Conform unui studiu bancar internațional, la care au participat peste 15.000 de respondenți din 15 țări, 84% dintre români cred că investiția într-o locuință este profitabilă, 44% dintre aceștia considerând că economiile pentru cumpărarea propriei case sunt foarte importante.
În prezent, România are o pondere ridicată de 96% de familii care trăiesc în locuințe personale, iar 25% dintre români anticipează că își vor cumpăra o locuință după vârsta de 35 de ani.
Totodată, aproximativ 20% dintre români nu cred că își vor permite cumpărarea unei locuințe din cauza că nu reușesc să economisească bani sau nu-și permit să facă un credit ipotecar. Motivul? Prețurile ridicate și teama de îndatorare.
Mai mult, locuințele nu sunt ieftine. Unele persoane aleg să își acorde mai mult timp pentru a economisi suma necesară sau amână decizia de a cumpăra o locuință. Iar odată cu extinderea orizontului de timp, nu este surprinzător că aceștia își îndreaptă atenția și către alte obiective, precum călătoriile, hobby-urile și alte cheltuieli.
Există și varianta creditării, dar riscurile de a contracta un credit ipotecar sunt multe. O simplă decizie luată la impuls poate aduce debitorul în prag de faliment. Pentru a face față achitării datoriilor pe termen lung, planificarea financiară devine esențială. La fel de importantă este și investiția în educația financiară care te poate ajuta să-ți formezi strategii de economisire și cheltuieli pe termen lung.
Iată ce poți face, în 7 + 1 pași simpli:
- Investește în educația ta
- Informează-te
- Fă-ți un plan
- Analizează-ți cheltuielile
- Economisește
- Multiplică-ți sursele de venit
- Investește
- Ajută-i și pe ceilalți
Ghidul tău în finanțe personale și money management. Economisește mai mult, investește inteligent, scapă de datorii!