Profit Point: cum sa nu iei teapa la schimb valutar in calatorii

Călătoriile în străinătate sunt o chestie curajoasă și distractivă: îți poți vizita amicii, rudele, poți să înveți multe lucruri din istoria și cultura altor popoare etc. Dacă pleci într-o țară care nu folosește o monedă de circulație internațională, ești nevoit să cumperi moneda țării respective. 

Și pentru că impactul cursului valutar este simțitor în timpul călătoriilor, trebuie să alegi atent locurile în care să-ți schimbi banii, fără să pierzi prea mult. 

Cum funcționează un curs de schimb valutar

Ratele de schimb valutar sunt întotdeauna fluctuante, deoarece economia globală este în mișcare 24 de ore pe zi. Pe măsură ce economiile se consolidează sau, invers, slăbesc, monedele se confruntă cu inflație sau deflație. Deficitele comerciale cresc sau se micșorează, valoarea relativă între monede se mișcă în sus și în jos. Forex-ul este cea mai lichidă piață din lume, unde instituțiile financiare, investitorii și speculatorii cumpără și vând în mod constant sume mari de valute, creîndu-se astfel cursul actual de schimb al pieței între două valute. În general, cursurile valutare sunt cotate față de euro, dolar american, lira sterlină, franc elvețian, deoarece acestea sunt cele mai stabile și tranzacționate valute din lume. 

Când călătorești în străinătate și vrei să cumperi o sumă de bani în moneda locală, observi o diferență dintre prețul de vânzare și prețul de cumpărare. Acea diferență reprezintă profitul trader-ului valutar. Nu toate casele de schimb stabilesc aceleași rate, iar multe dintre ele încearcă să profite de călătorii din zonele aglomerate și de turiști pentru a obține un profit cât mai mare. 

Iată care sunt zonele pe care ar trebui să le eviți atunci când vrei să schimbi valută:

Aeroporturile

Evită să schimbi bani în aeroport, pentru că acolo sunt stabilite, de regulă, cele mai proaste rate de schimb (mai ales la primul ghișeu din aeroport după ce cobori din avion). Dacă e posibil, fă acest schimb la o casă valutară privată din localitate sau la un bancomat. Cel mai bine ar fi să schimbi bani la un punct valutar unde scrie “zero comision” sau “zero taxe de conversie”. 

Totuși, înainte de a pleca, poți schimba o sumă mică în moneda țării respective, pentru a avea bani în prima fază a călătoriei. Asta ca să nu te vezi nevoit să dai din colț în colț prin aeroport că nu ai cu ce să plătești un taxi. Băncile de la noi îți oferă spre vânzare diferite valute: coroane cehe, suedeze, daneze, norvegiene, lire turcești și multe altele. 

Zonele cu “valutiști”

Evită speculatorii din zonele turistice pentru a nu intra în belele obținând niște bani falși. Chiar dacă diferența este de câțiva cenți, mergi la un schimb valutar bancar din localitatea respectivă. Un alt pont ar fi să nu schimbi sume mari, mai ales dacă locul unde te afli nu-ți inspiră încredere.

Și nu în ultimul rând, să zicem că ai avut timp să afli care e rata de schimb a țării în care călătorești, nu ai nici telefon nici alte informații...Și atunci, te uiți la diferența între cursul de vânzare și cel de cumpărare a monedei, care trebuie să fie cât mai mică. Dacă diferența este mare, evident e un curs de schimb foarte prost. 

Iată care sunt cursurile afișate pe Profit Point astăzi, 14 octombrie 2019: curs valutar convertor online

Voting postare: 7

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia

x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate