Rolul părinților în educația financiară a copiilor

Să oferi copilului tău o educație financiară corespunzătoare este o responsabilitate prea mare pentru a o lăsa doar în grija școlii și a autorităților. Fiecare dintre noi ar trebui să fie direct interesat de educația financiară a copiilor lui.

Părinții trebuie să-și încurajeze copiii să aibă un comportament pozitiv privind administrarea banilor. Ei trebuie să le transmită acestora valori fundamentale privind banii pentru a-i ajuta să deprindă obiceiuri financiare sănătoase. Nu toți părinții le oferă un exemplu corect copiilor privind folosirea banilor, dar chiar dacă nu au toate cunoștințele necesare, părinții pot duce demersuri în direcția educării copiilor pentru a crea o generație de adulți responsabili din punct de vedere financiar.

Copiii vor ce văd la alți copii, din acest motiv rolul părinților este să le explice că fiecare om și fiecare familie este diferită și are reguli proprii pe care trebuie să le respecte privind banii. De aceea nu se poate ca ei să aibă tot ceea ce au alți copii, cum nici alți copii nu au tot ce au ei. Probabil că dacă ai un copil care merge la școală, acesta ți-a spus deja că ceilalți copii au bani de buzunar pentru a-și cumpăra o gustare în pauza mare. Cu siguranță nu ai de unde să știi care sunt regulile în familiile colegilor copilului tău, dar poți să creezi propriile reguli cu care să fiți cu toți de acord și pe care să le respectați.

În loc să îi dai în fiecare zi bani de cheltuială copilului, poți să îi aloci un buget, săptămânal sau lunar, în funcție de cum crezi că este mai bine pentru el. Dacă copilul este mai mic atunci bugetul săptămânal este o variantă foarte bună. Dacă are deja o vârstă mai mare îi poți aloca un buget lunar pentru a-l ajuta să învețe să planifice pe termen mai lung. Îi poți expune variantele pe care le are pentru administrarea bugetului și să îl lași pe el să decidă ce vrea să facă. Îi poți oferi optiunea de a-i da de acasă gustarea pentru la școală, astfel încât el să poată să facă altceva cu bugetul propriu. Sau îl poți lăsa să aleagă să își cumpere în fiecare zi gustarea de la școală și la sfârșitul săptămânii să nu îi mai rămână nici un ban de cheltuit în weekend. Decizia este bine să fie a lui ca să își asume responsabilitatea pentru deciziile luate și să simtă efectele deciziilor lui. Numai așa va învăța valoara banilor și importanța deciziilor corecte privind administrarea bugetului personal. Poți de asemenea să îl încurajezi să economisească oferindu-i la sfârșitul fiecărei săptămâni în care nu și-a cheltui bugetul un bonus pentru a-l susține în eforturile sale de a economisii. Cele mai importante lecții despre bani le va învăța punând în practică ceea ce-l înveți.

Urmăreşte-ne şi pe pagina de Facebook!

Oferindu-i copilului tău un buget îi oferi încredere, încredere pe care o va purta cu el toată viața. Nu uita, cu cât începi acest proces mai devreme, cu atât va avea efecte mai puternice asupra educației financiare a copilului tău.

Pe termen lung este mult mai important să îți înveți copilul principii financiare sănătoase decât să îi dai bani, dar să nu îl înveți cum să îi administreze corect.

Voting postare: 0

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia

x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate