Întocmirea planului financiar personal (exemplu) partea a II-a

În articolul precedent am început realizarea planului financiar personal al unei familii ipotetice, realizând bugetul de venituri și cheltuieli al familiei și evaluând situația lor financiară, urmând ca în acest articol să parcurgem ultima etapă a întocmirii planului financiar personal care constă în stabilirea și prioritizarea obiectivelor financiare.


În cazul nostru primul obiectiv financiar al familiei ar trebui să fie economisirea în vederea realizării unui fond de rezervă pentru situații neprevăzute. Ținând cont de faptul că banii economisiți până în prezent au fost alocați avansului achiziției mașinii, o parte din cei 542 lei economisiți lunar ar trebui direcționați către realizarea fondului de urgență. Dacă ar dori să economisească în acest fond minim 3 salarii ale soțului, ceea ce înseamnă suma de 5.250 lei în 24 de luni, trebuie să pună de-o parte în fiecare lună suma de 218 lei din cei 542 și le mai rămân 324 lei/lună pe care să îi direcționeze către alte obiective financiare.


Al doilea obiectiv financiar al familiei ar trebui să fie rambursarea cât mai repede a creditului de nevoi personale în valoare de 20.000 lei pentru a plăti cât mai puțină dobândă. Astfel au decis să plătească în avans suma de 5.000 lei în 2 ani, ceea ce înseamnă că 208 lei vor fi alocați lunar în această direcție.


Al treilea obiectiv financiar al familie este să înceapă să economisească pentru asigurarea studiilor copiilor. Luând în considerare faptul că aceștia sunt mici, având vârstele de 2 și respectiv 4 ani, sumele pe care trebuie să le economisească lunar pentru a crea un fond de studii pentru ei peste 16 și respectiv 14 ani sunt relativ mici. Astfel vor aloca lunar suma de 119 lei pentru studiile copiilor, pentru a avea cel puțin 10.000 lei disponibili pentru fiecare la momentul majoratului când vor decide ce studii vor dori să urmeze.


Momentan acestea sunt obiectivele financiare pe care se pot concentra conform bugetului de venituri şi cheltuieli, urmând ca după 24 de luni, după ce vor realiza fondul de rezervă, să continue să economisească pentru a rambursa în avans cât mai repede creditul. Suma pe care în prezent o alocă realizării fondului de rezervă va fi ulterior direcționată către alte obiective, cum ar fi economisirea pentru suplimentarea veniturilor la vârsta pensionării. Când vor finaliza rambursarea totală a creditului, suma economisită în prezent pentru rambursarea în avans a creditului, plus valoarea ratei vor fi alocate altor obiective precum protecția financiară a familiei.


Singurul obiectiv financiar pe care familia ar dori să se mai poată concentra în prezent ar fi economisirea pentru a pleca într-o vacanță cu copiii și bunica, dar cum bugetul nu le permite momentan acest lucru, au decis în cazul în care vor beneficia de prime sau bonusuri pentru realizările profesionale, să aloce aceste sume pentru a pleca în vacanță cu întreaga familie.


Așa ar putea să arate în mare planul financiar al unei familii medii din România, dacă aceasta ar avea un nivel minim de educație financiară și ar putea să se concentreze pe termen lung să respecte obiectivele financiare pe care și le-a propus. În funcție de nevoile și de profilul fiecărei familii planul financiar se adaptează, rolul exemplului din acest articol fiind pur educativ, pentru a-i ajuta pe cei care sunt interesați să își realizeze planul financiar personal pe termen lung să aibă un exemplu pe care să îl poată personaliza.


Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia


x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate