Tehnologia 5G și investițiile în cea mai mare revoluție a conectivității

Tehnologia 5G și investițiile în cea mai mare revoluție a conectivității 
Una din cele mai importante tendințe ale sistemului internațional actual este dată de accelerarea schimbărilor în diferitele domenii tehnologice. Evoluția tehnologiilor a atras după sine creșterea exponențială a vitezei de circulație a informației, aspect care ne-a schimbat fundamental viața.

Acum, lumea este în pragul unei alte revoluții – cea mai mare revoluție a conectivității: revoluția 5G. În timp ce unii ar putea afirma simplu, că e vorba doar de o altă creștere a vitezei de transfer de date, așa cum s-a întâmplat cu trecerea de la 3G la a 4G, 5G pare că este o adevărată descoperire tehnologică ce va deschide ușile către multe dintre tehnologiile care ne vor modela viitorul în anii următori.

Aproape toți producătorii de telefoane și echipamente de rețea sunt pregătiți pentru rețeaua 5G. Unii dintre ei au deja dispozitive compatibile (cum ar fi Samsung galaxy S10 sau LG V50). 

Când vom putea testa rețeaua? 

Momentul este foarte aproape. Să nu crezi că suntem codașii Europei la acest capitol. Suntem chiar în topul țărilor în care se va introduce rețeaua 5G (cu speranța că acest lucru nu va scumpi serviciile de internet). 

Care sunt avantajele rețelei 5G?

Vrem cu toții video-uri 4K și le vrem instant. Vrem viteză, dar fără cabluri, semnaluri peste tot și, bineînțeles, prețuri mici! Tehnologia 5G este capabilă să ofere latență extrem de mică. Cu alte cuvinte, din momentul în care apeși pe Enter și până la afișarea unui site, ar trebui să treacă cel mult o secundă. Ei bine, 5G înseamnă latență ca pe cablu de rețea Gigabit cu 1-2 milisecunde pentru deschiderea oricărei aplicații sau site. Apoi, streaming-ul video/audio: poate fi extrem de rapid prin clipuri disponibile în 4K sau 8K HDL instant, chiar și din trenul care merge cu 200 km/h. 

Rețeaua oferă acoperire foarte mare și în aglomerație și suportă foarte mulți utilizatori în același timp (de sute de ori mai mulți decât rețeaua 4G). Viteza extrem de ridicată a rețelei este atrăgătoare și pentru orașele viitorului unde mașinile vor comunica între ele. În fine, ideea că poți atinge o viteză de 10 Gigabiți pe secundă, ceea ce este genial! Adică, e mai mult decât suportă cablul standard acum și va veni și mult mai ieftin, fără găuri prin pereți. Asta înseamnă adevăratul nelimitat, și nu doar pe telefon ci de oriunde. 

Un alt motiv pentru care rețeaua 5G ne va schimba viața este modul în care va deschide calea către alte tehnologii. Una dintre cele mai mari revoluții care se așteaptă în viitorul apropiat sunt mașinile fără șofer. Acestea ar putea funcționa perfect în mod autonom, fără erori sau accidente. Și acesta este doar un exemplu. Întreaga industrie IoT (Internet of Things) ar putea fi modernizată, alături de cloud computing, tehnologie drone, orașe inteligente și aproape orice industrie tehnologică.

Construcția, dezvoltarea, operarea și obținerea beneficiilor de pe urma tehnologiei 5G vor cuprinde mai multe sectoare, fiecare menținând și/sau folosind varii aspecte ale rețelei. De exemplu, construcția și dezvoltarea infrastructurii este ghidată de companiile de telefonie mobilă, precum Nokia (HE: NOKIA) și Ericksson, în timp ce companiile de telecomunicații, precum Verizon (NYSE: VZ) și Deutsche Telekom (DE: DTEGn) vor furniza acces la rețea organizațiilor și persoanelor fizice.

Desigur, impactul 5G va ajunge mult mai departe decât doar companiile implicate în telecomunicații. Piața financiară va avea nevoie și ea de noi procesoare și semiconductori pentru a transfera cantități masive de date, ceea ce va contribui la dezvoltarea companiilor precum Intel (NASDAQ: INTC), Juniper, Broadcom (NASDAQ: AVGO) și Cisco (NASDAQ: CSCO). 

Investițiile în tehnologia 5G

Analiștii estimează că piața tehnologică 5G se va ridica la 277 miliarde de dolari până în anul 2025.

Așa cum am spus anterior, potențialul 5G este nelimitat, iar oportunitățile financiare sunt și ele pe măsură. Se preconizează că piața va crește în următorii câțiva ani și, pe măsură ce tehnologia 5G va deveni mai răspândită și de ea vor depinde multe alte tehnologii. Pentru a oferi investitorilor o expunere pe această piață în plină expansiune, unii brokeri au creat portofolii de investiții revoluționare ce includ acțiunile multor companii care vor juca un rol cheie în această tehnologie și vor deveni marii jucători pe piața financiară. 

Cel mai simplu mod de a investi în 5G: ETF-urile

ETF-urile (Exchange-Traded Funds) reprezintă un coș de acțiuni acumulate sub un simbol de tranzacționare și tranzacționate ca o singură entitate. Acestea au câștigat popularitate printre investitori în ultimii ani, deoarece oferă diversificare instantanee și oferă investitorilor o modalitate simplă de a obține acces imediat pe piață. 

Există două tipuri de ETF-uri care te-ar putea interesa în cazul în care vrei să obții profit din revoluția 5G: Global X Internet of Things ETF (NASDAQ: SNSR) și Pacer Benchmark Data and Infrastructure Real Estate ETF.

Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes în piețele financiare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *