Într-o societate lipsită de educație financiară, într-o epocă a bombardamentului informațional, a strategiilor avansate de vânzare și marketing, haosul este omniprezent, iar oamenilor le este din ce în ce mai greu sa perceapă ce sunt investițiile. Într-o astfel de situație, cel mai simplu este să ne întoarcem la origini, să înțelegem că nu mai reinventează nimeni roata, să căutăm o persoană care a performat în acest domeniu, să înțelegem procesul parcurs și să facem și noi la fel.
Îi știm cu toții pe Warren Buffet, Ray Dalio sau Carl Icahn, dar eu vreau să vă expun povestea lui Earl Crawley, o persoană simplă din clasa muncitoare, care a lucrat mare parte din viața lui ca parcangiu. Ei bine, ce legătură are Earl cu lumea investițiilor? Fără să câștige vreodată mai mult de 20.000 de dolari anual, el a ajuns în punctul în care să își achiziționeze o casă (peste 250.000$), să nu aibă datorii și un portofoliu de jumătate de milion de dolari. Cum a reușit el să facă asta? Chiar el ne spune “pune banii să muncească pentru tine”.
Fiind parcangiu a avut ocazia să discute zilnic cu persoane din diferite domenii, astfel a auzit despre investiții. Acest domeniu i-a stârnit curiozitatea și a început să se educe în acest domeniu, să se documenteze din diferite surse, pentru a deprinde cunoștințe și ulterior abilități. A reușit să economisească din banii câștigați la job și o parte să o investeasca în fonduri mutuale, dar și în selecție individuală de acțiuni blue chip, care plătesc în mod regulat dividende (precum Coca-Cola sau IBM). Fără să facă lucruri foarte complicate, a reușit să ajungă la această sumă de jumătate de milion de dolari, ba mai mult, acum foarte multă lume vine la el pentru a primi sfaturi despre posibile investiții în piețele financiare.
Earl este dovada faptului că oricine, indiferent de banii pe care îi câștigă, de studiile pe care le are, dacă are motivația să își crească standardul de viață, dacă se educă pentru a face acest lucru, poate să ajungă la independența financiară. Acesta este motivul pentru care a devenit o sursă de inspirație pentru mine.
El nu a facut nimic ieșit din comun. A învățat principiile de educație financiară și investițională, și le-a aplicat în mod consecvent în fiecare zi. Ei bine, iată care sunt aceste principii elementare:
1.Să ai veniturile mai mari decât cheltuielile.
2.Să economisești cu scop investițional.
3.Să te educi financiar și investițional.
4.Să îți stabilești strategia investițională în funcție de profilul tău.
5.Să ai un plan investițional foarte bine pus la punct.
6.Să implementezi strategia fiind consecvent.
7.Să ai capacitatea de a amâna recompensa și a gândi pe termen lung.
Rezultatul final va fi cel pe care l-a obținut și protagonistul nostru din acest editorial. Matematic vorbind, la aceleași comportamente, vei obtțne aceleași rezultate. M-aș bucura să îmi scrii, tu, cel care citești acest articol, că ai urmat sfaturile, iar viața ta financiară s-a îmbunătățit semnificativ!
Urmează aceste principii. Fii disciplinat, riguros și ordonat în setarea obiectivelor tale, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. Drumul a fost deja deschis și testat de alții!
Editorial de Andrei Zaharia
Director Adjunct Profit Point, București, Piața Victoriei.
Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes pe bursă.