Uitându-ne în istorie, noi ”Homo Sapiens” nu avem tendința să învățăm chiar atât de repede din greșeli. Aici nu mă refer la războaie inutile, căci este foarte clar acest lucru; mă refer la noi, oamenii de rând, cetățenii care ieri, când era soare, aveam obiective și viziune, iar astăzi când este furtună, intrăm în carapace, închidem strâns ochii și așteptăm să apară curcubeul.
“Dacă aș fi știut și aș fi cumpărat de X lei, ce de bani aș fi făcut…” Ei bine, tu nu vrei bani, tu vrei atenție, de fapt! Pentru dacă ai fi vrut bani, ai fi înțeles că și acum (chiar în aceste momente la care suntem martori) este tot o perioadă foarte bună pentru investiții. Dacă ai fi vrut bani, te-ai fi înscris la acele cursuri sau ai fi cumpărat acele cărți, care să te ajute să obții mai multă transparență și claritate în gândire.
De ce spun că nu învățăm din greșeli?
Să o luăm treptat: am avut criza imobiliară din 2007-2008, câteva conflicte politice, câteva atacuri teroriste revendicate și, colac peste pupăză, pandemia. Crize, în care ne-ar fi plăcut să jucăm rolul de investitor, dar ne-am panicat: fie din neputință, fie din cauza Massmedia, fie din alte scuze – noi am considerat că este mai bine să ne adăpostim la căldura carapacei noastre, iar la final, când lucrurile au reintrat în normal să realizăm că s-au schimbat puțin și averile – ale oamenilor care au riscat și au înțeles oportunitățile, versus ale noastre, oamenii ”prudenți”. Concluzia patternului nostru comportamental este următoarea: nu ne place incertitudinea! Ce ne rezervă viitorul este ceva necunoscut, însă ce putem vedea ca un element ciclic este mișcarea piețelor bursiere de-a lungul istoriei, mai exact corecțiile și crash-urile firești venite odată cu hazardul.
Cum ar trebui să mă comport acum față de perioada liniștită, anterioară? FIX LA FEL!
Am un plan de investiții sfânt de la care nu mă abat! Adică, în continuare voi cumpăra lunar, la data stabilită, dacă urmăresc investiții pe termen lung. Economiile, în general sunt în creștere, orice indice bursier ne arată asta, iar motivele sunt ușor de înțeles: inflația, creșterea populației și evoluția tehnologică. Dacă deschidem în aceste zile graficele indicilor sau anumitor companii, vom vedea corecții. Adică momente în care noi vom fi atenți, pentru că vor fi prețuri de ”discount” pentru majoritatea instrumentelor. Nu vreau să par insensibil, sunt solidar cu vecinii noștri, însă în egală măsură sunt și investitor, deci prin definiție, oportunist! Un domn mai isteț ca mine a spus un lucru foarte interesant, pe care îl voi ”îndulci” puțin doar ca să nu supăr pe nimeni: “Cele mai bune momente de investit sunt cele în care se țipă pe străzi!”. În aceste momente se face transferul banilor din mâinile anxioșilor care vând, cuprinși de panică, în mâinile de fier ale investitorilor, care au tot “așteptat” momente ca astea.
Unde vreau să ajung cu acest articol: STICK TO THE PLAN! Ai un plan? Foarte bine, ține-te de el. Ti-ai propus să investești lunar indiferent de contextual politic și economic? Pai fă-o! Pentru liniștea ta emoțională, lasă puțin ziarele de-o parte, uită-te unde contează cu adevărat: raportări financiare, indicatori macro-economici și acționează în consecință. Uită-te la ETF uri, învață despre hedging, învață noi metode de gestionare a riscului, iar apoi riscă într-un mod calculat!
Eu, personal, în continuare voi fi atent la principalii indici bursieri mondiali: MSCI ACW, FTSE Developed Europe, FTSE 100, FTSE 250, S&P 500, în continuare voi investi periodic în ETF-uri, fie că reprezintă indicii de mai sus, fie alte clase de active, care îmi permit să mă diversific. De asemenea, de fiecare dată este ceva tentant atunci când o companie se listează la bursă. Cumpără acțiunile potrivite cât mai repede posibil, ține-le o perioadă și poți afla că ești deținătorul viitoarelor Amazon sau Tesla! Aceste oferte publice inițiale pot avea rezultate stratosferice, similare giganților menționati mai sus. Dar aici trebuie să fim atenți la un aspect foarte important: pentru fiecare companie precum Apple, există nenumărate companii similar, care în urma listării, au înregistrat rapoarte negative în primii 5 ani și chiar s-au desființat, făcând ca acționarii să-și piardă banii. Daca alegi să investești într-un IPO, asigură-te că nu investești decât un mic procent din portofoliul tău, indiferent de cât de "HOT" ar fi la început sau dacă este listat la NYSE.
Așadar, indiferent de contextul politic, economic, anul acesta voi fi atent la:
Stripe - Viața a fost foarte bună pentru compania gigant din San Fancisco, bazată pe e-payment. Compania a reușit să strângă, doar în 2021 aprox. 600 milioane USD, reușind să ajungă la cifra uluitoare de 95 miliarde USD. Acest lucru ar putea să transforme STRIPE într-unul din cele mai importante IPOs din istorie, mulțumită creșterii pentru e-commerce din timpul pandemiei, o creștere care nu pare să aibă o corecție vizibilă.
Rivian Automotive - Amazon a finanțat un proiect de mașină electrică de tip Pick-up, care ar putea să iasă public în toamna acestui an, cu o evaluare estimată la 80 miliarde USD. Ca o mică perspecitvă, este puțin mai sus decât valoarea actuală a companiei FORD. Nu este greu sa înțelegem trendul, americanii iubesc pick-up truck-urile, iar Rivian arată cool. :) Amazon va cumpăra 100K de vehicule.
Databricks - Big Data a devenit o obsesie a companiilor din orice industrie. Databricks a devenit un important furnizor de unelte menite să faciliteze managementul bazelor de date utilizând chiar și inteligența artificială. Compania are deja 5000 de clienți în 19 țări și se află pe punctul de a genera încasări de 1 miliard USD în 2022, înregistrând un randament de 75% de la an la an.
Desigur acestea sunt doar predicții și nu sfaturi investiționale. Pot să greșesc, iar noile companii - giganți în devenire - să nu crească chiar sub ochi mei. Dar și așa, sunt mulțumit că sunt stăpân pe situație, am un plan care mă ajută să îmi gestionez și riscurile, și investițiile, cu alte cuvinte mă ajută să fiu la suprafață în momente de incertitudine, ca acesta.
Astfel, nu mă voi comporta deloc diferit față de anul trecut sau 2019. “Apa trece, pietrele rămân” - nu aș fi crezut că vorba aceasta se va aplica atât de bine la un moment dat. Am un plan și cu el defilez în această perioadă și nu numai.
STICK TO THE PLAN!
Editorial de Cristian Dulea