Avantajele oferirii unui buget copilului tău

Cea mai bună metodă de a-ți învăța copilul cum funcționează banii este metoda practică. Astfel, pentru a avea rezultate cât mai bune nu ezita să îi aloci un buget periodic copilului tău, dar nu înainte de a-l învăța ce să facă cu el. Lasă-l să facă greșeli și așa își va aduce aminte mai bine cum trebuie folosiți banii eficient.Subiectul acordării “banilor de buzunar” copiilor este intens discutat în rândul părinților. Care este vârsta potrivită la care să începi să îi dai bani de buzunar? Ce sumă ar trebuie să îi aloci? Cum procedează ceilalți părinți și ce crede copilul tău despre acest subiect? Acestea sunt principalele întrebări care-i vin în minte unui părinte atunci când vine vorba despre a-i oferi copilului său un buget periodic sau o alocație.

Pentru a face puțină lumină și pentru a te ajuta să decizi dacă este bine sau nu să îi dai bani de cheltuială copilului tău o să-ți prezentăm avantajele administrării unui buget propriu pentru copii.
Oferirea unui buget personal îi dă copilului tău puterea de a lua decizii privind cheltuielile pe care le face. Nu te aștepta ca de la început să facă cele mai bune alegeri. Va mai face și greșeli, dar asta face parte din procesul de învățare. Va învăța repede că dacă cheltuie banii pe gustări sau jucării ieftine nu va mai avea bani pentru lucruri mai importante.

Va învăța să compare prețurile. Dacă până la administrarea banilor personali nu îl interesa prea mult prețul unui produs, în momentul în care are propriul buget de gestionat va pune mare accent pe prețurile produselor pe care și le dorește.

Va învăța să economisească. Poate asta nu va fi prioritatea lui de la prima sumă primită, dar cu cât va crește în vârstă și se va mări și suma de care va beneficia, economisirea va deveni importantă pentru el. Dacă va învăța să economisească de mic, cu siguranță va păstra acest obicei și când va fi adult.

Va învăța să facă diferența între nevoi și dorințe. Părinții sunt responsabili de satisfacerea nevoilor copiilor, dar când intervine satisfacerea dorințelor copiii trebuie să învețe că nu toate dorințele pot fi satisfăcute. De aceea atunci când o nevoie este transformată de copil într-o dorință, părintele îi poate oferi soluția de compromis în care el îi da banii necesari satisfacerii nevoii, iar copilul dacă vrea va adăuga diferența pentru a satisface dorința. De exemplu, părinții trebuie să îi asigure copilului hainele necesare în funcție de posibilitățile materiale. Dacă copilul vrea haine de firmă, pe care părinții nu sunt dispuși să cheltuie bugetul familiei, îi pot oferi copilului posibilitatea de a plăti din bugetul personal diferența până la prețul obiectului vestimentar de renume pe care și-l dorește. Astfel copilul se va gândi de două ori dacă merită să își cheltuie banii pe acel produs sau poate face ceva mai bun cu ei.

Urmăreşte-ne şi pe pagina de Facebook!

În final, cea mai bună modalitate de a-ți educa financiar copilul este să te educi întâi pe tine. Dacă îi vei împărtăși experiențele tale legate de bani, copilul va învăța din greșelile tale fără a trebui să le repete și el.

Pentru a-ți ajuta copilul să afle informații noi și să descopere lucruri practice despre bani, înscrie-l la cursul de educație financiară pentru copii organizat de Profit Point.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *