investiții precum fondurile mutuale, poți pune niște bani deoparte pentru a investi în acțiuni, dar nu mai mult de 5%. Amintiți-vă că atunci când compania pierde bani, la fel faceți și voi deoarece valoarea acțiunilor deținute scade. De aceea, a te proteja prin diversificare este o parte foarte importantă a investiției.


Fonduri mutuale vs. ETF

Care este diferența dintre fonduri mutuale și ETF – pentru a clarifica acest aspect, vom defini, prin comparație, cele două strategii de investiții.


Fondurile mutuale și fondurile tranzacționate la bursă (ETF) au multe în comun. Ambele tipuri de fonduri constau dintr-un amestec de multe active diferite și reprezintă o modalitate populară de diversificare a investitorilor. În timp ce fondurile mutuale și ETF-urile sunt similare în multe privințe, ele au și unele diferențe cheie. O diferență majoră între cele două este că ETF-urile pot fi tranzacționate în cursul zilei, precum acțiunile, în timp ce fondurile mutuale pot fi achiziționate numai la sfârșitul fiecărei zile de tranzacționare pe baza unui preț calculat, cunoscut sub numele de valoarea activului net.


Fondurile mutuale în forma lor actuală există de aproape un secol, primul fond mutual fiind lansat în 1924. Fondurile tranzacționate la bursă (ETF-urile) sunt intrate relativ noi în arena investițiilor, primul ETF a fost lansat în ianuarie 1993; acesta a fost SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY).


În ultimii ani, majoritatea fondurilor mutuale au fost gestionate în mod activ, ceea ce înseamnă că administratorii de fonduri au luat decizii cu privire la modul de alocare a activelor în fond, în timp ce ETF-urile au fost, în general, gestionate pasiv și urmăresc indici de piață sau indici de sector specific. Această distincție a devenit estompată în ultimii ani, deoarece fondurile indexate pasiv reprezintă o proporție semnificativă din activele fondurilor mutuale aflate în administrare, în timp ce există o gamă tot mai mare de ETF-uri gestionate activ la dispoziția investitorilor.


Cum cumperi fonduri mutuale?

Pentru majoritatea investitorilor, fondurile mutuale sunt o modalitate excelentă de a construi un portofoliu diversificat fără prea multe costuri suplimentare sau bătăi de cap. De obicei, dețin sute, dacă nu mii de acțiuni, obligațiuni și alte titluri diferite, oferindu-vă o diversificare instantanee. În cele ce urmează vă vom prezenta câțiva pași pe care trebuie să îi urmați atunci când vreți să cumpărați fonduri mutuale.


Ce sumă trebuie să investești inițial. Care este obiectivul tău investițional.

Dacă economisiți pentru un obiectiv pe termen scurt, cum ar fi cumpărarea unei case sau a unei mașini (în următorii câțiva ani), un fond mutual pe piața de obligațiuni ar putea fi o opțiune mai bună. Investitorii care au nevoie de acces ușor la banii lor pe termen foarte scurt ar trebui să ia în considerare conturile de economii cu randament ridicat, care oferă o lichiditate mai mare și sunt asigurate la nivel federal până la cel puțin 250.000 de dolari.


Cum investesc în fondurile mutuale? Care este strategia pe care o pot aplica?

Odată ce v-ați identificat obiectivele de investiții ale fondurilor mutuale, puteți alege fonduri cu strategia de investiții potrivită, adaptată obiectivelor voastre.


  • Obiective pe termen lung. Investițiile în fonduri mutuale pe termen lung înseamnă că aveți decenii la dispoziție pentru a vă atinge obiectivele financiare. Având în vedere acest lucru, alocarea fondului dvs. mutual ar trebui probabil să fie de 70% până la 100% în fonduri mutuale pe acțiuni, pentru a vă poziționa pentru cea mai mare creștere a investițiilor. Puteți căuta în mod special fonduri mutuale etichetate „fonduri de creștere” pentru a investi în companii care se așteaptă să crească mai repede decât altele. Aceste fonduri au un risc mai mare, dar au și un potențial mai mare pentru câștiguri mari. Fondurile mutuale de creștere care trebuie luate în considerare includ Vanguard Growth Index Fund (VIGAX) și Fidelity Growth Discovery Fund (FDSVX).


  • Obiective pe termen mediu. Dacă investiția masivă în acțiuni vă provoacă o stare de anxietate sau aveți un obiectiv care este în termen de cinci până la 10 ani, este posibil să doriți o abordare care să reducă potențialul de modificări rapide ale valorii investiției. Fondurile mutuale echilibrate investesc atât în obligațiuni, cât și în acțiuni, compensând o parte din riscul asociat acțiunilor. Fondurile mutuale echilibrate de luat în considerare includ Vanguard Wellesley Income Fund (VWINX) și American Funds American Balanced Fund (ABALX).


