”Am avut Delta şi Omicron şi tot felul de blocaje şi restricţii de călătorie, dar cererea de petrol a rămas relativ fermă. Puteţi atribui asta efectelor stimulentelor care susţin cererea şi restricţiilor asupra ofertei”, a declarat economistul şef al companiei de brokeraj CommSec din Australia, Craig James.
Cu toate acestea, după ce au crescut pentru câteva zile consecutive, preţurile petrolului au stagnat în ultima săptămână din 2021, pe măsură ce cazurile de COVID-19 s-au ridicat la noi maxime pandemice pe tot globul, din Australia până în Statele Unite, alimentate de varianta de coronavirus Omicron, foarte transmisibilă.
Un sondaj Reuters efectuat în rândul a 35 de economişti şi analişti estimează că ţiţeiul Brent va avea o medie de 73,57 USD pe baril în 2022, cu aproximativ 2% mai puţin decât consensul de 75,33 USD din noiembrie. Este prima reducere a preţului prognozat pentru 2022 de la sondajul din august.
În același timp, OPEC se aşteaptă la o creştere a cererii globale de petrol cu 4,15 milioane de barili pe zi, până la 100,8 milioane bpd, peste nivelul din 2019.
Creşterea preţurilor la petrol, gaze naturale, cărbune şi energie electrică alimentează presiunile inflaţioniste la nivel global şi încetineşte revenirea economică.
Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes pe bursă.