Câți bani cheltuim în decembrie?

Luna decembrie bate la ușă, iar o dată cu ea vine și Moș Nicolae, Crăciunul, Revelionul – sărbători care, în mod tradițional, reprezintă momente de a dărui.  

Potrivit unor studii, românii se simt obligați să cumpere cadouri în perioada sărbătorilor, unii din ei rămânând cu buzunarele goale sau chiar cu datorii. O mare parte din europeni sunt de părerea că sărbătorile de iarnă sunt legate tot mai mult de cheltuirea banilor, iar strategiile comerciale de vânzare produse cum ar fi Black Friday sau Cyber Monday, creează o presiune socială și îi încurajează pe oameni să cumpere cadouri de Crăciun care, probabil, nici măcar nu vor fi utile sau apreciate. 

Circa 50% dintre români se simt obligați să cheltuie foarte mulți bani în decembrie, cu 10% mai mult decât media europeană, fiind depășiți doar de spanioli unde rata cheltuielilor se aproprie de pragul de 60%. 

De Moș Nicolae, de exemplu, 8 din 10 români ascund daruri în ghetuțe care depășesc duma de 300 de lei: cadourile sunt diverse și variază de la dulciuri și hăinuțe, până la cele mai scumpe gadgeturi electronice (tablete, smatrphone-uri etc.)

Multe familii (inclusiv cele cu venituri mici) recunosc că au de gând să cheltuie de sărbători minim 1 000 de lei, bani în care trebuie să se încadreze tot ceea ce înseamnă masă, cadouri, pom de Crăciun etc.  Unii chiar ajung să se împrumute pentru a se bucura de sărbători, urmând ca anul viitor să achite niște rate pentru că și-au permis luxul de a cheltui foarte mult.  

Ce poți face ca să fii mai cumpătat?

Primul pas e să stabilești o zi în care să poți discuta cu familia ta despre toate planurile pe care le aveți de sărbători. 

Fă o listă de cumpărături și alocă bani din timp pentru tot ce scrie acolo. Dacă vrei faci cumpărături pentru casă, începe lista cu două săptămâni înainte, iar dacă vrei să cumperi daruri, ar fi bine să-ți planifici bugetul mult mai devreme.  

Odată ce ți-ai stabilit o limită de bani, respect-o cu strictețe și fii mai calculat. Dacă reușești să te abții de la cheltuieli suplimentare și nu deviezi de la bugetul alocat pentru cumpărături, vei realiza că poți trăi și fără acele lucruri suplimentare pe care, cu siguranță, le ai deja acasă. 

Cadourile pe care le cumperi nu trebuie să fie costisitoare și extravagante. Cel mai bine e să te bazezi pe experiență: poți merge cu familia la un spectacol sau la un film, pentru că cele mai frumoase cadouri sunt cele în care investești mai mult suflet. 

Acum este momentul să începi să-ți planifici bugetul pentru niște sărbători de iarnă grozave. Și nici măcar nu este așa dificil. Ceea ce trebuie să faci e să-ți planifici bugetul și să economisești pe cât e posibil.  

Vrei să ai mai mulți bani?

Iată ce poți face, în 7 + 1 pași simpli:

  1. Investește în educația ta
  2. Informează-te
  3. Fă-ți un plan
  4. Analizează-ți cheltuielile
  5. Economisește
  6. Multiplică-ți sursele de venit
  7. Investește
  8. Ajută-i și pe ceilalți

Ghidul tău în finanțe personale și money management. Economisește mai mult, investește inteligent, scapă de datorii!