La sfârşitul unei săptămâni pline de evenimente cu un puternic impact asupra pieţei de capital, tragem linie şi vă prezentăm cele mai importante aspecte din perioada 24 – 30 august 2015, vizând printre altele crahul bursier chinez, criza refugiaţilor sirieni şi cea mai mare cădere de piaţa asigurărilor din România.
Indicii bursieri, în scădere: După un început de săptămână cel puţin agitat, pe fondul volatilităţii burselor externe, Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de vineri în coborâre, pe fondul unei lichidităţi scăzute faţă de ziua precedentă, de 21,66 milioane de lei (4,89 milioane de euro).
Criza burselor din China: Piaţa chineză de capital a înregistrat pierderi masive pe parcursul a cinci şedinţe de tranzacţionare, cu efecte imediat vizibile asupra pieţelor bursiere la nivel global. Astfel, deşi acţiunile din China au închis vineri în creştere cu 4,82%, pe ansamblul săptămânii au înregistrat un declin de circa 8%, din cauza temerilor investitorilor legate de încetinirea creşterii economiei chineze.
Economia Greciei, în uşoară creştere: Economia Greciei a crescut cu 0,9% în trimestrul al doilea faţă de trimestru precedent, potrivit datelor institutului elen de statistică Elstat, însă această creştere a fost alimentată de începutul în forţă al sezonului turistic, urmând ca efectul pozitiv să fie de scurtă durată, din cauza introducerii controlului capitalului în luna iulie.
Criza refugiaţilor: Cu importante implicaţii asupra economiei europene, criza refugiaţilor sirieni ia amploare, miniştrii de Interne din Germania, Franţa şi Marea Britanie solicitând o reuniune de urgenţă pe tema valului de imigranţi. Consiliul extraordinar la nivel european va avea loc pe 14 septembrie, la Bruxelles.
Dezastru în asigurări: Autoritatea de Supraveghere Financiară a făcu publice, în cursul săptămânii trecute, decizia de dizolvare şi deschiderea procedurii de faliment pentru Astra Asigurări, activele în valoare de peste 500 milioane de lei urmând să fie scoase la vânzare.
Efectele secetei în agricultură: Seceta a cauzat pierderi majore pentru culturirle de porumb, floarea soarelui şi soia, potrivit unei declaraţii susţinute de Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la şedinţa Comisiei pentru agricultură de la Camera Deputaţilor. Evaluarea pagubelor cauzate de secetă va fi cunoscută în luna septembrie.