Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes pe bursă.

A fi independent financiar pentru multe persoane este un vis frumos dar, aceasta poate fi atinsă în momentul în care ai în minte o strategie clară și urmezi calea corectă pentru a o câștiga. Din start trebuie menționat faptul că nimic nu se câștigă rapid fără a munci, fără a avea în minte un plan concret și să urmezi o serie de pași care la final pot să îți ofere această libertate. 


Dacă te-ai întrebat ce ar trebui să faci pentru a fi independent financiar, este esențial ca mai întâi să înțelegi mecanismul pe care îl presupune, ce este, cum se poate obține și mai ales care sunt cele mai sănătoase practici în acest sens. 


Cheia pentru a putea fi independent financiar este reprezentată de educația financiară și să te înarmezi cu răbdare, să crești în mod constant și să investești. Este un proces de durată, dar la final în momentul în care sunt îndepliniți pașii esențiali, nu este imposibil ca acest lucru să se îndeplinească. 


Oricum, o dată ce ai parcurs această călătorie ești mult mai câștigat decât în momentul în care ai pornit la drum deoarece vei avea o imagine mult mai clară asupra a ceea ce este de făcut. Vei fi mai bine educat, vei ști care au fost greșelile pe care le-ai făcut, care sunt obstacolele pe care le-ai întâmpinat dar și posibile soluții pentru a putea să corectezi greșelile. 


Așadar, tot ceea ce ai de făcut în primă instanță este să te informezi și să te educi din punct de vedere economic și financiar. 


Ce este independenta financiara?




Multe persoane care caută pe internet independența financiară definiție, găsesc de multe ori răspunsuri destul de ambigue deoarece de multe ori este părerea personală a fiecărei persoane în parte. Independența financiară nu este presărată de oportunități care să te îmbogățească peste noapte, nici capacitatea de a putea plăti facturile la timp sau de a putea economisi niște bani la finalul salariului. Este vorba despre libertatea câștigată în urma unei activități prospere, despre cheia succesului personal. 


Independența financiară poate să fie obținută la orice vârstă, indiferent de venituri sau datorii. Independența financiară nu este definită de sumele care sunt disponibile în conturile personale ci mai degrabă de libertatea pe care ți-o oferă o viață care nu impune limitări și poveri financiare. De asemenea, nu există nici o vârstă și nici o destinație în viață la care să o atingi. 


Cu cât se începe mai devreme călătoria spre acest obiectiv final, cu atât este mai bine. Este recomandat să fii înzestrat cu cât mai multe cunoștințe, să determini ceea ce îți dorești și să pornești pe acel drum fără ezitare. 


Strategii de obtinere a independentei financiare




Deși pentru multe persoane poate să fie imposibil să obțină independența financiară, după cum am menționat anterior, este posibil prin educație financiară, despre a învăța cum să gestionezi mai eficient și mai productiv resursele financiare. Astfel, este important să îți crești veniturile în mod constant și să investești în active care pot să îți aducă un venit pasiv. 


Având în vedere că este un proces de lungă durată, ai nevoie de strategii concrete încă de la început pentru a evita să o pornești pe un drum greșit și apoi să ajungi la concluzia că ai avut de pierdut timp și efort. Astfel, pentru a-ți ușura munca de a găsi cea mai bună strategie îți vom propune câteva care sunt ușor de pus în practică. 

Economisește mai mult 


Să economisești într-un mod eficient nu înseamnă să îți reduci cheltuielile astfel încât să pierzi din confortul de care te bucuri de zi cu zi. Educă-te în acest sens pentru a determina care sunt cele mai eficiente și potrivite modalități prin care poți obține independența financiară. 


Cel mai ușor mod pentru a economisi este să ai un control asupra cheltuielilor, să le elimini pe cele inutile și să îți asiguri un echilibru financiar. Stabilește un buget lunar în care să incluzi cele mai importante cheltuieli și stabilește o serie de obiective prin care să pui deoparte lunar chiar și o sumă mică de bani. 


Învață să investești 


Chiar dacă reușești să economisești nu este suficient pentru a putea să îți câștigi independența financiară. Următorul pas firesc este să înveți să investești. Cu puțină voință, cercetare și informare vei putea descoperi resursele necesare pentru a învăța să pui banii la treabă. 


Pentru generarea unui venit pasiv din economiile pe care le faci, ai la dispoziție mai multe tipuri de investiții și anume investițiile la bursă, investiții în domeniul imobiliar, terenuri agricole, acțiuni plătitoare de dividende, depozite bancare, drepturi de proprietate intelectuală, etc. 


