Banca Naţională a României a anunţat la 2 mai că ROBOR este înlocuit cu indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) și că are acum o valoare de 2,36% spre deosebire de indicele ROBOR la 3 luni care era, în 30 aprilie, 3,37%.
Ce este IRCC?
IRCC (indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor) reprezintă o medie aritmetică trimestrială a dobânzilor la care se fac împrumuturile pe piaţa interbancară, dobânzi zilnice care sunt ponderate şi cu volumul tranzacţiilor. Adică, dacă o bancă se împrumută 10 milioane de lei cu 3,5%, în calculul indicelui, ponderea acestei tranzacţii va fi mult mai mică decât a unei tranzacţii de 100 de milioane de lei, făcută la 3,2%.
Acest indice va fi publicat de BNR zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor.
Noul indice IRCC se aplică la creditele în lei: credite de consum, credite imobiliare, carduri de credit și, mai nou, la Prima Casă.
„Regula includerii în formula de calcul a ratei de dobândă a indicelui de referință calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare calculat trimestrial se aplică și programelor guvernamentale cu garanția statului – Programul Prima Casă aprobat prin OUG 60/2009, Programul Prima Mașină, aprobat prin OUG 66/2014 și Programul Investește în Tine, aprobat prin OUG 50/2018″, se arată într-un comunicat al MF.
Cu cât se vor reduce ratele la credite?
Deși Eugen Teodorovici a spus ca de acum nu vor mai exista discuții despre manipularea indicelui, analiștii financiari spun că după noua varianta de calcul a dobânzilor la împrumuturi nu vor exista modificări substanțiale. Cu alte cuvinte, românii vor scoate din buzunar aproximativ aceeași sumă pentru a-și achita ratele la bănci, diferența dintre ROBOR și IRCC fiind de aproximativ 0,5%.
Mai mult, analiștii sunt de părerea că IRCC este o iluzie temporară de ieftinire a creditelor, pentru că acest indice are o volatilitate mare: dacă în mare parte a stat o perioadă la un nivel de 3,4% (ușor mai mare ca ROBOR), la un moment dat s-a dus brusc la 2,3%. Scăderea este binevenită, insă volatilitatea specifică IRCC care este influențată de situația zilnică a pieței, îl poate împinge și în sus. Prin urmare, sunt mari șanse ca, în curând, acest indice să ajungă la cel al nivelului ROBOR.