Importanța educației financiare crește, atât pentru copii, cât și pentru tineri și investitori. Educația financiară devine esențială pentru familie, pentru a învăța cum să ia decizii privind echilibrarea bugetului, pentru achiziția unei case, pentru educația copiilor sau pentru asigurarea viitorului.
Fără a avea un nivel de educație financiară satisfăcător nu vei putea face diferența între produsele de economisire sau cele de investiții, pentru a le putea alege pe cele adaptate nevoilor tale. Lipsa educației financiare te poate supune riscului de fraudă, putând fi ușor dus în eroare de cei care vor să obțină foloase necuvenite pe baza lipsei de informare a oamenilor. Populația ia decizii financiare greșite pentru că nu înțelege instrumentele și serviciile financiare și nu face diferența între caracteristicile produselor din aceeași categorie.
Nivelul educației financiare este scăzut la noi în țară, pentru că majoritatea populației consideră că are o educație financiară mai bună decât în realitate. De aceea nu consideră o prioritate creșterea nivelului de cunoștințe în acest domeniu, chiar și atunci când aceste informații sunt puse la dispoziție gratuit.
Lipsa educației financiare te supune riscului de a nu ști ce produse financiare să alegi în condițiile în care ofertele financiare devin din ce în ce mai complexe și ai acces din ce în ce mai ușor la piețele financiare internaționale.
Dacă nu ai un nivel de educație financiară corespunzător nu poți să îți dai seama care este limita de îndatorare la care te poți expune, fără a ajunge în pragul falimentului personal. De asemenea nu vei ști care este nivelul de consum pe care ți-l permiți astfel încât să poți să economisești pentru a-ți realiza planurile pe termen lung și a avea un nivel de trai satisfăcător.
O dată cu evoluția tehnologiei și a accesului la internet ești expus unui volum de informații ridicat, dar dacă nu ai noțiunile financiare de bază pentru a putea face diferența între informațiile de calitate și cele îndoielnice, atunci poți fi ușor dus în eroare.
Un nivel scăzut de educație financiară determină stăpânirea cu greutate a unor termeni de bază precum, dobânda și inflația sau felul în care se calculează acești indicatori și cum îți influențează evoluția acestora viața de zi cu zi.
Lipsa educației financiare duce la utilizarea abuzivă a cardului de credit fără a putea beneficia de avantajele lui. Aproape oricine poate accesa în ziua de azi un credit, dar dacă nu îl folosești controlat poți foarte ușor ajunge să fii îngropat în datorii în loc să îți crești averea.
Nivelul scăzut al educației financiare duce la neînțelegerea avantajelor de a avea un cont bancar, de a utiliza un card de debit sau de a utiliza online banking-ul, pentru a câștiga timp și pentru a-ți eficientiza costurile.
Educația financiara deficitară te împiedică să conștientizezi importanța economisirii pentru atingerea obiectivelor pe termen lung.
Cei care au un nivel scăzut al educației financiare nu planifică pe termen lung și nu apreciază la adevărata valoare importanța asigurărilor, fie ele obligatorii sau facultative.
Și în final dacă nivelul tău de educație financiară nu este unul corespunzător, nu vei putea să îți educi copiii corect din punct de vedere financiar și astfel să îi ajuți să devină niște adulți responsabili financiar.
Studiile arată că cea mai eficientă metodă pentru îmbunătățire a nivelului de educație financiară, pe lângă punerea în practică a principiilor financiare sănătoase, sunt cursurile de educație financiară care au efecte pe termen lung.