Unii sunt de părerea că cel mai bine e să-ți păstrezi banii în lei, alții – să-i convertești în dolari sau euro. Iată câteva lucruri de care ar trebui să ții cont atunci când te gândești în ce monedă să economisești:
Pentru a dispersa riscurile, este bine să economisești atât în lei, cât și în valutele de bază (EUR, USD). Dacă totuși primești bani în euro sau în dolari, nu îi schimba pe toți în lei din prima zi. S-ar putea ca micile economii în valută să te facă să nu-ți cheltuiești banii adunați.
Statisticile arată că leul a evoluat în mod firesc în ultima vreme și este o valută relativ stabilă. Prin urmare, dacă de multe ori ai nevoie să apelezi la economiile tale, este bine să ai cash în lei, pentru că șansele unei deprecieri masive a leului sunt foarte mici.
Dat fiind că economia României are tangențe cu politicile zonei euro, economiile în euro reprezintă cele mai puține riscuri și sunt practic, cele mai sigure. Or' dacă e să ne orientăm pe niște achiziții pentru viitor, prețul plătit va fi cel mai probabil în euro.
În același timp, nu este o idee rea să păstrezi o parte dintre banii pe care le primești și în alte valute: de exemplu, dacă primești bani în dolari SUA, ai putea să îi păstrezi și așa. Nu te risca însă cu economiile în monede exotice a căror evoluție nu o cunoști. Mergi în această direcție doar dacă ai ceva cunoștințe despre valute și evoluția lor în timp.
Nu este însă o idee bună dacă vrei să îți schimbi acum banii economisiți în dolari SUA. În condițiile în care cursul valutar clasează dolarul în topul celor mai cotate valute, acesta devine automat o monedă de risc care mâine îți poate aduce "surprize" în bugetul de economii, în cazul în care cursul valutar se schimbă.
Ține cont de eventualele cheltuieli. De exemplu, dacă vei face un credit ipotecar cu banii economisiți, vei achita avansul tot în lei. Însă dacă vei achiziționa un bun în străinătate, ar fi mai bine să îți păstrezi sau să îți convertești economiile în valuta țării respective.
Este alegerea ta în ce valută îți ții economiile, pentru că fiecare caz este individual și toți avem scopuri diferite. Totodată, este bine să nu riști mult, să fii atent la evenimentele economice și să nu te focusezi pe o singură direcție. Este la fel de important să ai un grad de educație financiară pentru a ști să compari lucrurile și să iei decizii corecte pentru bugetul tău.
Iată ce poți face, în 7 + 1 pași simpli:
- Investește în educația ta
- Informează-te
- Fă-ți un plan
- Analizează-ți cheltuielile
- Economisește
- Multiplică-ți sursele de venit
- Investește
- Ajută-i și pe ceilalți
Ghidul tău în finanțe personale și money management. Economisește mai mult, investește inteligent, scapă de datorii!