  • Obiective pe termen scurt. Dacă sunteți la doar câțiva ani distanță de obiectivul dvs., concentrarea ar trebui să se focuseze pe minimizarea riscului, astfel încât să nu pierdeți bani atunci când aveți nevoie. S-ar putea să urmăriți să investiți 30% în fonduri mutuale de acțiuni, iar restul în fonduri de obligațiuni. Fondurile de obligațiuni vor produce un venit constant prin plăți de dobânzi, în timp ce componenta stoc limitată vă poate permite să observați o anumită creștere a investițiilor. Fondurile mutuale orientate spre venit care trebuie luate în considerare includ PIMCO Total Return (PTTAX) și Vanguard Equity Income Fund (VEIPX).


Avantajele și dezavantajele fondurilor mutuale.

Ca orice sursă de investiție, fondurile mutuale vin cu o serie de avantaje, precum și cu o serie de dezavantaje; să le luăm pe rând:


Avantajele fondurilor mutuale:

Lichiditate

Cu excepția cazului în care optați pentru fonduri mutuale închise, este relativ mai ușor să cumpărați și să părăsiți o schemă de fonduri mutuale. Vă puteți vinde unitățile de fonduri mutuale cu acțiuni deschise atunci când bursa este în creștere și puteți obține profit. Urmăriți sarcina de ieșire și raportul de cheltuieli ale fondului mutual.


Diversificarea

Fondurile mutuale de acțiuni au cota lor de riscuri, deoarece performanța lor se bazează pe mișcările pieței bursiere. Prin urmare, administratorul fondului vă distribuie investiția în acțiunile companiilor din diverse industrii și diferite sectoare numite diversificare. În acest fel, atunci când o clasă de active nu are performanță, celelalte sectoare pot compensa pentru a evita pierderile pentru investitori.


Management expert

Un fond mutual este bun pentru investitorii care nu au timpul sau abilitățile necesare pentru a face cercetări și alocarea activelor. Un administrator de fond se ocupă de toate și ia decizii cu privire la ce să facă cu investiția ta. Managerul fondului și echipa de cercetători decid asupra titlurilor de valoare adecvate, cum ar fi acțiuni, datorii sau o combinație a ambelor, în funcție de obiectivele de investiții ale fondului. Mai mult, administratorul fondului decide și cât timp să dețină titlurile.


Dezavantajele fondurilor mutuale:

Costurile de administrare a fondului mutual

Salariul analiștilor de piață și al managerului de fond provine de la investitori împreună cu costurile operaționale ale fondului. Taxele totale de administrare a fondului sunt unul dintre primii parametri de luat în considerare atunci când alegeți un fond mutual. Comisioanele de administrare mai mari nu garantează o performanță mai bună a fondului.


Comisioane de rascumparare

Descurajează investitorii să răscumpere investiții pentru o perioadă de timp. De asemenea, ajută managerul de fond să obțină fondurile necesare pentru a achiziționa titlurile adecvate la prețul și timpul potrivit.


Diluare

În timp ce diversificarea reprezintă o medie a riscurilor voastre de pierdere, ea vă poate dilua și profiturile. Prin urmare, nu ar trebui să investiți în multe fonduri mutuale simultan. După cum tocmai ați citit mai sus, beneficiile fondurilor mutuale pot depăși fără îndoială dezavantajele, dacă faceți alegeri în cunoștință de cauză.


Știm că a fost un articol amplu, însă am vrut să vă oferim o perspectivă completă asupra abordării investițiilor în fondurile mutuale. De ce să faceți acest pas? Când? Cum vă setați obiectivele și ce va trebui să luați în calcul? Sperăm că v-am răspuns la toate aceste întrebări. Dacă vă doriți să dezvoltăm subiecte pe teme care vă interesează în mod special, lăsați-ne un comentariu și noi ne apucăm de treabă!

Consimțământul cookie-urilor GDPR

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru web pentru a vă oferi cea mai relevantă experiență, amintindu-vă preferințele și repetând vizitele. Dând clic pe „Accept”, sunteți de acord cu utilizarea TUTUROR cookie-urilor. Cu toate acestea, puteți vizita Setările cookie-urilor pentru a furniza un consimțământ controlat.
Activat Permanent

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul web să funcționeze corect. Această categorie include doar cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului web. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

Cookie-urile publicitare sunt utilizate pentru a oferi vizitatorilor reclame și campanii de marketing relevante. Aceste cookie-uri urmăresc vizitatorii de pe site-uri web și colectează informații pentru a oferi reclame personalizate.

Cookie-urile de performanță sunt utilizate pentru a înțelege și analiza indicii cheie de performanță ai site-ului web, ceea ce ajută la oferirea unei experiențe mai bune utilizatorilor pentru vizitatori.

Cookie-urile analitice sunt utilizate pentru a înțelege modul în care vizitatorii interacționează cu site-ul web. Aceste cookie-uri ajută la furnizarea de informații despre valori, numărul de vizitatori, rata de respingere, sursa de trafic etc.

Modifică