Pentru a nu da greș, trebuie să te asiguri că potențialul de a câștiga bani este mai mare decât probabilitatea de a pierde. 


Câștigă prin diversificarea surselor de venit 


Poți face acest lucru fie prin a evolua pe plan profesional fie prin obținerea unui nou loc de muncă unde te poți dezvolta, să avansezi și evident să câștigi mai mulți bani sau prin diversificarea surselor de venit. De exemplu, poți încerca să transformi o pasiune într-o oportunitate de afaceri. Mai ales că trăim în epoca digitală care oferă oportunități infinite de a face bani chiar din confortul casei tale. La final, îți vei da seama că a meritat efortul să muncești și să îți asiguri un venit constant. 


Răbdarea este cheia reușitei 


O dată ce ai pornit pe acest drum este important să nu renunți la primele obstacole pe care le-ai întâmpinat. Trebuie să fii realist și să admiți că procesul deși durează la final va merita. Iar dacă este să luăm în calcul exemplul țărilor dezvoltate unde populația reușește să atingă independența financiară cu foarte puțin timp înainte de pensionare, ai răbdare și înțelege procesul pe care trebuie să îl urmezi. 


Pregătește-te pentru imprevizibil 


S-ar putea ca pe parcursul drumului către independența financiară să fie necesar să schimbi strategia sau chiar să abordezi un plan diferit de acțiune. Desigur, acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunți ci dimpotrivă, să te regrupezi, să analizezi ce a mers prost și să mergi mai departe. 


Strategia este foarte importantă și trebuie să îți faci o imagine clară asupra a ceea ce trebuie să faci pentru a putea să beneficiezi de rezultatele dorite. Dacă până acum ai căutat doar metode haotice și rapide prin care să faci bani nu ai obținut altceva decât să pierzi timp și resurse inutil. 


Cum obtin femeile independenta financiara?


Multe femei nu reușesc să devină independente financiar datorită faptului că relația lor cu banii este destul de nesănătoasă, au temeri, le lipsește încrederea în propriile lor forțe iar toate acestea nu conduc decât la autosabotarea eforturilor și acțiunilor care duc la îndeplinirea scopului. 


Independența financiară nu ține cont de vârstă, sex, religie, țară, regiune și așa mai departe. Este un lucru care se obține prin muncă, obiceiuri sănătoase cultivate la momentul oportun, educație și o serie de decizii. Există o serie de pași care pot să te ajute să treci peste aspectele care te împiedică să parcurgi calea spre a câștiga independența financiară. 


Schimbă-ți mentalitatea 


,,Nu pot”, ,,Nu cred” sau ,Nu este pentru mine” sunt obstacolele care stau în calea obținerii independenței financiare. Nu poți să știi dacă o oportunitate este potrivită pentru tine dacă nu aloci cel puțin un timp de gândire pentru a putea vedea dacă este într-adevăr pentru tine. Descoperă-ți pasiunile, explorează-ți aptitudinile și scapă de temeri și îndoieli. De exemplu dacă știi despre tine că ai talent la fotografie, îți place să pictezi sau ai un hobby care poate fi transformat într-o sursă de venit profitabil atunci explorează fără teamă o astfel de oportunitate. 


Construiește o relație sănătoasă cu veniturile tale 


În special cumpărăturile pe fond emoțional sunt un obicei destul de nociv în relația ta cu banii. Este important să înveți să economisești mai mult, să te autoeduci în privința finanțelor personale. Poți crea chiar liste de cheltuieli și venituri asupra cărora să ai un control mai bun prin eliminarea celor inutile. De asemenea, renunță să te împrumuți de la prieteni sau familie atunci când simți că situația financiară personală se înrăutățește.


O dată ce vei reuși să restabilești o relație sănătoasă cu banii tăi va fi mai ușor să avansezi către obiectivele tale de a fi independentă financiar. 


Învață să investești 


Educația financiară este vitală dar de multe ori lipsește din context. Iar acest lucru se datorează faptului că nici școala și nici societatea nu pune accent pe însușirea acestor abilități practice. În teorie știi ce sunt investițiile dar în practică nu reușești să investești inteligent. Un curs, o carte, un training, chiar și un scurt articol de pe internet te poate ajuta să faci un pas inteligent spre a putea găsi oportunități de care să profiți pentru a-ți spori veniturile. 

Investește în educația ta


Independența financiară pentru multe femei este o necunoscută tocmai datorită faptului că nu este explorată îndeajuns semnificația acestui obiectiv. Drept urmare, prin a te educa mai mult vei putea să îți atingi mult mai ușor acest obiectiv final și să gândești pașii pe care trebuie să îi parcurgi până să obții rezultatele necesare. Investește în propria ta educație și formare iar apoi în proiecte care pot să îți aducă profit. 


Independenta financiara la copii



După cum spuneam anterior, cu cât se începe mai devreme educația pentru a obține îndependența financiară cu atât este mai bine. Ca părinte, desigur că te preocupă modul în care își vor câștiga banii copii sau cum îi vor gestiona în viitor. Orice părinte își dorește să își vadă copii independenți financiar, prosperi și fericiți. 


Nu există o vârstă potrivită pentru a înțelege anumite aspecte legate de educație financiară. Banii sunt o resursă și de modul în care învață să îi gestioneze depinde și bunăstarea copilului în viața de adult. 


În primul an de viață, copiii dezvoltă atașamentul, iar în funcție de modul în care îi este îndeplinită această nevoie înțelege că viața este un mediu sigur, iar el este o persoană iubită și acceptată. 


Un copil care nu a primit atenția cuvenită va avea probleme în gestionarea propriilor emoții și poate găsi în bani un refugiu. Un copil care nu a avut parte de bunuri materiale sau de dragostea părinților poate deveni cu ușurință un cheltuitor notoriu pentru a compensa acele goluri sau din contră, poate deveni avar pentru a nu pierde ceea ce are. 


De la vârsta de trei ani, copilul poate fi învățat să nu facă risipă prin impunerea unor limite, ca de exemplu, să nu se joace cu mâncarea, să nu arunce pe jos, să nu lasă apa să curgă fără a avea nevoie de ea. După această vârstă părinții pot introduce noțiunea de pușculiță și să îi învețe diferența dintre nevoie și dorință. 


Copiii învață foarte ușor prin joacă iar micile lecții de educație financiară abordate în acest mod pot să fie foarte utile. Un copil educat bine în copilărie și care a fost învățat să aibă respect pentru finanțele proprii (alocația sau micile recompense financiare de la părinți) va ajunge un adult responsabil.

 

Educația financiară este un proces care cere timp și interes din partea părinților. Este important să le oferi explicații pentru fiecare aspect, de ce se cumpără anumite lucruri în detrimentul altora mai scumpe, de ce se economisește, de ce trebuie administrat fiecare leu. 


Părinții sunt un exemplu pentru copiii lor, iar aceste lucruri sunt luate de bune fără a fi analizate. Dacă părinții sunt deschiși către a se dezvolta și să se autoeduce financiar nu va fi complicat să le transmită și aceste obiceiuri copiilor lor. 


Sfaturi si idei de pus in practica pentru independenta financiara


Sursa foto: Pexels


Se spune că în România să fii independent financiar este un lucru aproape imposibil de obținut deoarece salariile sunt mici, prețurile sunt mari, educația este scumpă iar oportunitățile se adresează numai celor care au bani pe care pot să îi piardă cu lejeritate fără ca măcar să clipească. 


Dar realitatea este cu totul alta. Din ce în ce mai multe persoane reușesc să obțină independența financiară deoarece se folosesc eficient de toate resursele care le sunt puse la dispoziție (cărți, cursuri, acces la finanțări, job-uri remote etc.). 


Statutul independenței financiare depinde de la o persoană la alta și de obiectivele setate și pașii necesari de parcurs pentru a obține acest lucru. Tocmai de aceea este nevoie să știi de ce venituri ai nevoie pentru a-ți atinge obiectivele fără să depinzi de alte persoane. 


Poți deveni independent financiar prin a pune în practică o serie de idei care nu te vor face bogat peste noapte dar cu perseverență și răbdare poți ajunge la rezultatele dorite. 


Alege o carieră sau o meserie 


Pentru a putea ajunge la un moment dat să te bucuri de independență financiară ai nevoie și să ai o experiență în spate. Drept urmare, trebuie să ai o meserie sau o carieră care să te ajute în acest sens. 


Poți alege domenii precum IT, programare, finanțe, resurse umane, marketing, social media, design, etc. Desigur, deși este nevoie la început să te autodepășești și să devii mai bun în ceea ce faci, trebuie să reții că este un proces de durată. 


De exemplu, fără experiență în contabilitate și chiar management nu vei putea porni o afacere în care prin intermediul experților angajați să ai de câștigat și să îți asiguri un venit constant fără să îți fie teamă că oricând ar putea să se închidă afacerea. 


Practic nu vei putea să vinzi nimic unei persoane dacă nu ai experiență și dacă nu ai lucrat o vreme cu tine însuți în a te dezvolta și a învăța tot ceea ce este necesar să cunoști despre un anumit domeniu. 


Creează surse de venit pasiv 


Veniturile pasive sunt acel tip de câștiguri financiare generate de activități care nu au nevoie de atenția ta maximă și este o idee bună pentru a-ți asigura independența financiară și să câștigi experiență în domenii diverse. Iată câteva idei bune de venituri pasive care să te inspire: 

Imobiliare - veniturile din chirii sunt pasive, așadar dacă ai un teren sau chiar și o mică garsonieră, pune-le să lucreze pentru tine. De asemenea, poți achiziționa prin credit un bun imobiliar și, deși nu vei avea câștig din primele luni deoarece va fi necesar să achiți împrumutul, cu siguranță pe termen lung va fi profitabil și o sursă de venit pasiv excelent. 

Cursuri online - dacă ai experiență într-un domeniu poți să folosești acest lucru în beneficiul tău prin a crea un curs online pe care să îl vinzi mai departe la un preț stabilit de tine. O dată scris, tot ce mai rămâne de făcut este să promovezi cursul și să îl faci cât mai atractiv. 

Investește în acțiuni la bursă - vei avea nevoie de experiență și de cunoștințe în domeniu dar dacă te vei implica și vei studia atunci vei putea să transformi această activitate într-o sursă de venit pasiv. Poți începe prin a studia online și apoi poți apela la serviciile unui consilier profesionist pentru a face primii pași. În acest sens poți să iei în considerare și cursul nostru de investiții la bursă.

Marketing afiliat - dacă ai un blog, un canal de Youtube sau o pagină pe rețelele de socializare cu un flux constant de urmăritori atunci poți să le transformi într-o sursă de venit pasiv prin marketing afiliat. Te invit să analizez și programul nostru de afiliere.

Cumpără o afacere deja funcțională - există numeroase tipuri de afaceri care deja funcționează foarte bine și în care poți investi. De exemplu, poți investi într-o spălătorie auto de tip self service care este o afacere care funcționează bine fără să fie necesară o intervenție majoră din partea ta.


Investește în educația proprie


Independența financiară nu se rezumă numai la a avea un job bine plătit și surse de venit pasiv ci și de încrederea că dacă mâine totul s-ar termina poți să o iei de la capăt. Acest lucru poate fi obținut cu ajutorul cursurilor de specializare care pot să îți ofere cunoștințe valoroase dar și o meserie pe care o poți practica oricând. 


Cursuri precum cele din domeniul frumuseții (machiaj, cosmetica, manichiură, coafură, etc.), croitorie, bucătărie, formator și nu numai, pot să fie în avantajul tău. Să ai cunoștințe într-un domeniu distinct de cel în care activezi este un lucru valoros deoarece nu știi niciodată când te poți lovi de necesitatea de a o practica. De exemplu, dacă te pasionează bucătăria și tu activezi ca profesionist într-un alt domeniu, dacă rămâi fără loc de muncă sau vrei să o apuci pe altă cale, vei putea transforma într-o afacere meseria pe care o mai cunoști în plus. 


Carti despre independenta financiara




Atunci când dorești să obții independența financiară cel mai important pas este autoeducarea iar acest lucru se poate face cel mai simplu prin a citi cărți, a urma cursuri, să te informezi pe web, să discuți cu specialiști în domeniu. 


Dar dacă ți-ai propus că este timpul pentru o schimbare atunci este bine să faci lucrurile pas cu pas, cum ar fi, de exemplu, să citești o carte de educație financiară. 


În continuare, îți propunem câteva titluri care să te ajute în acest sens: 


,,Tată bogat, tată sărac” de Robert T. Kiyosaki 


Această carte conduce cititorii prin amintirile autorului și pune accentul pe contrastul dintre tatăl lui care nu era foarte înstărit și al tatălui unui prieten care era unul dintre cei mai bogați locuitori din Hawaii. Conform lui Kiyosaki independența financiară nu se adresează doar celor bogați ci, că poți să îți creezi surse de venit pasiv chiar și cu bani puțini. 


