În ce să investești când vine criza? Cum pot fi evitate pierderile investiționale pe vremuri de criză? În contextul economic în care multă lume lucrează de acasă, iar piața este volatilă, ai timp să te dedici studiilor despre investiții și să vezi care sunt activele mai puțin susceptibile de a înregistra pierderi în timpul crizei.
Aurul
Un activ considerat de investitori un instrument de refugiu şi investiţie fiabilă în vremuri dificile. Avantajul investiției în aur este acela că poate fi realizată oricând fără prea mult stres, în cantități mai mici sau mai mari, în funcție de fondurile disponibile. Trecutul a demonstrat că în vremurile de criză, prețul aurului crește. Este un activ "safe haven", prin urmare cei care au bani acum, îi pot transforma în investiții astfel încât să își protejeze rezultatele muncii de o viață față de efectele crizei financiare.
Cum să cumperi aur?
Metalele prețioase, ca și valutele sau mărfurile, sunt tranzacționate zilnic pe piața financiară. Prețul acestora urcă și scade în funcție de evenimentele globale actuale. Tranzacționarea de aur este facilă, sigură și eficientă din punct de vedere al costului și o poți face direct într-o platformă de tranzacționare furnizată de un broker. În momentul în care tranzacționezi pe aur, primești în contul tău echivalentul în bani a valorii acestuia, în funcție de momentul tranzacției și valoarea aurului pe piață la momentul respectiv.
ETF-urile americane
Activele guvernului SUA sunt considerate cel mai de încredere instrumente din toate valorile mobiliare, iar profitabilitatea acestora este dată de valoarea de referință a ratei dobânzii fără riscuri condiționate. Investițiile în ETF sunt cu atât mai sigure acum, din moment ce valoarea lor crește pe fondul promisiunilor băncii centrale americane de a stimula economia cu bani nelimitaţi. Mai mult, bursele europene înregistrează aprecieri la începutul de şedinţei de tranzacţionare de marţi, de la 3,3% la 5%, ca o reacţie pozitivă a investitorilor la măsurile masive de stimulare economică anunţate de Rezerva Federală a SUA (FED).
Cum să cumperi ETF-uri?
Tranzacționarea cu ETF-uri este simplă chiar și pentru cei care se află la început de drum. Nu îţi trebuie mai mult de un cont de tranzacționare, câteva click-uri și bani în contul bancar. Dar, mai întâi ar trebui să-ţi alegi o companie/un broker care dirijează cu investiţiile în ETF-uri.
Pentru investițiile în ETF-uri, îți recomandăm următoarele:
- Informează-te despre investiții;
- Nu investi banii pe care nu îi ai;
- Calculează-ți riscurile;
- Nu trata ETF-urile ca pe o investiție pe termen scurt. Investește în aceste active doar dacă urmărești o strategie pe termen lung.
Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes pe bursă.