Probabil mulți dintre noi s-au lovit de situaţia în care, deschiderea de poziţii considerate "bune" au dezamăgit aşteptările, în timp ce unele poziţii mai putin satisfăcătoare, au reuşit, de fapt, să aducă profituri. Dacă analizăm puţin acest fapt, dincolo de analiza tehnică, ajungem să găsim un răspuns destul de descurajant la întrebarea "De ce se întamplă aşa?".Răspunsul, în realitate, este pe cât se poate de simplu. Trebuie să recunoaştem că tradingul constituie o joacă de probabilităţi, în care, în orice moment, ar putea să se întample orice. Piaţa se va îndrepta în acea direcţie în care va dori, iar dorinţele şi prognozele noastre nu vor influenţa deloc preţul. De aceea, pe lângă căutarea de "poziţii ideale", ar trebui să acordăm suficientă atenţie şi legilor fundamentale cu privire la managementul riscului.
Natura şi esenţa riscurilor ne este explicată de analistul financiar al grupului Profit Point, Oleg Zolotco, ce are o experinţă vastă pe pieţele financiare internaţionale.
“Încercând să analizăm natura apariţiei riscului, am putea concluziona că orice evenimente zilnice ascund riscuri, oricât de nesemnificative n-ar fi ele. De exemplu, ieşind pe uşa propriei case am putea să ne împiedicăm şi să ne accidentăm. Oare acest lucru nu constituie un risc? Eu consider că da, e un exemplu de risc ascuns. Însă există şi o altă categorie de risc, calculat în mod preliminar. În acest caz, oamenii îşi pot calcula nivelul de risc într-o situaţie sau alta şi pot lua anumite măsuri pentru reducerea acestora. După acest tipar, puteam realiza o analogie şi cu piaţa FOREX. Există riscuri oarbe, a căror probabilitate de apariţie nu poate fi calculată, dar există şi riscuri calculate. Un risc orb, în comerţ, se exteriorizează prin măsuri nechibzuite şi necalculate, fără a exista necesitatea realizării lor, iar tranzacţionarea "cu ochii închişi", fără evaluarea riscurilor aminteşte de o loterie. O astfel de strategie de tranzacţionare nefundamentată, va duce, fără orice îndoială, către eşec.
Un risc calculat presupune întotdeauna analiza şi evaluarea situaţiei înainte de a lua o deciziei şi, respectiv, asumarea ori neasumarea anumitor riscuri. E foarte important ca în momentul realizarii de tranzacţii să-ţi asumi riscurile, să nu renunţi ori să te îndoieşti odată ce decizia a fost luată. De aceea am fost puţin fortat de natura situaţiei, să creez o sală de dealing în cadrul grupului Profit Point din Bucureşti, unde să pun accent pe disciplina şi psihologia în tranzacţionare. Pentru un trader începător nu este suficinet să cunoască teoria, el are o mare nevoie de o susţinere şi încurajare pe piaţa reală. Să i se confirme unele prognoze de către un specialist şi să i se spună când trebuie să se oprească din trading şi să închidă calculatorul.
Însă, apare întrebarea, cum calculăm riscurile posibile din tranzacţii, cum ajungem la managementul riscului acceptabil şi prin ce metodă putem să controlăm riscurile?"
Înainte de a lua o decizie privind realizarea unei tranzacţii, trebuie să fiţi conştienţi de corectitudinea evaluării raportului dintre câştigurile aşteptate şi posibilele riscuri. De exemplu, preţul care se află în apropierea unui nivel bun de suport va corespunde unui nivel redus de risc în cazul deschiderii unei poziţii long şi, invers, preţul care se află în apropierea unui nivel important de rezistenţă va evalua un risc redus pentru o poziţie de vânzare.
Distanța între punctul de intrare în piața și următorul nivel de suport ori rezistența, conform analizei tehnice alese, este destinată pentru ieșirea din poziție și corespunde câștigului anticipat al operațiunii. În același timp, distanța dintre prețul de intrare în piață și prețul la atingerea căruia este încălcat planul de tranzacționare, va indica o ieșire neplanificată din poziție, respectiv va elucida un anume risc. Înainte de luarea unei decizii de realizare a unei tranzacții, trebuie să ne amintim mereu de faptul că raportul dintre caștigul anticipat și rata posibilă a riscului trebuie să fie favorabil, respectiv, să fie nu mai mic de 2:1.
Acesta este unul din scenariile care se pot pune în aplicare în sala de dealing. Fapt ce diminuează semnificativ riscul tranzactionării la domiciliu.
Te-ai săturat de sfaturile generaliste şi teoretice? Nu ştii ce să faci cu atâtea date tehnice şi ce informaţii să mai reţii? Poate că ar fi momentul să ai alături un mentor personal, un specialist care a depăşit deja aceste obstacole. Tu te vei bucura de sfaturi practice, bazate pe experienţa lui şi nicio întrebare nu îţi va mai rămâne fără răspuns!