Educaţia financiară este tot atât de importantă ca cei 7 ani de acasă!

Indiferent de profesia pe care o avem, fiecare dintre noi intră în contact cu domeniul finanţelor. În momentul în care eşti plătit pentru ceea ce faci şi foloseşti banii pentru a achiziţiona bunuri sau servicii, intri în lumea finanţelor.

Atunci când auzim termenul de educaţie financiară, majoritatea ne gândim la instrumente financiare complexe precum acţiunile, obligaţiunile, pieţele derivate sau piaţa Forex. Dar de fapt educaţia financiară se referă la noţiunile de bază pe care fiecare dintre noi ar trebui să le aibă.

Termeni precum administrarea veniturilor, prioritizarea şi planificarea cheltuielilor, economisire şi investiţii, nu ar trebui să lipsească din vocabularul tău.

Educaţia financiară te învaţă cum funcţionează banii, de unde provin, cum să îi administrezi eficient şi cum să îi înmulţeşti investindu-i.

Educaţia şi planificarea financiară te ajută să răspunzi la întrebări precum: cât cheltuieşti şi pe ce, cât trebuie să economiseşti, când, cât şi dacă ar trebui să te îndatorezi şi unde ar trebui să îţi investeşti economiile?

Importanţa educaţiei financiare:

 • Învăţând diferenţa între nevoi şi dorinţe, înveţi să prioritizezi cheltuielile şi să economiseşti pentru achiziţiile de mare valoare sau pentru obiectivele pe termen lung.
 • O educaţie financiară sănătoasă te va ajuta să iei decizii financiare bine informate. Să înţelegi cum funcţionează produsele financiare şi să faci diferenţa între varietatea de instrumente financiare, pentru a putea alege soluţia cea mai potrivită pentru nevoile tale.
 • Având o educaţie financiară solidă vei utiliza adecvat instrumentele de creditare, astfel încât să ai numai beneficii. Vei putea decide când să apelezi la creditare pentru satisfacerea nevoilor financiare şi când economisirea este soluţia optimă.
 • Educaţia financiară te ajută să îţi însuşeşti noţiuni de planificare financiară şi să îţi organizezi finanţele şi viitorul.
 • Te ajută să alegi din multitudinea de opţiuni financiare complexe, atât în privinţa produselor de creditare cât şi a produselor de investiţii şi a riscurilor asociate. Pieţele financiare evoluează şi se dezvoltă într-un ritm accelerat, de aceea trebuie să fii bine informat pentru a putea alege cele mai bune soluţii financiare pentru nevoile şi obiectivele tale.
 • Educaţia financiară contribuie la creşterea numărului de adulţi cu un comportament financiar responsabil şi are impact asupra evoluţiei economice a întregii societăţi.
 • Educaţia financiară îţi dă posibilitatea să devii un adult responsabil şi independent financiar.
 • Oamenii cu un nivel de educaţie financiară crescută au şanse mai mari să aibă succes în viaţă.

Odată cu evoluţia tehnologiei a evoluat şi accesul la produsele financiare complexe. În prezent poţi accesa produse financiare fără să te prezinţi la instituţiile care le oferă. De aceea trebuie să fii sigur că înţelegi produsele pentru care optezi şi să te asiguri că generaţiile tinere, care au acces nelimitat la tehnologie, conştientizează importanţa educaţiei financiare.

Deprinderile pe care le câştigăm în primii ani de viaţă nu se pierd niciodată! Atunci de ce nu ţi-ai educa copiii de mici să aibă o viaţă financiară sănătoasă? Aşa cum îi educi să se comporte în societate, trebuie să le oferi şi noţiunile de bază privind importanţa banilor astfel ajutându-i să aibă succes în viaţă. Familia este primul loc în care copiii aud vorbindu-se despre bani, de aceea este important să începi educaţia financiară a copilului tău în familie.

Cultura generală a copilului tău este mai importantă decât educaţia lui financiară? Educaţia financiară a copiilor este în aceeaşi masură importantă pentru ei cum este spălatul pe dinţi sau mâncatul sănătos. Atunci de ce i-ai acorda mai puţină atenţie decât celorlalte aspecte ale vieţii lor? Doar pentru că tu ai fost educat altfel? Schimbarea începe cu tine!

Înainte de a-i oferi copilului tău o educaţie financiară corectă trebuie să te asiguri că tu ai noţiunile de bază pe care să le transmiţi copiilor tăi.

Într-o lume în care responsabilitatea financiară individuală creşte şi fiecare este răspunzător pentru propria stabilitate financiară şi pieţele financiare ne oferă produse financiare inovatoare şi din ce în ce mai complexe, educaţia financiară este esenţială. Aşa cum este imposibil să ai succes în viaţa modernă fără să ştii să scrii şi să citeşti, tot aşa este imposibil să ai succes în sistemul financiar complex de astăzi, fără să ai noţiunile financiare de bază bine însuşite.

Voting postare: 1

0 Commentarii:

Spune-ţi opinia

Articole asemănătoare

Cum să dezvolți inteligența financiară a copilului

Cum să dezvolți inteligența financiară a copilului

Orice părinte își dorește un copil inteligent, bine pregătit pentru ca acesta să reușească în viață și să obțină toate lucrurile de care are..
 •   4
 •   7
 •   1883
 •   0
Cât economisesc tinerii din principalele orașe din România?

Cât economisesc tinerii din principalele orașe din România?

Economisirea are un rol important în viața tinerilor și este un criteriu care sta la baza bunăstării familiilor lor. Deși majoritatea tineri..
 •   3
 •   7
 •   3916
 •   0
x

Abonare la Newsletter!


Vrei să fii un om bine informat?
Doar așa îți poți gestiona economiile corect.

Abonează-te la Educație!

Vă mulțumim!
În momentul accesării site-ului www.profitpoint.ro, se utilizeaza cookie pentru a vă oferi o navigare mai uşoară pe site .
Mai multe detalii despre cookie puteți găsi aici: Politica de confidențialitate