5 soluții de finanțare pentru propriul start-up

Orice idee se poate transforma într-o afacere, dacă ești cu adevărat pasionat de ceea ce faci. Iar între idee şi afacere este un singur pas: finanţarea. Există multe soluții care să-ți aducă bani pentru un start-up, printre care: finanțarea de la stat, granturile non-equity, finanțarea din partea investitorilor business-angels și altele. Cu banii obținuți, alături de un plan de afaceri bine pus la punct, îți poți cumpăra materie primă și utilaje, și chiar poți angaja o echipă. Cu alte cuvinte, poți construi fundamentul proiectului tău business. Sună încurajator, însă - deloc simplu. Drumul afacerilor nu este lipsit de obstacole și greutăți.

În acest articol ai cinci soluții despre cum poți să faci rost de bani pentru propriul start-up.

#1 Bootstrapping

Bootstrapping-ul este acea modalitate de a-ți asigura sursa de finanțare a afacerii, fără a apela la surse externe, ci doar făcând economii în timp și folosindu-ți cât mai eficient propriile resurse. În acest caz, ar trebui să fii liber de datorii, să-ți evaluezi activele și să vezi cât de mult poți economisi. Este o sursă de finanțare care nu generează un aport de bani lichizi și ține, mai degrabă, de ”strângerea curelei”, concept care de aplică de altfel oricărei afaceri, în orice structură sau etapă de dezvoltare. Bootstrapping-ul este o soluție bună, pentru că poți porni afacerea chiar de acasă. Poți cumpăra lucruri în barter, poți folosi voluntari pentru realizarea proiectului și te poți promova online, pe rețelele de socializare. 


#2 Împrumuturi și micro-împrumuturi

Împrumuturile sunt primul lucru la care s-ar gândi o persoană atunci când vrea să deschidă o afacere. Multe bănci sau firme de creditare oferă soluții eficiente de finanțare micilor întreprinzători, sporindu-le capacitatea de producție în rândul afacerilor din țară. Există îmrumuturi pe care le poți obține în condiții avantajoase, prin măsuri financiare eficiente. Cu ajutorul unui împrumut, poți spori cantitatea de produse comercializate și crește gama de servicii furnizate pentru clienții tăi. Împrumutându-te, îți asumi niște riscuri. Dar la fel, cu riscuri, începe și inițiativa ta antreprenorială de la zero.

#3 Crowdfunding


Împrumuturile nu sunt pentru toată lumea, iar vestea bună este că există soluții alternative, astfel încât orice antreprenor să poată respira din nou. Crowdfunding-ul este o opțiune cu risc scăzut pentru începătorii care caută o anumită expunere în afacerea lor. Este suficient să accesezi o platformă de finanțare colectivă, cu finanțatori/donatori care sunt dispuși să contribuie la afacerea ta în schimbul unor recompense sau a unei anumite părți din profit. Trebuie doar să te asiguri că ai un plan bun și oferte atractive care vor atrage mai multe persoane din crowdfunding.

#4 Păstrează-ți jobul actual 

Dacă ești abia la început și ai doar ideea de afacere, nu renunța încă la jobul tău obișnuit. Acesta îți oferă un punct de plecare prin acel salariu lunar stabil pe care îl poți economisi și investi în start-up. Chiar dacă este mai puțin decât soluția ideală, acesta este cel mai sigur pas realist pe care îl poți face pentru a-ți menține afacerea pe linia de plutire. 


# 5 Găsește ”îngeri-investitori” (business-angels) 


Dacă ai reușit să oferi un nume și o imagine afacerii tale, cu siguranță vei reuși să atragi și îngeri-investitori – indivizi cu posibilități financiare mari, care oferă capital pentru afacerile aflate în etapa de start-up, de obicei – în schimbul participării ca acționar în companie sau ca împrumut convertibil. În România, ideea de înger-investitor a devenit cunoscută publicului abia în 2007, prin intermediul emisiunii Arena Leilor (locul unde poți vedea niște business-angels discutând cu antreprenori la început de drum și care au nevoie de finanțare pentru afacerile lor). Principalul rol al unui business-angel este să ofere sprijin financiare unui proiect care nu are cum să obțină ușor un credit bancar, finanțare private-equity sau bursă). Avantajul tău în cazul în care apelezi la un înger-investitor este că nu este nevoie să lași o garanție de împrumut, așa cum o cer băncile sau alte instituții de creditare.

După toate resursele disponibile de finanțare, este clar pentru oricine că există soluții suficiente de finanțare, astfel încât să poți apela la cea mai potrivită sursă pentru afacerea ta. 

Vrei să ai mai mulți bani?

Iată ce poți face, în 7 + 1 pași simpli:

  1. Investește în educația ta
  2. Informează-te
  3. Fă-ți un plan
  4. Analizează-ți cheltuielile
  5. Economisește
  6. Multiplică-ți sursele de venit
  7. Investește
  8. Ajută-i și pe ceilalți

Ghidul tău în finanțe personale și money management. Economisește mai mult, investește inteligent, scapă de datorii!

Voting postare: 4

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia

x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate