Insider Trading

Bursa de valori și tranzacționarea pe bursă au fost dintotdeauna subiecte fascinante pentru oameni, subiecte care au devenit din ce în ce mai accesibile în timp ce piețele financiare au atins un nou nivel de evoluție. Având în vedere creșterea numărului de tranzacționări și în România, considerăm că este indicat să conștientizăm populația de toate situațiile pe care le putem regăsi în această lume, printre care și insider trading.
Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes pe bursă.

Insider Trading


  

Sursă foto: iStockPhoto


Bursa de valori și tranzacționarea pe bursă au fost dintotdeauna subiecte fascinante pentru oameni, subiecte care au devenit din ce în ce mai accesibile în timp ce piețele financiare au atins un nou nivel de evoluție.


Având în vedere creșterea numărului de tranzacționări și în România, considerăm că este indicat să conștientizăm populația de toate situațiile pe care le putem regăsi în această lume, printre care și insider trading.


Ce înseamnă insider trading?


Sursă foto: iStockPhoto


Piețele de investiții au nevoie de investitori pentru a avea acces la aceleași informații pentru a fi eficiente. Scopul acestor piețe este de a recompensa investitorii care pot face cele mai bune analize ale valorilor mobiliare în care speră să investească. 

Cu toate acestea, unii aleg să manipuleze sistemul folosind informațiile pe care alții nu le au la dispoziție, devenind astfel un pericol pentru ceilalți, prin insider trading. 

Insider trading se referă la practica de a cumpăra sau de a vinde titluri de valoare ale unei companii tranzacționate public în timp ce deține informații semnificative care nu sunt încă publice. Aceste informații se referă la orice poate avea un impact substanțial asupra deciziei unui investitor cu privire la cumpărarea sau vânzarea titlului.

În multe țări, această formă de tranzacționare este considerată ilegală, deoarece informațiile nu sunt în mod legal în domeniul public și se înțelege că doar o anumită categorie de persoane are legătură directă cu informațiile deținute. 


Cum identifici responsabilul de insider trading?


Sursă foto: iStockPhoto


Piața financiară este strict reglementată și există un grup de persoane al căror principal scop este de a monitoriza tendința piețelor, raportând orice mișcare suspectă sau ieșită din comun.

În momentul în care o companie cotată la bursă face un anunț care are un impact semnificativ asupra prețului acțiunii sale, aceste persoane verifică activitatea de piață a companiei respective înainte de anunț pentru a se asigura că nu au existat mișcări neobișnuite care ar putea provoca alarmă pe piețele bursiere.


Cine este considerat insider?


Sursă foto: iStockPhoto


O persoană din interior poate fi un director de corporație, cineva din guvern care are acces la un raport economic înainte ca acesta să fie lansat public sau chiar persoane apropiate precum membrii familiei sau parteneri de afaceri al persoanei care deține informațiile privilegiate.

Conform reglementărilor aplicabile, persoanele care dețin informații privilegiate nu au voie să efectueze nicio tranzacție, în nume propriu sau prin intermediul unui terț, cu acțiunile vizate în timpul unei perioade de 30 de zile înainte de anunțul unui raport financiar.

Insiderii nu sunt doar oamenii care lucrează într-o anumită companie. Aceste reguli se aplică și celor din afara companiei, care au acces la informații financiare sensibile. Există numeroase categorii de persoane prin care tranzacțiile pot fi realizate:


  • Membrii unei organizații - angajații sau membrii companiilor tranzacționate public sunt în poziții cheie pentru a accesa informații care altfel nu ar fi disponibile publicului larg. 
  • Profesioniști care fac afaceri cu corporația - bancherii, avocații și brokerii sunt doar câțiva dintre persoanele care au acces la documentele confidențiale ale clienților lor corporativi. 
  • Prieteni, familie și cunoscuți ai angajaților corporativi - angajații corporativi împărtășesc adesea informații în propriile cercuri care nu sunt partajate cu publicul larg. 
  • Oficiali guvernamentali - pot avea acces la informații confidențiale prin executarea atribuțiilor și  pot efectua tranzacții privilegiate cu aceste informații.
  • Hackerii, spionii corporativi și alți hoți - infractorii inteligenți găsesc o serie de modalități de a obține acces la informațiile corporative pe care le pot utiliza pentru a efectua o fraudă.


Cum te ajută ca investitor să știi despre insider trading?


Sursă foto: iStockPhoto


Tranzacționarea Insider este urmărită la fel ca orice alt dosar penal. Dacă cineva este prins în actul de tranzacționare a informațiilor privilegiate, poate fi trimis la închisoare, poate plăti amendă sau chiar ambele variante. 

Potrivit SEC din SUA, o condamnare pentru tranzacții privilegiate poate duce la o amendă maximă de 5 milioane de dolari și până la 20 de ani de închisoare sau poate duce la o penalizare de trei ori profitul obținut din tranzacție.

Cu toate acestea, sentințele reale pentru aceste infracțiuni sunt adesea mult mai mici. La New York, aproape jumătate dintre cei condamnați nu au fost nevoiți să petreacă timp în închisoare.


De ce e bine să ai cunoștințe despre insider trading? 


Un investitor cu experiență care consideră că un astfel de eveniment este un obstacol pentru companie și crede că acțiunile se vor recupera ar putea beneficia de prețurile reduse. Cu toate acestea, pentru cei care nu sunt acționari, o acuzație pentru inside trading poate fi o oportunitate de investiție.


Exemple de insider trading


Sursă foto: iStockPhoto


Există suficiente cazuri de insider trading în care mai multe persoane au fost trimise în judecată, deși unele cazuri au primit mult mai multă publicitate decât altele. Printre cele mai cunoscute astfel de cazuri se numără:


  • METRO - când Metro, unul dintre cele mai mari lanţuri de retail din Europa, a anunţat împărţirea grupului în două, preţul acţiunilor a crescut cu mai mult de 10%. Jürgen Steinemann, preşedintele nonexecutiv al consiliului de supraveghere, nu putea fi mai mulţumit. 


Înainte cumpărase acţiuni în valoare de aproape un milion de euro, iar după anunț valoarea acţiunilor sale a urcat cu 170.000 de euro. Astfel, acesta a devenit subiectul principal al unor acuzaţii de insider trading în Germania. Investigaţia priveşte şi infracţiuni de manipulare a pieţei şi a fost extinsă la nouă persoane, conform cotidianul german Handelsblatt.


  • Martha Stewart - aceasta a avut tendința să știe când FDA va lua o decizie particulară cu privire la un medicament. Ulterior, s-a descoperit că a primit câteva informații de la brokerul ei la acea vreme. 


Ea a putut vedea că un medicament nou oferit de ImClone va fi respins de către FDA și și-a vândut acțiunile înainte ca stocul să scadă. Când a fost descoperită că are o comandă preexistentă de vânzare, a fost pusă sub acuzare și condamnată pentru fraudă. A petrecut cinci luni într-o închisoare federală și doi ani de eliberare supravegheată.


  • Joseph Nacchio - a câștigat 50 de milioane de dolari renunțând la acțiunile sale pe piață, oferind în același timp previziuni financiare pozitive acționarilor în calitate de șef al Qwest Communications, într-un moment în care știa de problemele grave cu care se confruntă compania. A fost condamnat în 2007.


  • Reliance Industries - Securities and Exchange Board of India a interzis RIL din sectorul derivatelor timp de un an și a aplicat o amendă companiei. 


Autoritatea de reglementare a bursei a acuzat compania cu intenția de a obține profituri prin evitarea reglementărilor privind limitele de tranzacționare permise legal și scăzând prețul acțiunilor sale pe piața de numerar.


  • Ivan Boesky - a fost arbitru în anii \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'80, care a făcut milioane din preluări. Valoarea stocurilor de companii pe care intenționa să le cumpere creșteau semnificativ înainte de a face o ofertă de preluare. 


Uneori, el cumpăra stocuri chiar înainte de a face o propunere și aștepta să crească valoarea acțiunilor respective. În cele din urmă, a fost depistat și a plătit amenzi de 100 de milioane de dolari și a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare, din care a executat doi.

 

  • Amazon - în septembrie 2017, fostul analist financiar Amazon.com Inc. (AMZN), Brett Kennedy, a fost acuzat de insider trading. 


Autoritățile au spus că Kennedy a oferit colegilor absolvenți de la Universitatea din Washington informații despre câștigurile Amazon din primul trimestru din 2015 înainte de lansare. 

Un coleg pe nume Rezakhani i-a plătit lui Kennedy 10.000 de dolari pentru informații. Într-un caz conex, SEC a spus că Rezakhani a câștigat 115.997 de dolari tranzacționând acțiuni Amazon pe baza pontului de la Kennedy.


Când este legală și ilegală practica insider trading?


Sursă foto: iStockPhoto


Termenul insider trading are în general o conotație negativă care se bazează pe percepția că este incorect pentru investitorul fără experiență. În esență, insider trading implică tranzacționarea acțiunilor unei companii publice de către cineva care deține informații non-publice despre acea companie. 

Tranzacționarea privilegiată poate fi legală sau ilegală, în funcție de conformitatea sau nu cu regulile SEC.


Când este ilegală practica insider trading?


Insider trading este considerată a fi ilegală atunci când informațiile sunt încă nepublice și acest lucru vine cu consecințe dure, care ar putea avea un impact substanțial asupra prețului acțiunilor respectivei companii.

A fi la curent cu astfel de informații ar putea influența decizia unui investitor de a cumpăra sau de a vinde acțiuni, ceea ce le-ar oferi un avantaj față de publicul care nu are acces, așadar acest lucru este considerat ilegal. 


Când este legală practica insider trading?


Tranzacționarea juridică a informațiilor privilegiate are loc pe bursă săptămânal. Problema legalității provine din încercarea SEC de a menține o piață corectă. Practic, este legal atunci când persoane din interiorul companiei se angajează în tranzacționarea acțiunilor companiei, atâta timp cât raportează aceste tranzacții la SEC în timp util. 

Securities Exchange Act din 1934 a fost primul pas către dezvăluirea legală a tranzacțiilor cu acțiunile companiei. De exemplu, directorii și principalii proprietari de acțiuni trebuie să-și dezvăluie mizele, tranzacțiile și schimbarea proprietății.

În concluzie, este important să cunoști aspectele legate de insider trading pentru a alege înțelept în viitor atunci când dorești să tranzacționezi. Dacă te vei întâlni cu astfel de situații în care vor exista acuzații pentru inside trading, poate fi o oportunitate de investiție pentru tine.

Însă, dacă ești tentat să tranzacționezi pe baza unor informații care nu sunt disponibile public, este indicat să conștientizezi consecințele care pot să apară ulterior atât pentru tine, cât și pentru persoana care furnizează informațiile respective.

Tranzacționarea înseamnă mult mai mult decât un pont oferit de prieteni sau membrii familiei. Așadar, dacă vrei cu adevărat să înveți ce înseamnă și cum poți deveni profesionist, te așteptăm la cursurile noastre de la Profit Point.

Bursa de valori și tranzacționarea pe bursă au fost dintotdeauna subiecte fascinante pentru oameni, subiecte care au devenit din ce în ce mai accesibile în timp ce piețele financiare au atins un nou nivel de evoluție. Având în vedere creșterea numărului de tranzacționări și în România, considerăm că este indicat să conștientizăm populația de toate situațiile pe care le putem regăsi în această lume, printre care și insider trading.

Articole asemănătoare

Consimțământul cookie-urilor GDPR

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru web pentru a vă oferi cea mai relevantă experiență, amintindu-vă preferințele și repetând vizitele. Dând clic pe „Accept”, sunteți de acord cu utilizarea TUTUROR cookie-urilor. Cu toate acestea, puteți vizita Setările cookie-urilor pentru a furniza un consimțământ controlat.
Activat Permanent

Cookie-urile necesare sunt absolut esențiale pentru ca site-ul web să funcționeze corect. Această categorie include doar cookie-uri care asigură funcționalități de bază și caracteristici de securitate ale site-ului web. Aceste cookie-uri nu stochează nicio informație personală.

Cookie-urile publicitare sunt utilizate pentru a oferi vizitatorilor reclame și campanii de marketing relevante. Aceste cookie-uri urmăresc vizitatorii de pe site-uri web și colectează informații pentru a oferi reclame personalizate.

Cookie-urile de performanță sunt utilizate pentru a înțelege și analiza indicii cheie de performanță ai site-ului web, ceea ce ajută la oferirea unei experiențe mai bune utilizatorilor pentru vizitatori.

Cookie-urile analitice sunt utilizate pentru a înțelege modul în care vizitatorii interacționează cu site-ul web. Aceste cookie-uri ajută la furnizarea de informații despre valori, numărul de vizitatori, rata de respingere, sursa de trafic etc.

Modifică