Ei bine, îți voi spune mai multe lucruri și tu alegi ce vrei să accepți în viața ta. Răspunsul cel mai simplu este că trebuie să te grăbești, să lași capul în jos și trebuie să-ți cunoști scopul, să știi unde mergi.
Cu siguranță auzi foarte des acest lucru: “Să nu îți pese de gura lumii, tu fă ce știi că te duce mai aproape de rezultate”. Un răspuns “clișeu” de altfel. L-am auzit și eu de atâtea ori încât la un moment dat nu mă mai ajuta să mă mențin motivată, să merg mai departe, să fiu pozitivă.
Iată adevărul:
Dacă ai nevoie de cineva care să te motiveze să faci un anumit lucru ce este în beneficiul tău înseamnă că de fapt nu îți dorești atât de mult îndeplinirea obiectivului.
Ceea ce observ la oamenii de înaltă performanță este că ei sunt auto-motivați.
Ceilalți, doar folosesc scuze: soția mea/soțul meu nu mă susține, părinții mei nu mă susțin, copiii mei nu mă susțin, prietenii mei nu mă susțin și lista poate continua.
Ghici ce? Greșeala ta este că aștepți sprijinul lor. Realitate spune că e greu acolo sus, la performanțe înalte, iar tu trebuie să înveți să fii singurul capabil să iei decizii pentru tine și să te consulți doar tu cu tine. Doar asta e calea. Atunci când vei avea mai mult succes, sigur oamenii vor veni să te susțină. Atunci o să fie momentul în care ei o să își dorească să fie alături de tine, să facă parte din succesul tău și de ce nu, să își asume anumite merite pentru că ești soția, soțul, prietenul lor.
Problema lipsei de motivare a oamenilor nu este din cauza faptului că nu știu ce să facă, sau nu au încredere în ideea de afacere, sau nu știu cum să pună în practică; problema lor este că nu știu cum pot opera pe cont propriu, fiind capabili să se auto-motiveze ca să nu fie nevoiți să obțină permisiunea oamenilor din jurul lor. Și pentru că nu știu cum să facă asta apar frustrările.
“Ei nu înțeleg, eu vreau să câștig mai mulți bani, vreau să am mai mult succes, să le îmbunătățesc viața oamenilor din jur. Mama/ tata vreau să fac bani ca să nu mai stau pe capul vostru. Dragă/ dragule vreau să fac bani să avem o viață mai bună pentru copiii noștri. Cum de nu înțelegi?“
Ghici ce, de cele mai multe ori, nu vor înțelege niciodată. Te aștepți la ceva ce nu se va întâmpla. Asta te reține. Te aștepți să-ți dea permisiunea, să fie alături de tine, să muncească poate cot la cot cu tine, să vină cu idei... iar când asta nu se întâmplă tu devii și mai frustrat. Auzi doar critici, piedici și vorbe care te descurajează.
Te-ai întrebat vreodată de ce nu te susțin?
Este foarte, foarte simplu. În primul rând, ei nu înțeleg. De ce? Pentru că majoritatea dintre noi am crescut într-un sistem cu lipsă de educație în orice. Singura educație era școala și facultatea. Atât. Unde te învață să te comporți într-un anumit fel. Mergeți la școală, luați note bune și mergeți pe acest drum. Obține o diplomă, obține un loc de muncă, lucrează până la 65 de ani. Căsătorește-te, fă copii, obține un credit ca să îți poți cumpăra casa ta. Așa ar trebui să arate viața ta. Orice se abate de la asta, orice nu este pe calea tradițională este o prostie, este periculos, e greșit. Nu ar trebui să faci asta, ar trebui să faci așa sau așa pentru că așa face toată lumea. De ce vrei tu să fii altfel? De ce nu te mulțumești cu ce ai? Alții ar da orice să aibă măcar cât tine! De ce nu poți tu să te bucuri fără să îți dorești mai mult?
Acum hai să o vorbim și pe cea „dreaptă” cum se spune. Chiar crezi că toti, dar absolut toți prietenii tăi vor să ai un mega succes? Să ai o viața de vis? Să călătorești, să trăiești în acea casă frumoasă, să conduci acea mașină pe care ei nu și-au permis-o? Chiar crezi că ei vor să ai așa succes? În timp ce ei trăiesc poate de pe o lună pe alta? Evident că nu. S-ar putea să spună “oh, da, te aclamăm, felicitări, bine pentru tine, ne bucurăm”. Iar în adâncul sufletului lor este invidie, gelozie, sentiment de inferioritate.
Știu că poate vorbele mele te fac să te simți ușor revoltat și să îți dorești să fim față în față ca să mă poți contrazice dar încearcă să privești obiectiv. Nu îi condamnă nimeni pe acești prieteni ai noștri, ai mei, ai tăi, așa este natura umană. Nu e vina lor, dar nici a ta. Așa suntem construiți, unii reușim să depășim emoțiile ce ne încearcă, alții nu reușesc, simplu!
Deci, ceea ce vreau să îți spun, este să nu te aștepți de la ei să te susțină și tu să nu faci nimic doar pentru că nu ai aprobarea lor. Îți pierzi timpul. Nu timpul lor, al tău, timp din viața ta.
Fă ceea ce crezi tu că este corect, mergi pe propriul drum. Unii s-ar putea să-l vadă ca fiind bun și să te urmeze, alții s-ar putea să nu-l vadă și să te condamne pentru decizii luate. Eu personal am învățat să nu mai judec pe nimeni, nici pe cei cu succes nici pe cei fără succes. Acum mă bucur când văd că unii ies din bula lor și fac mai mult iar în același timp îi compătimesc pe cei care nu fac prea multe zicându-mi că acolo în bula lor ei de fapt se poate să fie fericiți. Cine sunt eu să le spun că nu e bine?
Eu fac ceea ce știu că trebuie să fac, pentru mine.
Priviți în orice industrie, sport, divertisment, afaceri. Oricine a atins excelența, nu trebuie să fie motivat în continuare. Ronaldo de ce se antrenează zilnic și participă la meciuri? De ce nu se lasă de fotbal? Îl mai motivează banii? Vrea mai mult? Nici vorbă. Îi place ceea ce face și a devenit pentru el un stil de viață, se auto-motivează. Cere mai mult de la el însuși decât ar putea cere oricine altcineva.
Eu? Cer de la mine mai mult decât ar putea oricine altcineva. De multe ori am auzit că e dificil să fii o femeie investitor într-o lume a bărbaților, e dificil ca femeie să conduci o echipă de manageri, e dificil ca femeie să îți construiești o carieră în domeniu financiar/ investițional, e dificil ca femeie tânără să te faci auzită. Am reușit să dau deoparte din viața mea acest “e dificil ca femeie” și am reușit să îmi construiesc viața pe care mi-o doresc în ciuda tuturor neîncrederilor celor din jur.
Tu? Ceri de la tine mai mult decât ar putea oricine altcineva?
Nu ceri? Înseamnă că nu îți dorești suficient.
Editorial de Adela Roșca
Director adjunct Profit Point Cluj