Cartea este bună, te învață să fii modest și să îți gestionezi mai atent veniturile dar este mai mult vorba despre un volum de beletristică. Merită să fie citit pentru simplul fapt că este o carte care poate să te încurajeze să îți schimbi mentalitatea și să încerci pe cont propriu să ieși din zona de confort. 


,,Ești cel mai tare” de Jen Sincero


A fost numită de New York Times cartea numărul 1 pe partea de dezvoltare personală și este organizată în cinci părți care răspunde unor întrebări esențiale: cum ai ajuns în punctul în care ești, cum să îți accepți măreția din interior, cum să îți accesezi potențialul maxim, cum să scapi de probleme mai rapid, cum să învingi obstacolele? La final vei fi încurajat să iei acțiuni câștigătoare și să folosești niște strategii simplu de aplicat, explicate pe larg de autor. 

,,Gândește și vei fi bogat” de Napoleon Hill 


Majoritatea experților în educație financiară îl consideră pe Napoleon Hill unul dintre cei mai buni scriitori motivaționali din istorie. Pentru această capodoperă a sa, Hill a intervievat peste 500 de oameni dintre cei mai de succes de pe pământ printre care se numără personalități precum Alexander Bell, John Rockefeller, Thomas Edison și mulți alții. Rezultatul este o carte interesantă care prezintă 13 pași spre succes care sunt la fel de aplicabile indiferent de anul în care citești această lucrare deosebită.

,,Cel mai bogat om din Babilon” de George S. Clason


Este o carte de educație financiară scrisă în urmă cu 100 de ani dar a cărei învățături pot să fie aplicate cu succes chiar și în ziua de astăzi. Volumul este gândit să ofere o serie de sfaturi prin intermediul parabolelor care datează de pe vremea Babilonului. 


Învățăturile sunt aplicabile și astăzi iar pentru cei începători este un volum decent care îi va ajuta să deprindă esența educației financiare. 


,,Secretele minții de milionar” de T. Harv Eker 


Este o carte de educație financiară care abordează în mod diferit modul în care investitorii începători ar trebui să abordeze lucrurile pentru a avea succes. Prima întrebare care reiese din volum este aceea că anumite persoane se îmbogățesc destul de ușor iar alții sunt destinați să se chinuie o viață întreagă pentru  a reuși? Ai putea crede că totul are legătură cu inteligența, educația, poate și ceva noroc sau pile, un job ales corect sau investiții? Acestea sunt importante dar în opinia autorului nici unul nu este determinat de realizarea financiară. 


O carte interesantă care poate să schimbe întreaga ta perspectivă și să îți ofere, cu siguranță, o temă de gândire. 


Independența financiară este un proces de lungă durată în care este nevoie să investești timp, răbdare și mai ales să te autoeduci. Nu este necesar să începi de la o anumită vârstă să beneficiezi de educație financiară și nici să reinventezi roata pentru a reuși. Chiar și un copil, oricât ar fi de mic poate să asimileze cunoștințe valoroase chiar din mediul în care cresc și prin intermediul lecțiilor predate de părinți. 

Independența financiară nu este o chestiune de noroc deoarece chiar și cu puțin poți atinge rezultatele dorite. Educație, mentalitate, obiceiuri financiare sănătoase, investiții inspirate, pe scurt, acestea ar fi câteva dintre cele mai importante lucruri care stau la baza obținerii independenței financiare. 


Consimțământul cookie-urilor GDPR

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru web pentru a vă oferi cea mai relevantă experiență, amintindu-vă preferințele și repetând vizitele. Dând clic pe „Accept”, sunteți de acord cu utilizarea TUTUROR cookie-urilor. Cu toate acestea, puteți vizita Setările cookie-urilor pentru a furniza un consimțământ controlat.
Activat Permanent

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul web să funcționeze corect. Această categorie include doar cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului web. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

Cookie-urile publicitare sunt utilizate pentru a oferi vizitatorilor reclame și campanii de marketing relevante. Aceste cookie-uri urmăresc vizitatorii de pe site-uri web și colectează informații pentru a oferi reclame personalizate.

Cookie-urile de performanță sunt utilizate pentru a înțelege și analiza indicii cheie de performanță ai site-ului web, ceea ce ajută la oferirea unei experiențe mai bune utilizatorilor pentru vizitatori.

Cookie-urile analitice sunt utilizate pentru a înțelege modul în care vizitatorii interacționează cu site-ul web. Aceste cookie-uri ajută la furnizarea de informații despre valori, numărul de vizitatori, rata de respingere, sursa de trafic etc.

Modifică