Vremurile în care trăim sunt pline de incertitudini. Imprevizibilitatea viitorului economic sporește tot mai mult nesiguranța condițiilor în care ne desfășurăm activitățile. Totul se află într-o continuă transformare, iar rezultatul a ceea ce se întâmplă acum este dincolo de barierele cunoașterii noastre.
În aceste condiții, orice măsură luată pentru protecția ta financiară poate face o diferență enormă. Economiile sunt o soluție în situațiile în care te confrunți cu multe incertitudini pentru că ai putea să-ți rezolvi parțial sau în totalitate problemele financiare.
Mulți, însă, nu reușesc să economisească bani. Motivele ar fi mai multe: ori oameni nu cred că pot reuși să economisească, punându-și bețe în roate și căutând tot felul de scuze, ori ei nu au voință suficientă pentru a-și îmbunătăți situația financiară.
Ce sunt economiile?
Prin definiţie, economiile reprezintă surplusul venitului peste ceea ce se cheltuie pentru consum. Banii economisiți sunt acea diferenţă între ce încasăm şi ce cheltuim. Prin urmare, ai putea pentru început să acționezi asupra veniturilor tale. Este adevărat că nu-i ușor să-ți crești veniturile, dar cel puțin știi că, într-o oarecare măsură, te poți baza pe ele. Următorul pas ar fi să îți monitorizezi cheltuielile. Dacă vei corela corect raportul dintre venituri și cheltuieli, vei observa cum încep să se adune și economiile.
Micile economii te pot remunera.
Economisind lunar o sumă cât de mică, vei reuși să capeți un sentiment de control asupra situației tale financiare. Or’ până la urmă, faptul că îți poți influența bugetul personal este un lucru foarte bun. Nu? Având un control asupra banilor care pot produce rezultate și îți pot aduce bonusuri mari, realizezi că ești pe calea progresului în obținerea siguranței financiare.
Celebrul Warren Buffet a avut mereu succes la bani pentru că este un om cumpătat. Miliardarul este de părere că, decât să cheltuiești pe lucruri de care nu ai nevoie, mai bine economisești pentru a face cu banii ceva care îți aduce plăcere (să mergi într-o vacanță, de exemplu) sau să-i investești.
Mai multe avantaje:
Economisind bani, vei scăpa de grijile financiare și vei avea abilitatea de a te descurca mai ușor în orice situații. Economiile îți vor da un sentiment de siguranță și îţi vor da posibilitatea să-ți păstrezi stilul de viaţă, chiar și în vremuri de criză.
Adunând bani, vei fi stimulat să-ți stabilești anumite obiective. Vei realiza că este mult mai avantajos să aduni bani pentru a-ți lua un telefon nou, decât să faci un împrumut pentru asta.
Mai mult, în condiţiile în care inflaţia deja îşi conturează din ce în ce mai clar efectele, economisirea este tocmai binevenită alături de o educație care te poate ajuta să faci investiții cu banii economisiți, astfel încât să poți obține profituri substanțiale.
În concluzie, poți să-ți găsești scuze ori poți să obții rezultate, iar tu ești cel care alege pe care parte a baricadei să se afle. Nici un lucru valoros nu poate fi obținut fără efort. Așadar, ia-ţi angajamentul faţă de tine însuți că începând de azi tu poţi mai mult de atât.
Iată ce poți face, în 7 + 1 pași simpli:
- Investește în educația ta
- Informează-te
- Fă-ți un plan
- Analizează-ți cheltuielile
- Economisește
- Multiplică-ți sursele de venit
- Investește
- Ajută-i și pe ceilalți
Ghidul tău în finanțe personale și money management. Economisește mai mult, investește inteligent, scapă de datorii!