Valoarea de piață totală a monedelor digitale a depășit, în premieră, pragul de un trilion de USD, în contextul în care prețul Bitcoin-ului a urcat la un nou nivel record. Pe parcursul zilei de vineri, moneda Bitcoin s-a tranzacționat până la 41.973 USD, în creștere cu aproximativ 4% față de joi, ceea ce înseamnă o creştere de peste 900% comparativ cu valoarea de 3.859 USD înregistrată în luna martie a anului trecut, pe măsură ce guvernele din întreaga lume au majorat stimulentele pentru a contracara impactul economic al coronavirusului. Această majorare a cheltuielilor a alimentat temerile privind inflaţia şi devalorizarea dolarului american.
Creșterea vertiginoasă a criptomonedelor a atras atenția investitorilor instituționali, care o consideră un potențial activ de refugiu de durată, asemănător aurului şi nu o bulă speculativă, cum prevăd unii analişti şi investitori. Strategii de la JPMorgan au declarat recent că Bitcoin ar putea atinge 146.000 de dolari pe termen lung, întrucât concurează cu aurul ca monedă alternativă.
Totuși, sceptici care consideră Bitcoin drept un activ speculativ fără valoare intrinsecă și o bulă de piață care ar putea exploda la un moment dat. Bank of America a lansat marți o notă numind Bitcoin „mama tuturor bulelor”, cu un grafic însoțitor care arată cum creșterea spectaculoasă a monedei virtuale se compară cu alte bule ale pieței financiare.
Are rost să investești în Bitcoin?
Mulți au câștigat bani colosali pentru că au cumpărat Bitcoin când era foarte ieftin, dar la fel de mulți au pierdut averi pentru că s-au entuziasmat când nu mai era cazul. Ca și la bursă și în orice altă investiție, se aplică și aici o singură regulă de bază: nu te lăsa dus de val. Când toată lumea cumpără, este mult mai sigur să stai deoparte. Cei care au câștigat până acum, au reușit pentru că au făcut o investiție când moneda era ieftină, iar riscurile mari erau cumva compensate de investiții mici. Dacă decizi acum să riști, nu pune niciodată la bătaie mai mult de câteva sute de lei și fii pregătit să aștepți chiar și mai mulți ani până când să evaluezi rezultatele.
Citește și: Principii de tranzacționare pe bursa criptovalutară
Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes pe bursă.